Cauze ale celui mai frecvent tip de cancer care afecteaza barbatii. CUM SE MANIFESTA

Cauze ale celui mai frecvent tip de cancer care afecteaza barbatii. CUM SE MANIFESTA
Experti din cadrul forului cel mai prestiogios al medicilor oncologi din Europa, European Society for Medical Oncology (ESMO), explica si pentru pacientii romani care sunt cauzele acestui tip de cancer si la ce semne ar trebui sa fie atent un barbat pentru a avea sanse ca boala sa fie descoperita rapid.

Un cancer cu evolutie blanda, fara manfestari in stadiile incipente

In fazele initiale, cancerul de prostata nu are simptome, iar la barbatii intre 55 si 69 de ani este detectat in mod obisnuit printr-un test de sange numit PSA (antigen prostatic specific). Cercetarile au sugerat ca screeningul cu testul PSA reduce rata de deces cauzata de cancerul de prostata, dar aceasta idee este controversata.

Cu toate ca acest tip de cancer se dezvolta realtiv usor, simptomele la diagnostic pot indica un stadiu avansat al bolii. Utilitatea acestei metode de screening a fost larg studiata, se stie ca scade usor rata deceselor, multi pacienti pot fi tratati in exces, ceea ce reduce calitatea vietii inutil.

Ce cauzeaza cancerul de prostata?
 
Cancerul de prostata apare de regula la barbatii in varsta. Nu trebuie confundat cu hiperplazia de prostata benigna care inseamna marirea prostatei din cauza cresterii numarului de celule, insa nu se raspandeste la alte parti ale corpului.
Nu este foarte clar de ce apare cancerul de prostata. Unii factori de risc au fost identificati. Un factor de risc creste probabilitatea de aparitie a cancerului, insa nu este necesar si nici suficient sa cauzeze cancer. Un factor de risc nu este o cauza in sine.

Unii barbati cu factori de risc nu vor face niciodata cancer de prostata iar unii fara factori de risc vor face boala.

Principalii factori de risc la cancerul de prostata sunt:

• Varsta. Riscul aparitiei cancerului de prostata este influentat de varsta. Dupa varsta de 50 de ani riscurile cresc exponential in fiecare an. Mecanismul exact nu este cunoscut, dar imbatranirea celulelor si schimbarile in ADN-ul lor au fost scoase in evidenta.
• Etnia. In tarile dezvoltate, barbatii de culoare au un risc mai mare de dezvoltare a cancerului de prostata decat barbatii albi sau asiatici.
• Gene. Cercetari recente au aratat ca sunt gene mostenite care cresc riscul de a face cancer de prostata, insa, aparent, apar in putine cazuri. In acest moment, sunt dezvoltate studii pentru a se stabili daca aceste gene sunt utile pentru a stabili riscul de cancer de prostata.
• Cazuri de cancer de prostata in familie. S-a stabilit ca exista o predispozitie familiala pentru cancer de prostata, mai ales la barbati ai caror frati si tati au avut boala.
• Dieta. Este neclar daca dieta sau stilul de viata joaca un rol in dezvoltarea cancerului de prostata. Unele studii au aratat ca o dieta bogata in carne rosie si produse lactate creste usor riscul dezvoltarii cancerului de prostata. Pe de alta parte, unele studii sugereaza ca o dieta bogata in licopen din rosii si seleniu (un mineral care se gaseste in peste si alimente din mare, oua si cereale) scad usor riscul de cancer de prostata. Pentru a se dovedi efectele amintite, este nevoie de mai multe studii. Si obezitatea creste riscul de cancer de prostata.
• Stilul de viata. Fumatul poate creste riscul de cancer de prostata cei care sunt activi fizic avand un risc mai mic.
• Hormonii. Nivelul ridicat de testosteron implica un risc de cancer de prostata. De asemenea, unii hormoni legati de crestere au fost asociati cu cancerul.

Din nefericire, factorii care au cea mai mare influenta asupra cancerului de prostata cum ar fi varsta, etnia, genele si istoricul familial nu pot fi schimbati.

Cum se diagnosticheaza cancerul de prostata?

C
ancerul de prostata se dezvolta incet iar simptomele apar numai cand boala este avansata. Unele simptome comune pot fi:

-urinari frecvente
-dificultati la inceputul urinarii
-trezirea in timpul noptii pentru urinare de multe ori
-senzatia ca trebuie sa urinezi urgent

Alte simptome mai putin frecvente sunt sange in urina sau sperma, dureri osoase sau pierderea controlului la nivelul vezicii.
In consecinta, barbatii cu simptomele amintite sau factori de risc precum varsta sau istoricul familiar de cancer de prostata ar trebuie sa faca screening (analize preventive).

Doctorul Zilei

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Patru posturi de subofițer scoase la concurs din sursă externă de ISU Botoșani!

astăzi, 18:00
26

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a scos la concurs patru posturi de subofițer, prin încadrare directă.Posturile sunt:-&nb...

Marcel Ciolacu îi jignește pe moldoveni: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!” (Video)

astăzi, 15:43
320

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei cere demisia lui Marcel Ciolacu pentru jigniri publice aduse tuturor moldovenilor.Iată comunicatul de presă remis astăzi, 26 aprilie:”Pentru jign...

Un bărbat din Botoșani deține singurul exemplar din România al unui Crysler Imperial din anii 60

astăzi, 15:30
182

Nicușor Constantin – secretar al filialei din Botoșani a Retromobil Club – manifestă o pasiune deosebită pentru mașinile de epocă, el fiind deținătorul mai multor bolizi cu o vechi...