Ce compensații trebuie să primească salariații pentru munca din Vinerea Mare și din zilele de Paști

Ce compensații trebuie să primească salariații pentru munca din Vinerea Mare și din zilele de Paști
Săptămâna asta, salariații de la stat și cei din mediul privat se bucură de o minivacanță de patru zile cu ocazia Paștelui. Mai exact, în afară de prima și a doua zi de Paști, Vinerea Mare a devenit recent și aceasta zi liberă legală. Cei care lucrează în zilele libere au dreptul la compensații legale.
 
Prima și a doua zi de Paști sunt zile nelucrătoare de sărbătoare legală în care salariații primesc timp liber, conform Codului muncii. În acest an, cele două zile pică pe 8 și 9 aprilie, adică duminică și luni.
 
Practic, asta însemna o minivacanță de trei zile: sâmbătă, duminică și luni. Totuși, minivacanța este de patru zile, din moment ce lista liberelor legale a fost extinsă recent.
 
Concret, este vorba de o lege ce prevede că Vinerea Mare este, de asemenea, zi liberă legală. Vinerea Mare este ultima zi de vineri înainte de Paște, iar anul acesta pică pe azi. Astfel, salariații stau acasă de Vinerea Mare chiar din acest an.
 
Nu toți salariații se bucură de timp liber în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, se arată în Codul muncii. Unitățile sanitare, unitățile de alimentație publică și locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității trebuie să funcționeze și în liberele legale.
 
Astfel, pentru persoanele care lucrează în sărbătorile legale, angajatorii trebuie să asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații trebuie să primească un spor salarial.
 
Atenție! Angajatorii care nu dau liber în zilele de sărbătoare legală sau care nu recompensează munca în aceste zile riscă să fie amendați cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...