Şi instanţele mai greşesc câteodată: Botoşăneni citaţi pentru procese care nu există!

Şi instanţele mai greşesc câteodată: Botoşăneni citaţi pentru procese care nu există!
Puţini sunt botoşănenii care ies din Judecătorie mulţumiţi de deciziile instanţelor, majoritatea fiind iritată de termene, de amânări, de tergiversări ale părţilor adverse. Şi fiecare s-a întrebat de ce, care este motivul pentru care judecarea unei cauze durează atât de mult.

O statistică a Judecătoriei pe anul 2015 ne indică şi răspunsurile. De exemplu, fiecare judecător care se ocupă de cauzele civile a avut anul trecut pe masă câte 1.299 de cauze, fiecare cu particularităţile sale, cu câte două părţi care luptă pentru ceva, cu avocaţi care au tot felul de solicitări.

Fiecare judecător a soluţionat în medie câte 1.014 cauze, cam patru pe zi, în condiţiile în care în anul trecut au activat la Secţia civilă 17 sau 18 judecători. Stocul final de dosare la finalul anului era de 5.071 de cauze, din care 598 au fost suspendate. Anul 2015 a început pentru Secţia Civilă cu 7.710 dosare rămase nesoluţionate din anul 2014 la care s-au adăugat alte 15.409 dosare înregistrate pe parcursul anului trecut.

Cum volumul de muncă a fost foarte mare, au apărut şi erori, denumite "de sistem". Câţiva botoşăneni s-au trezit acasă cu citaţii la procese cu obiecte diferite iar când s-au prezentat la instanţă au avut surpriza să constate că de fapt acel proces nici nu există.

"Am primit acasă citaţie să mă prezint la Judecătorie în dosarul de divorţ, cu numărul X, pe motiv că fosta soţie solicitase o îndreptare a unei erori din sentinţă. M-am dus la data stabilită, m-am uitat pe lista cu procese, al meu nu era. Am întrebat la Arhivă şi de acolo mi-a spus o doamnă că procesul cu numărul X nu există, fiind vorba probabil de o eroare în sistem", povesteşte un botoşănean despre păţania de anul trecut.

Mai mult, unii aşteaptă şi acum comunicările oficiale ale deciziilor instanţelor pentru a putea face contestaţii.


La Secţia Penală, e mai puţină aglomeraţie însă şi dosarele sunt mai complexe. În 2015 au fost înregistrate 2.914 cauze, la care se adaugă stocul de dosare nesoluţionate din 2014, care ajunsese la 1.949 de dosare. În atari condiţii, fiecare judecător penalist a avut în lucru câte 935 de dosare. 3.881 de cauze au şi fost soluţionate anul trecut, rezultând o medie de 746 de dosare soluţionate pe judecător.

Concluzia bilanţului Judecătoriei pe anul 2015 este că instanţa este "eficientă", cu note bune în privinţa ratei de soluţionare a dosarelor şi a epuizării dosarelor din anul anterior, nota proastă fiind dată de redactările deciziilor peste termenul legal.

 

Spune-ne opinia ta