Guvernul s-a răzgândit: Jignirea unui polițist aflat la datorie nu va fi pedepsită cu închisoarea

Guvernul s-a răzgândit: Jignirea unui polițist aflat la datorie nu va fi pedepsită cu închisoarea
Cei care jignesc un polițist aflat la datorie urmau să riște nu doar o amendă contravențională, ci chiar o pedeapsă cu închisoarea, potrivit unui proiect de lege inițiat de Guvern. Totuși, fapta a dispărut din forma proiectului care a trecut joi de votul Executivului, astfel că nu va avea cum să fie pedepsită cu închisoare.
 
Mai multe modificări vor fi aduse în relația dintre cetățean și organele de poliție, iar una dintre acestea viza pedepsirea celor care jignesc public un polițist sau un alt organ de umărire penală sau de ordine publică, atunci când acesta este la datorie. Propunerea se găsea într-un Proiect de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice, în forma sa postată în dezbatere publică. Totuși, propunerea legislativă a trecut joi de votul Guvernului fără pedepsirea cu închisoare a jignirii polițiștilor, arata Avocatnet.ro.
 
"Întrebuințarea în public de cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare sau obscene în mod nemijlocit la adresa unui organ de urmărire penală sau de ordine publică, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă", scria ințial în proiectul de lege, însă prevederea a fost eliminată.
 
Așadar, jignirea publică a unui organ de urmărire penală sau de ordine publică urma să se pedepsească cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă penală. Legea nr. 61/1991, cea în care s-ar fi introdus textul citat mai sus, cuprinde deja un text care prevede amenzi pentru jignirea, inclusiv amenințarea publică a unei persoane (indiferent cine ar fi aceasta).
 
"(...) săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora sau a instituțiilor publice", scrie acum în Legea nr. 61/1991, iar sancțiunea e amenda între 200 și 1.000 de lei.
 
Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Acesta trebuie să fie adoptat de Parlament, să fie aprobat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica. Deoarece prevederea a fost eliminată, jignirea polițiștilor NU se va putea pedepsi cu închisoare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...