Liber la călătorii gratuite cu trenul pentru studenţi
BOTOSANI

S-a discutat mult despre facilitatea acordată de guvern studenţilor în privinţa călătoriilor gratuite cu trenul. Cei interesaţi trebuie să ştie că această facilitate se acordă de miercuri, 1 februarie.

Liber la călătorii gratuite cu trenul pentru studenţi

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

În utimele zile, mai mulţi studenţi botoşăneni, înmatriculaţi la universităţi din ţară, au cerut informaţii despre gratuitatea acordată la călătoriile cu trenul. Mulţi dintre ei se interesaseră de această facilitate la universităţi sau chiar la agenţiile CFR din oraşele în care studiază, însă răspunsurile primite erau contradictorii.

Asta în condiţiile în care şi reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi ai Ministerului Transporturilor ofereau răspunsuri de acelaşi tip.

"Este vorba de 464.273 de studenţi. Sunt toţi studenţii beneficiari, nu există niciun fel de discriminare - dacă sunt la universităţi de stat sau universităţi private. Nu există niciun fel de discriminare legată de vârstă. (...) Singura condiţie este ca instituţia de învăţământ superior să fie autorizată sau acreditată, deci să fie recunoscută de minister. Impactul bugetar este undeva la aproximativ 100 de milioane de lei pe un an. Gratuitatea este valabilă pe tot anul calendaristic. Anul universitar începe la 1 octombrie şi se încheie la 30 septembrie anul următor", a anunţat secretarul de stat Gigel Paraschiv de la Ministerul Educaţiei pentru presa naţională.

De partea cealaltă, Ministerul Transporturilor a postat abia pe 30 ianuarie în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport intern feroviar şi cu metroul pentru elevi şi studenţi.

"Normele sunt pe circuitul de avizare, este vorba de un volum mare de semnături pentru aceste norme de aplicare ivind acordarea facilităţilor de transport intern feroviar şi cu metroul pentru elevi şi studenţi. Toţi operatorii feroviari de călători sunt obligaţi să elibereze legitimaţii de călătorie gratuite pentru studeţi. Normele sunt în proces de avizare”, au anunţat oficialii de la Transporturi.

În aceste condiţii, luăm drept veridic răspunsul reprezentanţilor Companiei Căile Ferate, la solicitarea Ştiri.Botoşan.Ro.

"Această facilitate a intrat în vigoare și se aplică deja la casele noastre de bilete. Călătoria gratuită este valabilă la toate categoriile de trenuri (Regio și InterRegio), clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic, indiferent de distanță sau rută, iar abonamentele lunare gratuite cu număr nelimitat de călătorii se vor elibera pe distanţe de până la 300 km. Abonamentele pot fi procurate numai de la casele de bilete dotate cu sistem electronic de emitere. Biletele gratuite pentru studenţi pot fi procurate de la casele de bilete sau de la personalul de tren în baza legitimaţiei de student pentru reducere/gratuitate la transport, vizată pentru anul universitar 2016/2017 sau a adeverinţei eliberate de instituţia de învăţământ superior la care sunt înmatriculaţi şi a actului de identitate (carte de identitate sau paşaport). Aceste documente sunt necesare și la verificarea călătoriei în tren", au susţinut reprezentanţii Departamentului Comunicare şi Relaţii cu Mass-Media al CFR.

Mai trebuie subliniat că, dacă la verificarea biletelor în tren studenţii nu vor prezenta documentele menționate mai sus sau vor prezenta legitimaţii de student pentru reducere/gratuitate la transport nevizate pentru anul universitar în curs sau alte documente eliberate de instituțiile de învăţământ superior, aceştia vor fi consideraţi ca fiind fără legitimații de călătorie valabile și vor fi sancționați conform reglementărilor proprii ale CFR Călători și a legislaţiei în vigoare. Aceeași situație se aplică și acelor călători care vor fi gasiți în posesia unor legitimaţii de student pentru reducere/gratuitate la transport care nu le aparţin.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Madalina Ursuleanu

Botoşani: Mistreţii fac ravagii în culturile agricole! Fermierii cer autorităţilor să-şi asume responsabilitatea! FOTO

Miercuri, 24 Mai 2017
1065

Autorităţile se declară învinse de mistreţii care distrug culturile fermierilor botoşăneni. Nu se comunică suficient, nu se iau suficiente măsuri, cele care se iau sunt inutile şi, peste toa...

PNL 142: Aniversare liberală cu musafiri de seamă şi film documentar FOTO

Miercuri, 24 Mai 2017
593

Liberalii botoşăneni- deveniţi între timp astfel prin fuziunea dintre Partidul Democrat- Liberal cu Forţa Civică şi apoi cu Partidul Naţional Liberal- au marcat miercuri împlinirea ...

Cererile unice pentru suprafaţă depuse la APIA vor fi plătite din octombrie

Miercuri, 24 Mai 2017
381

Potrivit unei informări prezentate de conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură în şedinţa Colegiului Prefectural, în Campania de depunere a cererilor unice...