Botoşăneanul care a împlinit 100 de ani, decorat de preşedintele Iohannis!

Botoşăneanul care a împlinit 100 de ani, decorat de preşedintele Iohannis!
Presedintele Klaus Iohannis a decorat, miercuri, trei fosti detinuti politic, afirmand ca acestia reprezinta "un moment de jertfa si suferinta", iar generatiile prezente si viitoare trebuie sa pastreze memoria unor astfel de luptatori.
 
La ceremonia de miercuri au fost decorati Elena Ion-Arnautoiu, preacuviosul parinte Nicolae Tomaziu (născut pe 28 februarie 1916, în comuna Păltiniş, judeţul Botoşani) si Nicolae Ciurica "pentru demnitatea cu care au militat pentru democratie, platind cu propria lor libertate, pentru curajul de a se fi impotrivit regimului totalitar comunist".

Elena Ion-Arnautoiu este sora fratilor Arnautoiu, lideri ai grupului de rezistenta anticomunista de la Nucsoara, Nicolae Tomaziu este ultimul supravietuitor al lagarului de munca de la Canalul Dunare-Marea Neagra, iar Nicolae Ciurica este ultimul partizan in viata din grupul de luptatori anticomunisti din Muntii Banatului.

Klaus Iohannis a modificat protocolul cu ocazia acestei decorari, venind el catre cele trei persoane care au primit distinctii pentru a le inmana decoratiile. De obicei, persoanele care primesc distinctii vin in intampinarea presedintelui.

"Sunteti un momentul de jertfa si suferinta, un simbol in viata al opozitiei fata de regimul totalitar, drept pentru care va asigur de pretuirea mea si a generatiilor de astazi. Va rog sa acceptati aceste decoratii ca o modesta recunoastere suferintelor pe care le-ati indurat", a spus presedintele.

Iohannis le-a spus celor trei fosti detinuti politic ca sunt caracterizati de un numitor comun, anume "ca au avut de indurat de pe urma actelor exemplare" pe care le-au infaptuit, sacrificandu-si familia si viata.



"Autoritatile comuniste nu au reusit sa suprime demnitatea si credinta dumneavoastra in libertate. Avem datoria sa transmitem aceste valori generatiilor de astazi si celor care vin. Numai astfel putem evita pe viitor tendintele autoritare ori totalitare (...) Fostii detinuti politic sunt un exemplu de altruism si tenacitate. (...) Ati continuat sa luptati si sa credeti cu tarie in adevar si libertate", a mai spus seful statului, conform ziare.com.

Iohannis a mentionat si faptul ca prima persoana decorata de el ca presedinte a fost Octavian Bjoza, fost detinut politic, pentru a da un semnal ca va onora toate valorile din societatea romaneasca.

Nicolae Tomaziu a fost arestat de Siguranţa Statului în anul 1947, în lotul II-Tămădău, condus de inginerul Ion Puiu (născut în 24 februarie 1918, în Pomârla), împreună cu Ion Diaconescu şi Ionescu-Galbeni. A fost judecat şi condamnat la 7 ani de închisoare, executând 6 ani şi 6 luni (1947-1954), cea mai mare parte la Canalul Dunăre-Marea Neagră. În ultima vreme, Nicolae Tomaziu vieţuieşte retras la Mănăstirea Caraiman, din Buşteni, fiind văzut cel mai adesea însoţind turiştii şi minunându-i cu propriile poveşti adunate în cutremurătorul secol pe care l-a străbătut.




Citeste si NICOLAE TOMAZIU şi istoria de 100 de ani: Două războaie mondiale, trei regi, şapte preşedinţi şi şapte ani de temniţă grea!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Patru posturi de subofițer scoase la concurs din sursă externă de ISU Botoșani!

astăzi, 18:00
30

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a scos la concurs patru posturi de subofițer, prin încadrare directă.Posturile sunt:-&nb...

Marcel Ciolacu îi jignește pe moldoveni: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!” (Video)

astăzi, 15:43
334

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei cere demisia lui Marcel Ciolacu pentru jigniri publice aduse tuturor moldovenilor.Iată comunicatul de presă remis astăzi, 26 aprilie:”Pentru jign...

Un bărbat din Botoșani deține singurul exemplar din România al unui Crysler Imperial din anii 60

astăzi, 15:30
188

Nicușor Constantin – secretar al filialei din Botoșani a Retromobil Club – manifestă o pasiune deosebită pentru mașinile de epocă, el fiind deținătorul mai multor bolizi cu o vechi...