Mii de oameni dintr-o comună botoşăneană lipsiţi de apă la robinete în timpul weekend-ului

Subdimensionarea reţelei de alimentare cu apă afectează comunităţi întregi de clienţi ai Nova Apaserv iar soluţiile întârzie să apară.

Mii de oameni dintr-o comună botoşăneană lipsiţi de apă la robinete în timpul weekend-ului

Mai mulţi consumatori din zona Ungureni au semnalat Ştiri.Botoşani.Ro faptul că de câteva săptămâni, în weekend, apa lipseşte cu desăvârşire, în condiţiile în care în timpul săptămânii nu se înregistrează astfel de probleme. Oamenii se plâng la primarul Ilie Ivanache, însă nici acesta nu are soluţii.

"M-am săturat să mă duc eu să dau drumul la apă că vin oamenii şi-mi reproşează mie. Avem reţeaua de alimentare din Prut care vine de la Truşeşti şi de doi ani s-au angajat oameni care vin câteva săptămâni şi apoi pleacă şi lasă totul pe capul nostru. Apă este la vale dar nu se mai poate. În fiecare sâmbătă şi duminică eu trebuie să mă duc să dau drumul la apă, ca şi cum aş fi eu angajat la Nova Apaserv. Şi mai frumos e că s-au pus senzori la fiecare cămin şi se vede câtă apă este în fiecare localitate. Eu cred că nu se sinchisesc de oameni", susţine primarul Ilie Ivanache.

Problema din weekend-ul trecut s-a rezolvat cu telefoane şi intervenţii, dar pe termen lung soluţii nu se întrevăd, astfel că cele o mie de familii racordate la reţeaua de alimentare cu apă vor rămâne fără apă şi în următoarea perioadă.

Cauza pentru ceea ce se întâmplă la Ungureani este aceeaşi ca şi la Flămânzi: reţeaua subdimensionată, după cum spune directorul operaţional al Nova Apaserv, Ady Petruşcă.

"În dispecerat este o singură reclamaţie, pe data de 26 august. Dacă Ungureniul are şi geografic o poziţie unor nefavorabile, pentru că pe mai multe denivelări şi dacă e undeva mai sus, când se goleşte rezervorul, oamenii rămân fără apă. Iar dacă e sfârşit de săptămână, consumul e mai mare decât de obicei, asta se întâmplă. Plus că am avut de dat apă şi la Drislea, pentru că urmează să avem un nou consumator, şi acolo s-a dat apă tot din rezervorul de la Truşeşti. Noi nu-i lăsăm fără apă pe oameni. Avem un angajat de la Ştefăneşti care se ocupă şi de zona Ungureni şi lui i se sparg în cap cam toate, vine de la Ştefăneşti la Ungureni", explică Ady Petruşcă.

Problema subdimensionării reţelelor de alimentare cu apă a comunelor, în contextul extinderii numărului de consumatori la nivelul judeţului a fost discutată de autorităţile botoşănene şi cu Cătălin Gheran, director în Ministerul Fondurilor Europene, dar nu s-a ajuns la nicio concluzie.

 

Spune-ne opinia ta