Difuzarea imaginilor cu batai intre minori, in scoli, interzisa pe posturile TV de CNA

Difuzarea imaginilor cu batai intre minori, in scoli, interzisa pe posturile TV de CNA
Televiziunile nu vor mai putea difuza imagini cu batai intre minori, in scoli, si nu vor mai putea comunica adresa paginii de internet pe care sunt postate asemenea imagini, potrivit unei prevederi a unui proiect de Decizie de modificare si completare a Codului audiovizualului, adoptata de CNA.

Proiectul de Decizie este discutat pentru prima data de membrii Consiliului National al Audiovizualului (CNA) in sedinta de marti. Unele dintre prevederile proiectului au fost deja adoptate de membrii CNA.

Potrivit proiectului de Decizie, "nu se vor difuza imagini care prezinta violenta intre minori in scoli", "nu se va comunica adresa paginii de internet in care sunt postate asemenea imagini si nici nu se va face trimitere la site-uri in care sunt comunicate astfel de adrese", potrivit rtv.net.

Proiectul de Decizie mai prevede ca "secventele violente din institutiile de invatamant vor fi difuzate numai impreuna cu punctul de vedere al conducerii scolii si cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali ai minorului". "Face exceptie situatia in care radiodifuzorul actioneaza in interesul superior al minorului, cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali ai acestuia, astfel incat sa nu fie afectata imaginea publica a copilului sau dreptul acestuia la viata intima, privata si familiala", se mai spune in proiectul de Decizie.

Totodata, proiectul de Decizie prevede ca imaginile in care minorii sunt implicati in evenimente cu conotatie negativa, de orice natura, vor fi difuzate numai daca radiodifuzorul actioneaza in interesul superior al minorilor, cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali ai acestora. De asemenea, radiodifuzorul trebuie sa se asigure ca nu este difuzat niciun indiciu care ar putea duce la identificarea minorilor implicati.

Aceste prevederi au fost adoptate de membrii CNA dupa indelungate discutii, unii dintre acestia facandu-si griji sa nu fie "prea restrictivi in reglementare" si sa nu "limiteze libertatea de exprimare".

Totusi, membrii CNA au fost de acord ca sunt necesare reglementari suplimentare in legislatia secundara audiovizuala pentru protectia minorilor, avand in vedere ca posturile de televiziune difuzeaza din ce in ce mai des inregistrari video si imagini cu copii batandu-se in sali de clasa, preluate din surse putin verificate, in general de pe internet.

Potrivit Laurei Georgescu, presedintele CNA, scopul acestor prevederi noi discutate in sedinta de marti de catre Consiliu este "descurajarea violentei in scoli". "S-a ajuns sa se preia filmulete de pe YouTube", a spus Laura Georgescu.

"Se promoveaza violenta in scoli in diverse forme", a spus Narcisa Iorga, membru al CNA. "Si, promovandu-se, se augmenteaza (violenta in scoli, n.r.)", a adaugat Laura Georgescu.

La randul sau, Viorel Vasile Buda, vicepresedintele CNA, a spus ca 75% din imaginile difuzate de radiodifuzori in care sunt prezentate scene din scoli cu violenta intre minori sunt "regizate". Buda a mai spus ca uneori respectivele scene, filmate cu telefonul mobil si postate pe internet (YouTube sau conturi de pe retele de socializare), nici nu s-au petrecut in scoli, care insa sunt mentionate ca fiind locul de desfasurare al diferitelor conflicte in stirile difuzate apoi de televiziuni.

Pe de alta parte, Christian Mititelu, membru al CNA, a declarat ca prin aceasta Decizie se adauga prevederi la legislatia secundara. "Experienta mea arata ca, oricat ai adauga, daca nu se respecta niste principii fundamentale, radiodifuzorii vor gasi intotdeauna o cale sa ocoleasca prevederile detaliate", a spus Mititelu.

El a precizat ca CNA nu poate sa interzica prezentarea la posturile TV a stirilor despre violenta in scoli. "Punem tot felul de oprelisti. Nu stiu daca facem un lucru intelept", a spus Mititelu.

In schimb, Laura Georgescu a spus: "Nu interzicem, nu facem cenzura". Ea a spus ca prezentarea situatiilor de acest gen trebuie sa fie facuta de radiodifuzori cu respectarea legislatiei audiovizualului.

