De la 1 ianuarie 2009, spitalele vor trece in administare locala!

De la 1 ianuarie 2009, spitalele vor trece in administare locala!
Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, Ordonanta de Urgenta privind transferul ansamblului de atributii si competente exercitate de Ministerul Sanatatii Publice catre autoritatile administratiei publice locale.

Actul normativ adoptat reprezinta ultima faza in descentralizarea competentelor detinute in prezent de Ministerul Sanatatii Publice catre autoritatile administratiei publice locale si stabileste cadrul legal pentru descentralizarea managementului asistentei medicale spitalicesti si intarirea responsabilitatii administratiei publice locale fata de cetatean.

Prin descentralizarea sistemului sanitar, oferta de servicii medicale se va realiza in concordanta cu nevoile reale ale comunitatii, iar autoritatile administratiei publice locale vor fi implicate nemijlocit in imbunatatirea adresabilitatii si accesibilitatii serviciilor medicale, se arata in comunicatulo Ministerului Sanatatii.

De asemenea, ordonanta asigura stabilitatea personalului angajat, in contextul asigurarii finantarii acestuia de catre autoritatile administratiei publice locale, mai transmit guvernantii.

Prin descentralizare va creste rolul administratiei publice locale in dezvoltarea si implementarea de programe de sanatate care sa raspunda nevoilor comunitatii. Ordonanta va fi operabila incepand cu 1 ianuarie 2009, pana atunci fiind necesar a se realiza lucrarile de adaptare a normelor specifice.

Principalele prevederi se refera la descentralizarea integrala a asistentei medicale comunitare, scolare, a activitatii mediatorilor sanitari, a managementului unor unitati sanitare cu paturi si a unor activitati de avizare si autorizare de catre autoritatile publice locale.

Se va transfera catre autoritatile administratiei publice locale managementul asistentei medicale acordate in unele unitati sanitare cu paturi, din urmatoarele categorii:

a) centrele de sanatate;

b) spitalele comunale;

c) spitalele orasenesti;

d) spitalele municipale.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Sfinţit Mc. Vasilevs, Episcopul Amasiei; Sf. Glafira; Sf. Mc. Chiril, Chindeu şi Tasie din Axiopolis (Cernavodă)

astăzi, 06:58
11

În vremea prigoanelor venite asupra creştinilor la sfârşitul secolului al 3-lea şi începutul celui de-al 4-lea, în cetatea Axiopolis din Dobrogea (numită astăzi Cernavodă...

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
139

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
106

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...