Olguța Vasilescu explică de ce salariile din sănătate au fost mai mici: a fost luna mai scurtă!

Olguța Vasilescu explică de ce salariile din sănătate au fost mai mici: a fost luna mai scurtă!

În unele domenii de activitate, cum ar fi sectorul de sănătate și asistență socială, salariile au scăzut în luna februarie, iar ministerul condus de Lia Olguța Vasilescu are o explicație: a fost luna mai scurtă.

Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS) a publicat un comunicat în care "salută creşterea" salariului mediu net anunţată miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit INS, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2.487 lei, în uşoară creştere faţă de luna precedentă cu 3 lei (+0,1%).

Totodată, a intervenit şi o creştere a salariului mediu net în luna februarie a anului 2018, faţă de aceeaşi lună a anului trecut: comparativ cu luna februarie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,2%, arata Capital.

De asemenea, s-au mai înregistrat creşteri ale salariului mediu net şi în sectorul bugetar: în sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+1,1%), respectiv în administraţie publică (+0,6%)”.

Singura excepţie, şi anume aceea din domeniul sanitar, unde câştigul salarial mediu net a scăzut în sănătate şi asistenţă socială, -2,1%, comparativ cu luna precedentă, "se explică prin faptul că, în luna februarie, numărul zilelor nelucrătoare (opt) a fost mai mic decât în luna ianuarie (11)", arată comunicatul transmis de Ministerul Muncii.

"Menţionăm că, în sănătate şi asistenţă socială, zilele nelucrătoare, care se acoperă prin gărzi şi asigurarea continuităţii, se plătesc cu un spor de până la 100% din salariul de bază. Astfel, în luna ianuarie au fost libere prin lege zilele de 1,2 şi 24 ianuarie, cărora li se adaugă opt zile de week-end, faţă de februarie, când au fost libere doar cele opt zile de week-end", se mai arată în documentul citat.

Oficialii ministerului precizează că în luna ianuarie, în sănătate s-au angajat 4.000 de cadre sanitare, iar pentru februarie se estimează o angajare de acelaşi nivel.

"Aceasta înseamnă o creştere lunară de circa 1% a personalului, în special cu salarii de debutant, adică mai mici. Precizăm că şi în anii anteriori, 2016, respectiv 2017, s-a înregistrat o fluctuaţie similară între lunile ianuarie şi februarie, în ceea ce priveşte salarizarea, din aceleaşi motive precum cele enunţate anterior", spun reprezentanţii MMJS.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
611

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
459

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2999

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...