Ministerul Mediului în 2018: De la infringement şi lipsa unei taxe auto, la vouchere pentru frigidere

În 2018, în ceea ce priveşte Mediul, România a primit mai multe bile negre, care au culminat cu deschiderea procedurii de infringement din partea Comisiei Europene şi cu o condamnare de către Curtea de Justiţie. Nu avem o taxă auto, dar avem vouchere pentru frigidere.

Ministerul Mediului în 2018: De la infringement şi lipsa unei taxe auto, la vouchere pentru frigidere

Deşi România este una dintre cele mai poluate ţări, iar mai multe studii arată că Bucureştiul este cel mai aglomerat oraş din Europa, Ministerul Mediului nu a reuşit nici în 2018 să elaboreze, şi totodată să-şi asume, o nouă Taxă Auto.

Încă din 2017, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, promitea că la începutul anului 2018 se va implementa un nou timbru. A trecut anul, iar ţara noastră s-a ales doar cu promisiunile făcute de Gavrilescu, dar şi cu miile de maşini second-hand care sunt aduse zilnic, la liber, în România, şi care au valori de poluare foarte ridicate.

Între timp, Comisia Europeană a deschis, în primăvară, o procedură de infringement împotriva României, deoarece autorităţile nu au întreprins măsurile necesare pentru a respecta valorile limită convenite privind calitatea aerului. Dosarul a fost înaintat de Comisia Europeană la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. De asemenea, România a fost condamnată, în toamnă, de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru neîndeplinirea directivei privind depozitele de deşeuri, conform căreia autorităţile trebuiau să închidă 68 de gropi de gunoi neconforme până la data de 16 iulie 2009.

În schimb, Ministerul Mediului a lansat pe ultima sută de metri a acestui an programul „Rabla pentru electrocasnice”, prin care românii pot primi vouchere pentru cumpărarea de frigidere sau de maşini de spălat. Astfel, potrivit proiectului, finanţarea se acordă sub formă de vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, cu eficienţă energetică clasa A++, A+++, din următoarele categorii: maşini de spălat rufe; frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice; aparate de aer condiţionat.

Valoarea voucherelor, aşa cum a fost anunţată de Ministerul Mediului, este următoarea: 200 lei pentru înlocuirea maşinii de spălat cu alta care are eficienţa energetică A++ sau 300 lei înlocuirea cu una de categorie A+++. De asemenea, se decontează 300 lei pentru înlocuirea aparatului de aer condiţionat cu unul din categoria A+++ sau A++. În acelaşi timp, se vor acorda 300 lei pentru frigidere A++ şi 400 lei pentru cele energetică A+++. Important de menţionat este că voucherele pot fi cumulate şi că, pentru a le accesa, consumatorii trebuie să predea aparatele electrocasnice vechi.

În 2018, Ministerul Mediului a continuat şi programul Rabla pentru maşini, cu o primă de casare care pleacă de la 6.500 de lei.

 

Sursa: Mediafax

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Simona Halep se felicită după numirea noului antrenor: E cea mai bună decizie pe care am luat-o

astăzi, 12:45
196

Simona Halep se declara impresionata de rolul avut de Daniel Dobre in cele doua victorii obtinute in turneul de la Miami. Sportiva noastra a afirmat ca venirea lui Daniel Dobre reprezinta cea mai...

Lista miniștrilor care pleacă din Guvern! Decizia finală a lui Liviu Dragnea

astăzi, 08:59
1235

Cel puțin doi miniștri vor pleca din cabinetul Vioricăi Dăncilă. Președintele PSD, Liviu Dragnea a luat deja decizia finală în această problemă, conform surselor Capital, iar luni toate...

Pedeapsă până la 10 ani de închisoare pentru promovarea ideilor comuniste

Duminică, 24 Martie 2019
438

USR a depus la Senat o propunere legislativă care prevede închisoare până la zece ani pentru promovarea ideilor și doctrinelor comuniste și desființarea de drept a organizațiilor cu ...