Botoșani, județul din Moldova cu cel mai mic risc în caz de calamitate!

Botoșani, județul din Moldova cu cel mai mic risc în caz de calamitate!

Raportat la riscurile la care este expusă țara, locuitorii României sunt printre cel mai puțin protejați din Europa. Și în interiorul țării există însă județe mai expuse și altele ceva mai sigure. O analiză realizată de Capital în funcție de frecvența de apariție a cutremurelor și inundației și raportat la numărul locuințelor asigurate relevă că partea de sud, mai ales Oltenia, și mai multe județe din Moldova sunt descoperite total în caz de calamitate

Potrivit Capital.ro, la nouă ani de la înfiin­ţa­rea Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezas­tre­lor( PAID), România nu reuşeşte să iasă din situaţia paradoxală în care zonele mai puţin expuse la calamităţi sunt mai asigurate, iar locuitorii din judeţele expuse semnificativ aproape că nu au auzit de asigurarea locuinţei. Este una dintre concluziile analizei realizate de Capital pe baza datelor oficiale publicate de-a lungul timpului de specialiştii în domeniu, de asigurători şi de instituţiile specializate.

În prezent, arată datele PAID, sub 1,7 milioane de locuinţe din România, adică circa 19% din total sunt asigurate împotriva riscurilor de cutremur, inundaţie şi alunecări de teren. Este unul dintre cele mai mici procente din Europa şi, mai grav, el arată o scădere drastică a numărului de locuinţe asigurate, de la circa 39% în 2009. 

Multe dintre judeţele expuse la calamităţi, unde locuinţele au suferit daune importante din cauza cutremurului sau inundaţiei, au un nivel de asigurare aproape neglijabil. 

Defapt, cele mai multe judeţe din România se află sub media de cuprindere în asigurare. Mai precis, 27 de judeţe din 40 au mai puţin de 19% din locuinţe asigurate, în timp ce doar 13 sunt peste 19%. Aproape întreg sudul ţării, zonă în care precedentele cutremure şi inundaţii au provocat daune importante este expus în caz de calamitate, cu un procent de asigurare sub media pe ţară. În aceeaşi situaţie sunt şi cele mai multe judeţe din Moldova. 

Conform hărții care prezintă zonele cu expunere ridicată la inundații, în regiunea Moldovei, Botoșani este singurul județ cu risc mic. Județul cel mai expus este Galați, urmat de județele Iași, Vaslui, Bacău, Neamț, Vrancea.  
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...