Ilie Pălie şi Foca, personajele mitice ale lunii iulie, lipiţi de Sfântul Ilie

Chiar dacă în calendarul ortodox nu este amintit, Ilie Pălie este "eroul" religios al acestei zile, urmându-l pe Sfântul Ilie, a cărui sărbătoare a fost pe 20 iulie.

Ilie Pălie şi Foca, personajele mitice ale lunii iulie, lipiţi de Sfântul Ilie

Ilie Pãlie este personaj mitic în calendarul popular, vizitiu la trăsura cerească a Sfântului Ilie, aducător de foc şi arşiţă. În unele tradiţii, Ilie Pălie produce foc în care suflă Foca şi-l împrăştie.

Pe vremuri, în aceste două zile- 21 şi 22 (sau 23) iulie-, oamenii nu lucrau de frică că Pălie şi Foca să nu le ardă recoltele şi trupurile. În trecut au fost incendii mari în aceste zile, de aceea oamenii ţineau sărbătorile şi nu lucrau. Pe aceşti doi sfinţi, Ilie Pălie şi Foca, oamenii continuă să-i sărbătorească.

Aceste douã divinităţi mitice erau în legătură cu zeul focului şi al Soarelui. Numele Pălie derivă din verbul "a păli", "a pârjoli". Cât despre sărbătoarea numitã "Sf. Foca", se zice cã Sfântul mucenic Foca era considerat patronul navigatorilor şi nu avea legătură cu focul, ci cu apa. Cu toate acestea, poporul ţine această zi ca sărbătoare pentru a se păzi de foc.

Faptul că acest sfânt a fost introdus în calendar, probabil, nu e întâmplător. În luna lui Cuptor se produc cele mai multe incendii. Se spune că Foca este o creatură răzbunătoare, care arde case, stogurile de paie, cerealele, etc., şi chiar pe cei ce îndrăznesc să lucreze de ziua lui. Astfel, pentru generatiile mai vechi, dar si pentru tinerii proveniti mai ales din mediul rural, sãrbătoarea Aducerea Moaştelor Sf. Sfinţit Mc. Foca face parte din categoria zilelor de peste an ce se bucură de mare atenţie şi cinstire.

Calendarul privitor la astfel de sărbători mai consemnează pe 27 iulie ziua Sfântului Ilie cel mic (sau cel şchiop), numit şi "Sf. Pantelimon", sau "Pintilie călătorul". Credinţa populară spune că este fratele mai mic al Sfântului Ilie şi că el mijloceşte pe lângă marele prooroc pentru ca acesta să nu trimită stihiile naturii asupra recoltelor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...