Fenomen astronomic spectaculos in acest weekend!

Fenomen astronomic spectaculos in acest weekend!

Dupa o saptamana in care soarele ne-a rasfatat si doar pe alocuri a plouat, weekendul vine cu un fenomen incantator pentru pasionatii de astronomie si nu numai. Curentul de meteori Lyride va fi activ in aceasta perioada.

Mai exact, perioada de activitate a curentului de meteori Lyride este intre 14 si 30 aprilie, dar maximul de activitate se anunta in jurul datei de 22 aprilie, a declarat pentru Ziare.com Valentin Grigore, presedinte al Societatii Astronomice Romane de Meteori.

Teoretic, anul acesta maximul de activitate va fi pe 22 aprilie, intre ora 13:00 si pana inspre miezul noptii, dar nu sunt conditii ideale, pentru ca dupa 22:30 se ridica destul de mult radiantul si este Luna.

"Cei interesati pot observa curentul de meteori si sambata noaptea spre duminica. Activitatea ar putea sa fie destul de buna in partea a doua a noptii de sambata spre duminica, dupa ce se ridica radiantul pe cer, in jurul orei 2-3-4, cand radiantul e foarte sus pe cer si, neavand Luna, e un avantaj", a punctat Valentin Grigore.

Este vorba despre un curent de meteori major, dar activitatea sa nu va fi la fel de intensa cum se intampla in cazul Perseielor sau Geminidelor.

Astfel, ne putem astepta sa fie in medie 18 meteori pe ora, vizibili cu ochiul liber. De obicei, numarul de meteori e intre 14 si 23. Au fost si exceptii, de exemplu, in 1982 cand a avut o eruptie scurta de 90 de meteori pe ora, dar de atunci nu s-a mai intamplat.
ADVERTISING

Daca vreti sa va bucurati de un spectacol in acest weekend, ideal ar fi sa mergeti in afara oraselor, astfel incat sa nu fie poluare luminoasa.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...