CATALIN GRADINARU - Sanatate pe muchie de cutit!

Va propun un exercitiu de imaginatie:
Noapte. Somn agitat, plin de griji imprastiate prin locuinta mica, stramta si chinuita de neajunsuri. O femeie isi traieste viata intre bucuria si nefericirea de a fi mama unui copil in fata caruia nu mai are putere sa zambeasca si bucuria si nefericirea de a fi sotia unui barbat pentru a carui viata se lupta de 7 ani.

In miez de noapte se trezeste ingrozita, ca in atatea alte nopti. Barbatul care inca nu implinise 40 de ani a intrat, din nou, in coma. Isi trezeste fetita, care abia implinise 10 ani. "Stai langa tata, a intrat in coma. Eu merg sa cumpar medicamente, sa o aduc pe doamna care ii pune perfuzia, sa il ajutam pe tata sa isi revina...". Si femeia alearga. Pana dimineata, barbatul revine la viata.

O viata grea, chinuita, asteptand transplantul salvator, dupa 7 ani de spitale, mii de medicamente, spitalizari si o operatie in Italia. Acum sunt aproape de licarul de viata, dar au nevoie de 2000 de euro!

Recunosc, nu m-am putut hotari cine se incadreaza cel mai bine la aceasta rubrica: Catalin Gradinaru, un botosanean de 40 de ani care priveste neputincios la propria viata, cantarita in kilograme de hartoage ingropate in sistemul sanitar romanesc, un sistem inutil si plin de piedici? Mihaela Gradinaru, o femeie care isi traieste tineretea castigand putin peste 500 de lei pe luna, cu tot cu naveta pana la serviciu, bani pe care ii da cu generozitate pe medicamentele care ii tin sotul in viata?
 
Sau copila in varsta de 13 ani care si-a trait jumatate din viata renuntand la papusi, la ghiozdanul cu printesa sau pantofiorii rosii pentru ca tata are nevoie de medicamente?

Fiecare in parte si toti trei la un loc merita astazi atentia noastra. Si ajutorul, in preajma unei mari si sfinte sarbatori, cea a Cuvioasei Parascheva.

Calvarul lui Catalin Gradinaru a inceput inaintea Craciunului din anul 2002, cand avea 33 de ani. O doctorita, sotia sefului sau, i-a spus ca nu arata bine si ca ar trebui sa isi faca niste analize. La spital, vestea a cazut sec, fara menajamente: cancer!
 
Disperati, au plecat la Bucuresti. Unde au aflat ca nu este vorba despre cancer, ci despre o ciroza. De aici au inceput zbaterile, orgoliile, sute de hartii. Intors la Botosani cu bucuria ca macar nu are cancer, lui Catalin Gradinaru i-a fost dat sa auda ceea ce nu credea ca poate auzi vreodata: Si ce daca nu ai cancer? Crezi ca daca ai plecat la Bucuresti ai sa traiesti mai mult decat ti-am spus eu? "L-am gasit acasa singur, plangea ca un copil", isi aminteste femeia. Au aflat ca este nevoie de transplant de ficat.

Usile s-au inchis rapid, rand pe rand. Pentru formularul E112, raspunsul Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) a fost clar. "Din pacate, acest transplant nu intra sub incidenta formularului E112, pentru ca nu face parte din pachetul de servicii medicale de baza. Tot ce putem face este sa ii promitem ca vom analiza dosarul si poate gasim o portita pentru a face posibila finantarea operatiei. Dar trebuie respectata si legea", a precizat Rodica Cociorva, juristul CAS.

De la Ministerul Sanatatii, la solicitarea unui ajutor pentru transplant in strainatate, raspunsul a fost la fel de categoric: operatia se poate desfasura in tara, deci un transplant in strainatate nu isi are rostul.

In tara, insa, lista este extrem de mare, iar starea lui Catalin Gradinaru nu ii permite asteptarea. "Daca nu vrei sa astepti, mergi la Becali, ca si el are o lista, si e mai scurta", li s-a spus la Botosani.

Asa o fi, numai ca Mihaela si Catalin Gradinaru au cotizat ani de zile la sistemul de stat, nu la cel al lui Becali...

Ajutoarele de urgenta guvernamentale exista... dar lipsesc cu desavarsire, desi se dau, dar pe alese si pe... culese. "Nu vedeti ca e criza, ce ajutoare vreti?!", a fost raspunsul functionarilor statului roman.

