Atenţie botoşăneni! Refuzaţi să deveniţi victime ale înşelăciunilor

Atenţie botoşăneni! Refuzaţi să deveniţi victime ale înşelăciunilor
 Un bărbat din municipiul Dorohoi a fost reţinut astăzi de poliţişti, pentru comiterea de înşelăciuni. Suspectul ar fi înşelat mai multe persoane, prezentându-se ca fiind avocat, organizator de excursii sau medic.

Poliţiştii vă recomandă să fiţi prudenţi cu orice persoană necunoscută, care şi asumă o calitate oficială (avocat, procuror, medic etc.) şi se oferă să vă ajute sub diverse pretexte.

 La data de 10 decembrie a.c., poliţiştii de la Poliţia Municipiului Botoşani au reţinut un bărbat, de 27 de ani, din Dorohoi, suspect de comiterea mai multor înşelăciuni.

În fapt, bărbatul este suspectat că, în perioada iulie – august a.c., s-ar fi recomandat ca fiind avocat la o casă de avocatură, din Iaşi - calitate nereală. Astfel, ar fi determinat trei persoane, din Botoşani, să-i achite sume de bani cuprinse între 200 şi 1.200 de lei, sub pretextul că îi va reprezenta în diferite litigii.
De asemenea, poliţiştii îl suspectează că, în perioada27 octombrie - 17 noiembrie a.c., s-ar fi recomandat ca fiind organizatorul unor excursii religioase, în ţară şi în străinătate şi ar fi primit de la trei persoane sume cuprinse între 225 şi 400 de lei, sub pretextul că îi va transporta la locurile indicate.

Totodată, la data de 10 noiembrie a.c., recomandându-se drept medic, ar fi determinat o persoană să-i dea 500 de lei pentru a-i cumpăra medicamentele prescrise pe o reţetă. Suspectul ar fi primit de la victimă o tabletă, pe care urma să o returneze, lucru care nu s-a mai întâmplat.

Prejudiciul total creat prin comiterea înşelăciunilor este de peste 5.000 de lei.

Pentru a nu deveni victimă a unei astfel de infracţiuni,

POLIŢIŞTII VĂ REAMINTESC:

Refuzaţi orice persoană necunoscută care vă solicită bani cu împrumut lăsându-vă garanţii obiecte sau bani de a căror valoare nu va puteţi da seama pe loc. În general, astfel de persoane speculează buna credinţă a dumneavoastră.

Nu primiţi în locuinţă persoane străine care se oferă să vă ajute sub diverse pretexte, vă oferă ajutoare din partea administraţiei publice locale sau fundaţii caritabile, vă consultă în diferite probleme sau promit avantaje sub orice formă. Escrocii se îmbracă bine, vorbesc frumos, folosesc legitimaţii şi documente false!
Dacă sunteţi abordaţi de persoane necunoscute, care îşi asumă o calitate oficială(avocat, procuror, medic etc.), reţineţi semnalmentele acestora, obiectele de îmbrăcăminte pe care le poartă, eventual marca şi numărul de înmatriculare al autoturismului cu care se deplasează.

Apelaţi, gratuit, serviciul unic de apeluri de urgenţă 112 şi un poliţist se va deplasa imediat la faţa locului.

Nu daţi curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute, care pretind că sunt reprezentanţii unor firme.

Nu oferiţi date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutorul de la capătul firului.

Nu trimiteţi coduri de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice, în niciun caz unor persoane străine, indiferent de calitatea pe care acestea susţin că o au (deseori infractorii îşi asumă o calitate oficială – avocat, procuror, medic).

Nu achitaţi niciodată în avans sume de bani pentru ridicarea unor premii sau produse, plata impozitelor sau a altor taxe se realizează ulterior.

Când vi se solicită anumite sume de bani, pe care trebuie să le trimiteţi în anumite conturi sau prin orice alte mijloace, fără să fiţi siguri că în schimbul lor puteţi primi ceea ce vi se promite, cereţi cât mai multe date despre persoana care vă solicită sumele sau propuneţi o întâlnire cu aceasta, pentru a se legitima şi să o puteţi verifica.

Notaţi numărul de telefon de la care aţi fost contactat sau de la care aţi primit mesajul de tip SMS, numele persoaneicare vă contactează, calitatea în care se prezintă şi păstraţi atât apelurile cât şi mesajele SMS, pentru ca aceste date să poată fi verificate de către organele de cercetare penală, în eventualitatea în care aţi fost deja prejudiciaţi.

În cazul în care sunteţi martorul unei infracţiuni sau victima acesteia, apelaţi în cel mai scurt timp numărul de urgenţă 112 şi reţineţi cât mai multe detalii!


Comunicat IPJ Botoşani

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Patru posturi de subofițer scoase la concurs din sursă externă de ISU Botoșani!

astăzi, 18:00
7

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a scos la concurs patru posturi de subofițer, prin încadrare directă.Posturile sunt:-&nb...

Marcel Ciolacu îi jignește pe moldoveni: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!” (Video)

astăzi, 15:43
272

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei cere demisia lui Marcel Ciolacu pentru jigniri publice aduse tuturor moldovenilor.Iată comunicatul de presă remis astăzi, 26 aprilie:”Pentru jign...

Un bărbat din Botoșani deține singurul exemplar din România al unui Crysler Imperial din anii 60

astăzi, 15:30
163

Nicușor Constantin – secretar al filialei din Botoșani a Retromobil Club – manifestă o pasiune deosebită pentru mașinile de epocă, el fiind deținătorul mai multor bolizi cu o vechi...