Sancțiuni pentru fermierii botoșăneni care nu respectă condițiile impuse pe schemele de plăți

Sancțiuni pentru fermierii botoșăneni care nu respectă condițiile impuse pe schemele de plăți
Fermierii botosaneni ar putea fi sanctionati cu pana la 100% din fondurile europene pe care le-ar primi prin anumite masuri de agromediu si zone defavorizate incluse in Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007-2013 daca nu respecta conditiile impuse pe aceste scheme de plati.

Sanctiunile sunt cuprinse in Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 174 din 3 aprilie 2013, privind aprobarea sistemelor de sanctiuni pentru masurile 212 – ‘Sprijin pentru zone defavorizate, altele decat zona montana’ si 214 – ‘Plati de agromediu’ din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007-2013, precum si pentru nerespectarea eco-conditionalitatii in cadrul schemelor de sprijin pe suprafata pentru Pilonul I, aferente cererilor de plata depuse incepand cu anul 2013, impreuna cu anexele acestuia.

Sistemul de sanctiuni, aplicabil pentru cererile de plata aferente formelor de sprijin mentionate, pentru care se depun cereri in Campania 2013, se stabileste tinandu-se cont de urmatoarele aspecte ale neconformitatilor constatate, respectiv neglijenta, intentia, repetitia, amploarea (extinderea), gravitatea si persistenta acestora.

Pentru aceste masuri exista sase categorii de sanctiuni, care se aplica prin calcularea din suma de plata ramasa dupa etapa anterioara de sanctionare, dupa cum urmeaza:supradeclararea suprafetelor, nerespectarea criteriilor de eligibilitate, depunerea cu intarziere a cererii de plata, nedeclararea tuturor suprafetelor, nerespectarea ecoconditionalitatii si sanctiuni multianuale.

In cazul neglijentei, sanctiunea nu trebuie sa depaseasca 5% din suma totala, iar in cazul primei repetitii, sanctiunea nu trebuie sa depaseasca 15% din suma totala.

In cazurile de nerespectare intentionata, reducerea procentului nu trebuie sa fie mai mica de 20% din plata si poate merge pâna la excluderea totala din masura de sprijin pentru unul sau mai multi ani calendaristici.

De asemenea, valoarea sanctiunilor pentru un an calendaristic nu trebuie sa depaseasca suma totala cuvenita fermierului.

Precizam ca fermierul nu va fi sanctionat in cazurile de forta majora si circumstante exceptionale.

Comunicat de presă APIA

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Patru posturi de subofițer scoase la concurs din sursă externă de ISU Botoșani!

astăzi, 18:00
22

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a scos la concurs patru posturi de subofițer, prin încadrare directă.Posturile sunt:-&nb...

Marcel Ciolacu îi jignește pe moldoveni: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!” (Video)

astăzi, 15:43
308

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei cere demisia lui Marcel Ciolacu pentru jigniri publice aduse tuturor moldovenilor.Iată comunicatul de presă remis astăzi, 26 aprilie:”Pentru jign...

Un bărbat din Botoșani deține singurul exemplar din România al unui Crysler Imperial din anii 60

astăzi, 15:30
178

Nicușor Constantin – secretar al filialei din Botoșani a Retromobil Club – manifestă o pasiune deosebită pentru mașinile de epocă, el fiind deținătorul mai multor bolizi cu o vechi...