Ne vedem la film! Moromeţii 2 şi Climax rulează la Unirea

Au fost necesari 30 de ani pentru ca Moromeţii lui Stere Gulea să obţină o continuare. Nu au trecut în zadar pentru că Moromeţii 2 promite să devină la fel de apreciat ca şi „predecesorul” său. Cinema Unirea îi invită pe botoşăneni să se reîntoarcă în lumea de la Siliştea-Gumeşti.

Ne vedem la film! Moromeţii 2 şi Climax rulează la Unirea

Saga familiei Moromete începea pe marele ecran odată cu Moromeții (1988), un film de referință din cinematografia noastră și cel mai bun film al regizorului Stere Gulea. Peste 30 de ani, continuă cu producția Moromeții 2, un film extrem de așteptat, ce se lansează vineri, 16 noiembrie 2018, în toată țara.

Filmul este adaptarea celui de-al doilea volum al romanului "Moromeții" și a romanului "Viața ca o pradă" ale lui Marin Preda. Stere Gulea reușește din nou o incursiune veridică în universul rural românesc, reuşind să redea, atât fidel cât şi creator, umanitatea lui Marin Preda, oferindu-i - de data aceasta lui Horațiu Mălăele - șansa unui rol antologic.

În noul film, vitregia unei epoci tulburi şi frământate l-au ajuns pe Ilie Moromete. Horațiu Mălăele nu recrează robustețea pe care Victor Rebengiuc o dădea personajului, ci compune un Ilie care abia mai ascunde sub masca disimulării că a fost învins. Ilie nu mai este omul echilibrat, puternic, stăpân pe situaţie şi pe moment. Schimbările majore și dramatice prin care a trecut personajul și anii aproape l-au îngenuncheat. Fiii din prima căsătorie, fugiți la București în primul film, tot înstrăinați au rămas, Catrina (Dana Dogaru într-un rol construit în tonuri grave, potrivit concepţiei şi atmosferei din capodopera lui Marin Preda) continuă să își ceară partea de moșie, instalarea comunismului și colectivizarea îi lasă fără ultima vietate din bătătură.

Ilie își pierde cele doua valori, familia și pământul, iar scena puternică din finalul filmului Moromeții 2 e o metaforă pentru stingerea lumii satului arhaic. În prim-planul celui de-al doilea film este Niculae (debutantul Iosif Paștina) și relația lui Ilie Moromete cu acesta. Interacțiunile dintre Ilie și mezinul familiei au câteva momente de căldură și inefabil.

Stere Gulea reușește în mai multe rânduri să își emoționeze spectatorii. Regizorul continuă saga familiei Moromete, redând fidel scrierii lui Marin Preda asprimea universului rural din Siliştea-Gumeşti, frământările familiei Moromete şi ale celorlalţi săteni, aflați de această dată într-un nou context istoric: instalarea comunismului și colectivizarea, și elementele de condiţie umană care constituie fondul operei. Lumea pe care o știam din primul film încet dispare. Compoziţiile plastice creative (director de imagine este tot Vivi Drăgan Vasile) au în contrapondere un ritm narativ sacadat de alegerea dinamicii plan-contraplan, fondul sonor e de câteva ori forțat prin "colarea" de sunete care să sugereze cât de "viu" e satul iar Iosif Paștină iese cu greu dintr-o apatie ce nu aduce "adâncime"/"fațete" personajului Niculae. Moromeții 2 nu își depășește predecesorul, dar reușește să fie un film care duce onorabil până la capăt epopeea acestor personaje antologice.


 


Climax 2018
Regia Gaspar Noé
Cu Sofia Boutella, Romain Guillermic, Souheila Yacoub, Kiddy Smile, Claude-Emmanuelle Gajan-Maull La mijlocul anilor ’90, o trupă de tineri dansatori se adună într-o școală internat închisă, situată în inima unei păduri, pentru a împărtăși un ultim dans. Trupa începe să sărbătorească, însă petrecerea se transformă într-un coșmar pe măsură ce dansatorii descoperă că au bătut cupe de sangria amestecate cu un puternic drog psihedelic. Rapid, atmosfera devine încărcată și o nebunie ciudată îi va cuprinde toată noaptea. Cu toate că le este evident că au fost drogați, aceștia nu știu de către cine și de ce. Și, în curând, este imposibil să se opună psihozelor lor, amorțite de ritmul hipnotic și din ce în ce mai electric al muzicii. În timp ce unii se simt în paradis, majoritatea se cufundă în iad. Urmărind călătoria lor de la jubilare la haos, pelicula observă atracțiile, rivalitățile și violența pe fondul unui colaps psihedelic colectiv.(Comunicat Unirea Botoşani)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

ROAMING INVOLUNTAR: Botoșani, printre județele în care semnalul e "furat", iar costurile sunt uriașe!

Luni, 24 Iunie 2019
817

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), le atrage atenția tuturor utilizatorilor de telefonie și internet mobil, care au serviciul de roaming acti...

Un sucevean a primit ficatul unui botoșănean aflat în moarte cerebrală

Vineri, 14 Iunie 2019
617

Echipa de la Centrul de transplant Iaşi a efectuat, în noaptea de miercuri spre joi, o prelevare de organe de la un donator din Botoşani aflat în moarte cerebrală, care era internat pe ...

Sute de mii de angajaţi ar putea profita după o decizie prin care un procuror a obţinut în instanţă daune morale uriaşe!

Joi, 13 Iunie 2019
2384

Un procuror a câştigat în instanţă daune morale de 14.400 de euro, după ce a dat în judecată instituția pentru nerespectarea condițiilor minimale de lucru. De asemenea, el va primi și o s...