Cum a scăpat un primar de aproape toţi asistaţii social cu ajutorul unui psiholog

Un primar din judeţul Botoşani a reuşit să reducă numărul asistaţilor social din comună de la 382 la 8. Acesta a adus, pe fonduri elveţiene, un psiholog, cu ajutorul căruia a aflat că asistaţii social sunt deprimaţi şi nu cunosc beneficiile angajării, apoi le-a găsit locuri de muncă.

Cum a scăpat un primar de aproape toţi asistaţii social cu ajutorul unui psiholog

Primarul comunei Dângeni, Cătălin Rotundu, a reuşit, cu sprijinul unui psiholog şi cu accesarea unor proiecte cu finanţare nerambursabilă din fonduri elveţiene, să convingă sute de oameni, asistaţi social, că e mai bine pentru toată lumea să muncească.

"Când am venit la Primărie aveam 382 de asistaţi sociali. Am făcut o evaluare a fiecărei gospodării prin aplicarea unor chestionare şi am căutat soluţii. Am scris un proiect pe fonduri elveţiene pentru a putea aduce un psiholog în comună, pe lângă compartimentul de asistenţă socială al Primăriei, şi am reuşit. Am colaborat cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi cu mediul privat pentru a vedea de ce calificări e nevoie pentru muncitori şi am solicitat AJOFM să organizeze cursul de calificare la noi în comună, pe nevoile din mediul privat. Luna trecută am avut opt asistaţi sociali, luna aceasta sunt 11, dar mai mult de 60 de zile nu îi ţinem ca asistaţi social pe cei care au adeverinţă că sunt apţi de muncă. Îi ajutăm să se integreze în piaţa muncii”, a declarant, pentru corespondentul MEDIAFAX, primarul comunei Dângeni, Cătălin Rotundu.

Rotundu a spus că în comună a existat o mare problemă cu asistaţii sociali, însă cu sprijinul psihologului a reuşit să îi determine pe oameni să se angajeze.

"A existat o foarte mare problemă cu asistaţii sociali. Cu sprijinul psihologului am descoperit că aceste persoane sunt foarte deprimate, sunt descurajate şi nu ştiau care sunt beneficiile angajării. Am încercat să îi ajutăm cu cursuri de recalificare şi am reuşit să rezolvăm această problemă. Am avut la un moment dat o problemă de conexiune reală între angajator şi viitorii angajaţi, însă prin aplicarea unor chestionare am reuşit să stabilim ce cursuri sunt necesare pentru mediul privat şi am cerut AJOFM cursuri pentru recalificarea cetăţenilor din comună pe cerinţele pieţei. Am organizat până acum mai multe burse ale locurilor de muncă, au fost oferite de către angajatori peste 600 de locuri de muncă, angajatori atât din zonă, cât şi din străinătate şi am reuşit să integrăm peste 200 de persoane în câmpul muncii. Există într-adevăr şi o problemă: sunt foarte mulţi oameni care au beneficiat de cursuri de calificare şi au plecat în străinătate, dar este totuşi un lucru benefic: familiile lor au rămas aici şi au banii necesari pentru a se descurca fără a mai solicita sprijin de la stat", a declarat Cătălin Rotundu.

Potrivit primarului din Drânceni, o foarte mare problemă în comună o reprezintă şi nivelul scăzut de educaţie şi de cultură al comunităţii, însă există proiecte pe termen lung pentru a rezolva şi această situaţie.

Citeşte mai departe pe Mediafax.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Un sucevean a primit ficatul unui botoșănean aflat în moarte cerebrală

Vineri, 14 Iunie 2019
544

Echipa de la Centrul de transplant Iaşi a efectuat, în noaptea de miercuri spre joi, o prelevare de organe de la un donator din Botoşani aflat în moarte cerebrală, care era internat pe ...

Sute de mii de angajaţi ar putea profita după o decizie prin care un procuror a obţinut în instanţă daune morale uriaşe!

Joi, 13 Iunie 2019
2006

Un procuror a câştigat în instanţă daune morale de 14.400 de euro, după ce a dat în judecată instituția pentru nerespectarea condițiilor minimale de lucru. De asemenea, el va primi și o s...

IMPORTANT: Ce teste genetice sunt recomandate înainte de a rămâne însărcinată și în timpul sarcinii

Miercuri, 12 Iunie 2019
383

Când spunem set de analize uzuale pentru gravide, nu ne gândim automat și la testări genetice. Pe acestea le privim cumva cu teamă și ne dorim să nu ajungem să le vedem prescrise de ...