Pensionarii ar putea plăti amenzi de circulație mai mici decât restul românilor!

Valoarea punctului-amendă ar urma să se calculeze în funcție de categoria din care face parte contravenientul. Mai exact, vor exista două valori ale punctului-amendă, una pentru oamenii activi (angajați) și una pentru cei retrași din activitate (pensionari).

Pensionarii ar putea plăti amenzi de circulație mai mici decât restul românilor!
Punctul-amendă ar putea avea două valori, una pentru oamenii activi și alta pentru pensionari, potrivit unei propuneri legislative înregistrate de curând la Senat pentru dezbatere. În condițiile în care valoarea punctului-amendă pentru pensionari va fi mai mică decât valoarea acestuia pentru oamenii activi, cei ieșiți la pensie se vor „bucura” de amenzi rutiere mai mici decât angajații.
 
Propunerea legislativă pentru modificarea alin.(2) al art.98 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195 din 12/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, înregistrată recent la Senat pentru dezbatere, urmărește schimbarea modului în care se calculează valoarea punctului-amendă. Pentru a se aplica, proiectul de act normativ are nevoie de votul Parlamentului, de semnătura președintelui țării și de publicarea în Monitorul Oficial.
 
Dacă proiectul va ajunge să se aplice, valoarea punctului-amendă ar urma să se calculeze în funcție de categoria din care face parte contravenientul. Mai exact, vor exista două valori ale punctului-amendă, una pentru oamenii activi (angajați) și una pentru cei retrași din activitate (pensionari).
 
Concret, proiectul de act normativ propune ca valoarea punctului-amendă pentru angajați să fie 10% din salariului minim brut pe economie, iar valoarea punctului-amendă pentru pensionari să fie 10% din punctul de pensie.
 
În contextul în care valoarea salariului minim brut pe economie a crescut de la începutul anului la 1.900 de lei, valoarea punctului-amendă pentru angajați ar putea fi de 190 de lei și dacă ținem cont de valoarea punctului de pensie din acest moment (1.000 de lei), valoarea punctului-amendă pentru pensionari ar putea avea valoarea de 100 de lei.
 
Așadar, dacă valorile punctului-amendă vor ajunge să se calculeze după cum am menționat anterior, pensionarii ar urma să plătească amenzi de circulație mai mici cu aproape jumătate decât persoanele active. În prezent, nu se face nicio diferență între cele două categorii de contravenienți (angajați sau pensionari), iar punctul-amendă are aceeași valoare pentru ambele categorii, și anume de 145 de lei.
 
Notă: Pentru acest an, valoarea punctului-amendă este plafonată și este calculată în raport cu valoarea de anul trecut a salariului minim brut pe economie, adică este de 145 de lei. Pe de altă parte, punctul de pensie s-a majorat anul trecut până la valoarea de 1.000 de lei, iar din iulie 2018 valoarea acestuia se va majora până la 1.100 de lei.
 
Atenţie! Proiectul de mai sus NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat de şeful statului şi, ulterior, să se publice în Monitorul Oficial.

Avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...