Dupa 5 ani de chin, au reusit o prima operatie in Italia, cu ajutorul financiar al rudelor si cu un credit in banca. In Italia au aflat si ca barbatul nu sufera nici de ciroza, ci de un sindrom foarte rar, Sindromul Budd-Chiari, iar necesitatea unui transplant devine o urgenta. Numai ca asta inseamna foarte multi bani.

Iar in Romania sanatatea inseamna lista de asteptare, ani de supravietuire, nopti de coma, mii de medicamente, zeci de milioane de lei pentru regim adecvat.

Au reusit sa obtina un act in care o comisie prezidata de un profesor doctor universitar mentiona starea de urgenta, folosind cuvantul RAPID.

Cuvant care, chipurile, a stricat tot, pentru ca nu corespunde Ordinului 50 din 2004. Ordin care, se vede, nu "recunoaste" termenul RAPID. Iata ce raspuns da onor statul roman, in speta Ministerul Sanatatii, unor oameni chinuiti de boala, pe 3 martie 2009:

"Intrucat din procesul verbal pentru trimiterea la tratament in strainatate, punctul 6, rezulta "necesitatea efectuarii rapide a unui transplant hepatic", in conformitate cu articolul 22, paragraful 1, litera C din Regulamentul numarul 1408/71 care reglementeaza necesitatea deplasarii intr-un alt stat pentru a beneficia de un tratament adecvat, consideram ca in situatia data nu putem da curs solicitarii dumneavoastra, intrucat situatia medicala a pacientului nu se incadreaza in prevederile ordinului 50/2004".

Asadar, dupa ce, in vara anului 2008, cererea lui Catalin Gradinaru a fost respinsa de Casa de Asigurari de Sanatate, in primavara acestui an, familia acestuia a primit raspuns negativ si de la Bucuresti, pentru ca in solicitare era scris cuvantul “rapid, ceea ce contravine ordinului care reglementeaza trimiterile la operatii in strainatate.


Disperati, au dat statul roman in judecata, pe motiv ca li se refuza dreptul la sanatate.

In urma cu mai putin de o luna, a venit vestea mult asteptata: s-a aprobat fiantarea pentru transplant, operatia urmand sa aiba loc in Italia.

"Ne-au spus sa ne retragem plangerea, dar nu o vom face pana cand nu suntem siguri ca plecam in Italia. Costul operatiei se ridica la 80.000 de euro. Noi trebuie sa achitam 2.000 de euro. Pare o suma mica pentru unii, dar imposibila pentru noi, epuizati dupa anii de spitalizari, medicamente, drumuri", spune Mihaela Gradinaru, disperata ca acum, aproape de liman, ar putea sa se poticneasca dureros de cei 2000 de euro.

Vom gasi puterea sa ii ajutam?

Am putea renunta, in aceste zile, la pachetul de tigari, la pizza obisnuita, la cele trei cafele pe zi pe care le sorbim fara sa ne dam seama, la berea cu prietenii?

Tu, copile, te vei supara daca mama ta te va lipsi cateva zile de jucariile care oricum nu prea mai au loc prin camera sau la hainuta cea noua? Gandeste-te ca ii poti darui un copil de varsta ta cea mai mare fericire: un tata sanatos si un somn linistit...


Conturi deschide la BRD Botosani, Agentia George Enescu, pe numele Mihaela Gradinaru, RO69BRDE070SV20432750700 pentru lei, respectiv RO61BRDE070SV20432910700 pentru euro.

TELEFON MIHAELA GRADINARU: 0740 166 109


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime la discuție cu Grozavu: ,,Le-am promis oamenilor din Botoșani că anul ăsta nu vor mai avea emoțiile de anul trecut”! (Video)

Saturday, 18 January 2025

Valeriu Iftime, finanțatorul clubului FC Botoșani, a postat, sâmbătă, 18 ianuarie, un clip video în care își arată mulțumirea către actualul antrenor al echipei FC Botoșani....

Creștinii ortodocși care respectă calendarul de stil vechi au marcat astăzi Ajunul Bobotezei și se pregătesc de sărbătorirea Botezul Domnului!

Saturday, 18 January 2025

Potrivit canoanelor bisericești, Mântuitorul Iisus Hristos a început să propovăduiască atunci când a împlinit 30 de ani, după ce a primit botezul în apa Iordanului d...

Elevii din clasele primare, excluși de la olimpiadele și concursurile școlare în 2025!

Saturday, 18 January 2025

Elevii claselor primare nu pot participa în anul școlar 2024-2025 la olimpiadele și concursurile școlare naționale ale căror calendare de desfășurare au fost anunțate recent de ministeru...