Florile de leac ale lunii iulie - coada soricelului
Stiri BotosaniSâmbătă, 23 Iulie 2011Actualitate19 vizualizăriCoada soricelului creste peste tot, de la campie pana sus, in zona montana, pe drumuri inguste de tara, pe la margini de paduri si de lanuri de cereale. Are florile albe sau trandafirii si, in soarele puternic al amiezii, raspandeste un parfum delicat, amarui, ca o chemare tandra, de departe. Florile trebuie culese prin taiere cu foarfeca, in soare puternic, pentru ca atunci continutul in uleiuri volatile si deci forta lecuitoare sunt la maxim.
Preparatele din coada soricelului, infuzie, pulbere, tinctura se recomanda in anorexie, ameliorarea digestiei, bronsite, tuse, rinite si rinosinuzite alergice, alergii, gastrite hiperacide, ulcer gastric, enterocolite, colici gastro-intestinale, colici hepato-biliare, meteorism, cistite, metroanexite, ascaridioza, afectiuni vasculare, eczeme, arsuri, contuzii, rani, ulceratii, abcese dentare. Extern, poate fi folosita ca dezinfectant al diferitor rani.
Sucul de coada soricelului se obtine din planta proaspat culeasa folosind un mixer. In vasul mixerului se pun parti egale, planta proaspat culeasa si apa plata sau de izvor, de exemplu 50 de grame de planta foarte bine spalata si 50 ml de apa. Se omogenizeaza prin mixare si amestecul obtinut se stoarce prin tifon.
Din acest suc se iau 50 ml pe zi, pentru tratarea afectiunilor hepato-biliare, a celor intestinale si a inapetentei. Extern, sucul se foloseste sub forma de comprese aplicate pe locul afectat, pentru tratarea bataturilor, a arsurilor usoare, precum si pentru cicatrizarea rapida a ranilor.
Pulberea de coada soricelului se obtine din planta bine uscata si maruntita, data prin rasnita electrica de cafea. Se prepara atat cat se consuma in 20 de zile, perioada dupa care planta isi pierde valoarea curativa. Pulberea se pastreaza in borcane de sticla, inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci. La nevoie, se administreaza de patru ori pe zi cate o lingurita rasa, pe stomacul gol.
Tinctura de coada soricelului se prepara atat din planta proaspata, cat si din pulbere de planta uscata. Se umple un borcan cu flori proaspete, maruntite fara a le indesa, peste care se toarna alcool alimentar. Borcanul infiletat se lasa la macerat doua saptamani, apoi se filtreaza si amestecul obtinut se pastreaza la rece, in sticle mici, de culoare inchisa.
Tinctura din pulbere de coada soricelului se obtine punand intr-un borcan 20 de linguri de pulbere peste care se toarna o jumatate de litru de alcool alimentar, vodca sau tuica facuta acasa. Se amesteca bine, se inchide borcanul si se lasa la macerat timp de doua saptamani apoi se filtreaza si tinctura rezultata se pune in sticle mici, inchise la culoare si se pastreaza la rece.
Intern, din acest preparat se administreaza de patru ori pe zi cate o lingurita diluata in putina apa. Extern, tinctura se foloseste pentru dezinfectarea diferitelor rani.
Avantajul e ca tinctura se poate folosi timp de doi ani de la preparare pentru exact aceleasi afectiuni ca si celelalte preparate.
ziare.com
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Cosmin Andrei, PSD: „Candidez pentru a finaliza toate investițiile începute și pentru a continua dezvoltarea orașului nostru împreună cu botoșănenii”
8
„Dragi botoșăneni, vă mulțumesc pentru încrederea acordată în 2020. Am finalizat proiectele rămase neterminate, am finalizat proiecte început de mine și voi mai finaliza...
Tânărul fermier din Botoșani: Viața între doctorat și câmpurile de rapiță din satul natal! (Foto)
347
Gabriel Iustinian Saveliev este din comuna Broscăuți, județul Botoșani. A studiat la Facultatea de Agricultură din cadrull Universității de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad&rdq...
”Minune” în sediul Poliției Locale din Botoșani, cu o femeie din Ialomița!
176
În cursul zilei de miercuri, în jurul orei 10.30, o patrulă a Poliției Locale Botoșani, care acționa în zona străzii Independenței din municipiu, a observat în parcarea u...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2024 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 1.23 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici