Manastirea Cosula prinde VIATA! Vezi cum arata acum si cand vor fi finalizate lucrarile - FOTO, VIDEO

Manastirea Cosula prinde VIATA! Vezi cum arata acum si cand vor fi finalizate lucrarile - FOTO, VIDEO
Mănăstirea Coșula a fost construită în anul 1535 de către marele vistiernic Mateiaș, sfetnicul domnitorului Petru Rareș, pe malul stâng al râului Miletin. Ea a fost realizată în stilul arhitecturii feudale moldovenești. Biserica a fost pictată în frescă în perioada 1537-1538.

In luna mai 2014, Manastirea Cosula a intrat intr-un proces amplu de reabilitare si restaurare, iar dupa un an si o luna totul arata cu adevarat impresionant. Casa egumenească (foto jos), datând din secolul al XVII-lea, era o ruina in urma cu un an de zile, insa acum parca a prins viata si cu siguranta iti va taia resuflarea atunci cand lucrarile vor fi finalizate.

(Mai - 2014)

(Iulie - 2015)

Pentru a ramane monument istoric, caramizile vechi au fost introduse in cladirea noua. Aici urmeaza a fi amenajata o biblioteca, un muzeu, ateliere pentru restaurarea icoanelor, birouri si camere.

În secolele XVII-XVIII, mănăstirea a fost un important centru cultural, aici realizându-se prima traducere în limba română a unui text din Herodot de către un monah de la Coșula în secolul al XVIII-lea. Traducerea s-a realizat după un manuscris vechi din limba neogreacă, adus în Moldova din insula Creta, unde fusese tradus din limba greacă veche de un călugăr elen.

Textul tradus a fost depus de către istoricul Nicolae Iorga la Academia Română. De asemenea, un număr de 372 de documente s-au luat din mănăstire și s-au depus la Arhivele Naționale.

(Mai - 2014)

(Iulie - 2015)

Preotul Constantin Chervase, staretul Manastirii Cosula, isi doreste sa readuca acele documente traduse acolo de Nicolae Iorga.

"Un drum se poate face oricand, o manastire de 500 de ani nu se poate renova oricand. Poate odata la 100 de ani este dat la cineva sa faca o lucrare frumoasa. Trebuie sa ne bucuram si fara domnii consilieri nu se putea face. Daca nu se facea era o palma pentru judet. A fost una dintre cele mai mari manastiri din Europa. Aici au fost peste 1.000 de calugari si avea terenuri pana la Vatra Dornei", a spus preotul Constantin Chervase.

Marti la amiaza, o parte dintre consilierii judeteni a vazut care este stadiul lucrarilor si in timpul vizitei acestia s-au intalnit cu un grup de pelerini din Piatra Neamt, care au laudat Consiliul Judetean pentru acest proiect si au promis ca vor reveni atunci cand lucrarile vor fi finalizate la Manastirea Cosula.

La manastire a fost descoperit si un cuptor medieval, asa cum sunt cele din centrul municipiului Botosani, care a fost acoperit pentru a fi protejat.

"Aceasta lucrare face parte din perioada de finantare 2007-2013 pe care o vom finaliza in acest an, insa ii asiguram pe botosaneni ca avem un pachet mare de investitii aferente perioadei 2014-2020. Se doreste restaurarea Bisericii Sf. Gheorghe din municipiul Botosani", a spus presedintele CJ Botosani, Gheorghe Sorescu.

Ansamblul Mănăstirii Coșula a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Botoșani din anul 2004, având codul de clasificare BT-II-a-A-01959 și fiind alcătuit din următoarele 7 obiective: 
- Biserica "Sf. Nicolae" - datând din anul 1535, cu transformări din 1858. 
- Casa egumenească - datând din secolul al XVII-lea 
- Arhondaricul - din 1848 
- Trapeza - datând din secolul al XVII-lea 
- Cuhniile - datând din secolul al XVII-lea 
- Turnul clopotniță - datând de la sfârșitul secolul al XVIII-lea 
- Zidul de incintă - datând din secolul al XVII-lea 

Proiectul are o valoare de 19.004.526 RON, iar lucrarile vor fi finalizate in luna noiembrie a acestui an.



























 

 

Spune-ne opinia ta