La randul sau, Cristina Trepcea, membru al CNA, a spus ca exista si situatii in care interesul scolii, in cazul in care are probleme reale, este sa nu faca publice astfel de lucruri. Ea a insistat ca radiodifuzorii trebuie sa ceara punctul de vedere al conducerii scoli in care au loc acte de violenta intre minori. Totusi, a spus Trepcea, difuzararea informatiilor despre astfel de cazuri nu trebuie sa fie conditionata de obtinerea de catre radiodifuzori a unui acord din partea conducerii scolii.

O discutie lunga au purtat membrii CNA si cand au analizat "sursa" de provenienta a unor imagini cu violente intre elevi, de multe ori aceasta sursa fiind internetul.

Daca unii membri ai CNA (Monica Gubernat) au fost pentru interzicerea difuzarii la TV a unor secvente cu violenta din institutii scolare, preluate din spatiul virtual, alti membri - Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea - au fost de parere ca internetul nu trebuie sa fie eliminat.

"Nu trebuie sa marcam internetul ca o sursa pregnanta identificata (...) Sa nu pornim de la premisa rea (...) Sa nu excludem internetul ca unele din platforme pentru capturarea unor subiecte care sa fie bine ambalate jurnalistic", a spus Radu Calin Cristea, precizand ca, in astfel de cazuri, informatiile difuzate de radiodifuzori trebuie verificate si insotite de indicii potrivit carora sursa de informare este incerta.

"Nu ma astept ca vreun jurnalist sa spuna pe post ca sursa este nesigura", a spus si Rasvan Popescu. "Gasim subterfugii ca sa ajutam creatia jurnalistica sa stea intr-un pilon normal", i-a explicat Laura Georgescu.

Rasvan Popescu a spus, la randul sau, ca nu conteaza de unde vin imaginile difuzate de radiodifuzor. "Incerc sa nu ne trezim in situatia in care punem embargo pe o realitate", a mai spus el.

"Conteaza subiectul - violenta in scoli difuzata pe ecrane, nu de unde preiei aceste imagini", a spus si Narcisa Iorga, sustinand interzicerea difuzarii la TV a imaginilor cu batai intre minori, in scoli.

Totusi, Rasvan Popescu a spus ca sunt situatii in care difuzarea unor astfel de imagini poate sa aiba relevanta. De altfel, Popescu a fost singurul membru al CNA care a votat "impotriva" prevederii din proiectul de Decizie potrivit careia imaginile cu batai intre minori, in scoli, sunt interzise la difuzarea pe posturile TV. Opt membri ai CNA (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea si Radu Calin Cristea) au votat "pentru" aceasta prevedere.

Membrii CNA discuta in momentul difuzarii acestei stiri si alte prevederi ale proiectului de Decizie de modificare si completare a Codului de reglementare a continutului audiovizualului.

Dupa ce va vota in integralitatea sa proiectul de Decizie, acesta va fi in dezbatere publica timp de 30 de zile, dupa cum a declarat, pentru jurnalistii aflati la sedinta de marti a CNA, Laura Georgescu, presedintele Consiliului.

Decizia va putea intra in vigoare dupa publicarea sa in Monitorul Oficial.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânărul care a accident o femeie pe Sucevei, în arest pentru următoarele 30 de zile

astăzi, 18:34
158

Instanța de judecată și-a însușit propunerea organelor judiciare și a dispus măsura arestării preventive pe o perioadă de 30 de zile față de tânărul de 27 de ani, din localitate...

Ministrul Mediului: Statul renunță la taxa auto în 2020

astăzi, 16:27
182

Anul acesta nu vom avea taxă auto, anunță ministrul Mediului. Costel Alexe spune că Guvernul nu va implementa în acest an o nouă taxă auto pe mașinile second-hand importate.Taxa auto ...

Municipalitatea a aprobat proiectul de reabilitare a Liceului „Petru Rareș”. Trei clădiri vor fi modernizate și echipate, cu peste 5,6 milioane de lei

astăzi, 15:44
226

Proiectul „Reabilitare şi modernizare Grup Şcolar Botoşani” a fost aprobat de către consilierii locali ai municipiului Botoșani, în prima ședință din acest an, desfășurat...