Muzeul Județean Botoșani își va deschide activitatea, cel mai probabil, de luna viitoare

Muzeul Județean Botoșani își va deschide activitatea, cel mai probabil, de luna viitoare

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu,  propune reluarea progresivă a activităților din domeniul artistic și cultural. În primă etapă se vor deschide muzeele dar acest lucru “depinde de fiecare manager de instituție, dacă va putea implementa normele de siguranță pentru vizitatori”, a precizat acesta.

Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Județean Botoșani, a declarat că  redeschiderea muzeului nu va fi posibilă începând cu data de 15 mai pentru că se așteaptă un plan de măsuri din partea autorităților centrale dar și clarificări din partea Ministerului Culturii.

“Încă nu știm nici noi cum vom funcționa. Deocamdată suntem în consultări cu colegii manageri din toată țară. Din ce preconizăm, deocamdată nu vom deschide și cam toată lumea va face la fel. Probabil ca o primă măsură vor fi deschise muzeele în aer liber. Analizăm posibilitățile și așteptăm în primul rând un plan de măsuri din partea autorităților centrale dar și clarificări din partea Ministerului Culturii”.

Aurel Melniciuc a menționat că în aceste momente sunt analizate riscurile dar și beneficiile acestei decizii.

 “Acum reanalizăm bugetele și încercăm să luăm măsuri de siguranță pentru vizitatori: să cumpărăm termoscanere, dezinfectante, mănuși. Acum suntem pa partea de analizare a riscurilor dar și a beneficiilor pentru că de geaba dăm drumul dacă lumea stă în casă. La noi, principalul flux de vizitatori erau copiii, iar închiderea școlilor a determinat drastic scăderea lor. Pe data de 15 nu cred că vom deschide muzeele dar cred că, mai sigur, se vor deschide începând cu 1 iunie și toate muzeele din țară procedează la fel”, a mai adăugat Aurel Melniciuc.