Gospodările ţărănești vor fi scutite de la plata impozitului pe terenuri şi clădiri dacă întră în cooperativele agricole

Gospodările ţărănești vor fi scutite de la plata impozitului pe terenuri şi clădiri dacă întră în cooperativele agricole

Gospodările ţărănești vor putea fi scutite de la plata impozitului pe terenuri şi clădiri în baza unei noi legi promulgate de preşedintele Klaus Iohannis și care va fi publicată în cel mai scurt timp în Monitorul Oficial.

Agricultorii vor beneficia de aceste scutiri doar în condițiile în care acceptă condițiile legii: „gospodăria ţărănească poate deveni membru cooperator asociat în cooperative agricole. Definirea şi modul de autorizare a gospodăriei ţărăneşti se stabilesc prin ordin comun al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor”.  

Cu alte cuvinte, dacă se asociază ca și membru cooperator în cooperative agricole scapă de plata impozitului pe terenuri şi clădiri.

Astfel, se prevede ”scutirea membrilor cooperatori de la plata impozitului pe clădirile şi pe terenurile utilizate pentru producţia valorificată prin/către cooperativa agricolă, inclusiv pentru bunurile aflate în patrimoniul de afectaţiune al persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale definite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016”.   

Potrivit modificărilor aduse Legii coperativelor agricole, scutirea de la plata impozitului pe profit a cooperativelor agricole ar urma să fie operată: pentru primii 5 ani de la începerea desfăşurării activităţii în cazul celor nou-înfiinţate şi pentru o perioadă de 5 ani, pentru cele deja înfiinţate, care au realizat la data de 31 decembrie a anului calendaristic precedent o cifră de afaceri anuală netă de până la 10.000.000 euro, cursul de schimb fiind cel valabil la încheierea exerciţiului financiar în care s-a realizat cifra de afaceri.  

 

Spune-ne opinia ta