Doctorii de familie nu vor garzi!

Doctorii de familie nu vor garzi!
Contractul-cadru pe 2009 ii obliga pe medicii de familie sa participe la asigurarea asistentei medicale in centre de permanenta, in afara programului de la cabinete. Ideea nu e insa agreata de doctori.

Astfel, doctorii sunt obligati sa se organizeze intr-un centru in care sa faca garzi similare celor din spitale. Obligativitatea este stipulata in contractul-cadru privind acordarea asistentei medicale pe anul 2009, valabil de la 1 aprilie.

Se asigura accesul pacientilor la servicii de asistenta medicala primara, indiferent de ora si de zona, sustin oficialii din Ministerul Sanatatii. Ideea nu e insa agreata de doctori.

Infiintarea acestor centre de permanenta se discuta din 2003, ele functionand cu succes in Olanda sau in Marea Britanie. Sunt necesare insa doar in zonele rurale, unde nu sunt spitale. In aceasta initiativa e multa teorie, pentru ca fondurile necesare sunt mari. Noi discutam acum ca in trimestrul patru din 2009 nu vom mai avea deloc bani in sanatate, spune medicul de familie Tereza Franciuc.

O alta schimbare prevazuta in contractual-cadru este prescrierea medicamentelor pe retete sub forma denumirii comune internationale. Exceptie vor face cazurile justificate medical, in care doctorii vor prescrie medicamentele pe denumire comerciala.

Prin reintroducerea acestui sistem, care aduce economii, oficialii din sanatate spera ca mai multi asigurati vor avea acces la medicamente.

Medicii de familie, reuniti in sedinta extraordinara, au decis sambata, in unanimitate, sa nu semneze contractul cadru pe 2009, intrucat acesta nu contine si propunerile lor, astfel incat, de miercuri, pacientii vor trebui sa plateasca retetele compensate, consultatiile si analizele.

Acest fapt inseamna ca de miercuri, 1 aprilie, pacientii vor fi nevoiti sa isi plateasca din buzunarul propriu absolut toate serviciile medicale.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cosmin Andrei, PSD: „Candidez pentru a finaliza toate investițiile începute și pentru a continua dezvoltarea orașului nostru împreună cu botoșănenii”

astăzi, 10:53
7

„Dragi botoșăneni, vă mulțumesc pentru încrederea acordată în 2020. Am finalizat proiectele rămase neterminate, am finalizat proiecte început de mine și voi mai finaliza...

Tânărul fermier din Botoșani: Viața între doctorat și câmpurile de rapiță din satul natal! (Foto)

astăzi, 10:09
344

Gabriel Iustinian Saveliev este din comuna Broscăuți, județul Botoșani. A studiat la Facultatea de Agricultură din cadrull Universității de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad&rdq...

”Minune” în sediul Poliției Locale din Botoșani, cu o femeie din Ialomița!

astăzi, 09:44
172

În cursul zilei de miercuri, în jurul orei 10.30, o patrulă a Poliției Locale Botoșani, care acționa în zona străzii Independenței din municipiu, a observat în parcarea u...