Astazi se sarbatoreste Craciunul pe stil vechi

Astazi se sarbatoreste Craciunul pe stil vechi
Potrivit calendarului iulian, pe 7 ianuarie, crestinii ortodocsi pe stil vechi sarbatoresc Craciunul.

Peste 500 de familii de lipoveni din Botosani si-au impodobit bradul, iar astazi vor canta colinde, potrivit traditiei, la casa preotului.

Pe langa lipoveni, mai convietuiesc cu botosanenii aproximativ 400 de persoane de etnie ucraineana, care pornesc la colindat in Ajun si nu se lasa pana nu trec pe la fiecare membru al comunitatii.

Pe mesele gazdelor sunt asezate mancaruri de post, iar sub fetele de mese se pun bani si fan, care vor fi scoase dupa Boboteaza.

Pentru rusii lipoveni, Craciunul reprezinta o sarbatoare spirituala, accentul punandu-se pe rugaciuni. Asta pentru ca Biserica a fost si este un factor important in existenta unei comunitati.

Masa de Craciun a rusilor lipoveni include bucate specifice, cum ar fi haladet, o piftie care se serveste cu hrean, lapsa - taitei fierti in supa de pasare, sarmale, dar si mancaruri de peste. Desertul consta in cozonaci cu nuca, coltunasi cu branza - vareniki, si alte specialitati.

Rusii lipoveni au un singur colind, care este o cantare bisericeasca, Hristos Rajdaetsea.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Patru posturi de subofițer scoase la concurs din sursă externă de ISU Botoșani!

astăzi, 18:00
31

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a scos la concurs patru posturi de subofițer, prin încadrare directă.Posturile sunt:-&nb...

Marcel Ciolacu îi jignește pe moldoveni: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!” (Video)

astăzi, 15:43
348

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei cere demisia lui Marcel Ciolacu pentru jigniri publice aduse tuturor moldovenilor.Iată comunicatul de presă remis astăzi, 26 aprilie:”Pentru jign...

Un bărbat din Botoșani deține singurul exemplar din România al unui Crysler Imperial din anii 60

astăzi, 15:30
191

Nicușor Constantin – secretar al filialei din Botoșani a Retromobil Club – manifestă o pasiune deosebită pentru mașinile de epocă, el fiind deținătorul mai multor bolizi cu o vechi...