A intrat în vigoare legea mirosurilor: amenzi de până la 15.000 de lei pentru cei care cresc animale și deranjează locuitorii orașelor cu mirosuri. Firmele pot primi amenzi până la 100.000 de lei

A intrat în vigoare legea mirosurilor: amenzi de până la 15.000 de lei pentru cei care cresc animale și deranjează locuitorii orașelor cu mirosuri. Firmele pot primi amenzi până la 100.000 de lei

Începând de astăzi intră în vigoare Legea mirosurilor. Legea aduce obligaţii suplimentare pentru firmele cu activităţi care „deranjează olfactiv” dar va afecta și activitatea persoanelor fizice.

Legea mirosurilor, care se va aplica începând de astăzi, va aduce obligaţii suplimentare pentru firmele cu activităţi care „deranjează olfactiv" - obligaţia expresă de a avea sisteme proprii de monitorizare a disconfortului olfactiv, precum şi deţinerea şi respectarea unui plan de măsuri ce vizează reducerea acestui disconfort.

Pentru nerespectarea acestor obligaţii sunt prevăzute amenzi care ajung până la 100.000 de lei, existând şi riscul închiderii activităţii.

Totuși, Guvernul trebuie să vină curând cu o hotărâre prin care să completeze cadrul legal, altfel noile obligaţii nu se pot aplica.

Legea obligă firmele şi alţi operatori economici să elaboreze planuri de gestionare a disconfortului olfactiv, printre altele. Este vorba de cei care pot genera disconfort olfactiv.

Pe de altă parte, în cazul persoanelor fizice, legea va fi o pârghie prin care se va putea acționa în situații limită, cum ar fi creșterea animalelor în zona  blocurilor de locuit, unde locuitorii se plângeau până acum de mirosuri, fără însă a avea vreun rezultat.

Cum este definit disconfortul olfactiv

Definiția dată pentru disconfortul olfactiv: efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale, europene și internaționale în vigoare.

Care sunt sancțiunile

Pentru nerespectarea obligației de a realiza, în totalitate sau la termen, măsurile impuse în conformitate cu planul de gestionare a disconfortului olfactiv, legea prevede o amendă între 7.500 și 15.000 de lei pentru persoane fizice și o amendă între 50.000 și 100.000 de lei pentru persoanele juridice.

Pentru nerespectarea, la modul general, a planului respectiv se aplică o amendă între 25.000 și 50.000 de lei pentru persoanele juridice.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Audi în valoare de peste 73.000 lei furat din Italia, oprit la Stânca!

astăzi, 12:25
23

În data de 28 martie 2023, în jurul orei 05.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca - I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare...

Singurul candidat înscris pentru postul de manager al Spitalului „Mavromati” a fost respins!

astăzi, 12:11
187

Pentru postul de manager al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani o singură persoană și-a depus dosarul de înscriere în concurs.În urma verificării dosar...

Medic, despre cel mai mare pericol în AVC: ”Fiecare minut, fiecare oră înseamnă scăderea şansei de recuperare a pacientului”

astăzi, 11:56
150

Profesorul Gheorghe Iana, doctor în medicină, afirmă că este important ca pacienţii, dar şi familiile acestora să înveţe să recunoască simptomele unui accident vascular cerebral (...