Intarzierile salariale au devenit o obisnuinta pentru angajatii romani, mai ales pentru cei din mediul privat, unde ziua de leafa constituie o surpriza. Problemele financiare pe care le intampina firmele se reflecta si in bugetele lucratorilor care, in acest moment, nu mai au siguranta ca de pe urma muncii lor vor beneficia de o plata salariala facuta la timp. Unii dintre angajati s-au adaptat insa din mers si au cautat solutii pentru a nu depinde in proportie de 100% de un singur job.
Fie ca ne place sau nu, realitatea este una cat se poate de dura, iar vremurile in care un salariat se bucura de un job stabil si de o leafa platita in mod curent, la o data sigura, au cam disparut, scrie finantistii.ro.
Acesta este si motivul pentru care pe piata muncii si-a facut aparitia o noua categorie profesionala, cea a supravietuitorilor. Sunt acei specialisti care imbina destul de bine statutul de angajat cu cel de intreprinzator. Calitatile profesionale pe care le detin acesti oameni le dau libertatea de a se misca mult mai usor in piata si de a reusi sa castige suplimentar. Zicala "meseria e bratara de aur" este mai actuala ca oricand. Orice om care are o calificare poate dovedi ca acest proverb se reflecta in viata de zi cu zi.
Meserii ce se pot practica "in particular"
Profesiile care implica o anumita indemanare fizica se incadreaza cel mai bine in aceasta categorie si ar trebui pozitionate pe primele locuri intr-un top al calificarilor care te pot scapa de stresul zilei de leafa. De exemplu, croitorii sau cei care repara incaltaminte isi pot suplini veniturile daca lucreaza in particular. Chiar sunt foarte multi oameni care fac acest lucru, ei avand deja o retea de clienti care ii ajuta sa castige bani in plus fata de salariul obisnuit.
Tot din randul "meseriasilor" vine si un alt supravietuitor. Este vorba de mecanicul auto. Chiar daca situatia economica de astazi nu-i permite unui specialist cu o astfel de calificare sa-si deschida propriul atelier, el poate castiga suplimentar din anumite proiecte in care se implica. La fel se pot descurca si lucratorii din amenajari interioare, dar si instalatorii sau electricienii.
Profesiile libere au gasit calea colaborarilor
Sunt si alti specialisti la fel de norocosi ca "meseriasii", dar care nu depind doar de un ciubuc pe care il pot vana din cand in cand. Ei au posibilitatea desfasurarii unor joburi suplimentare. Contabilii, de exemplu, nu au de ce sa se teama ca in ziua de salariu leafa se lasa asteptata. Cu ajutorul unui atestat profesional ei au posibilitatea de a incheia mai multe contracte de colaborare cu diferite firme. Pentru a-si derula activitatea nu este obligatoriu sa-si deschida o societate, legislatia muncii in vigoare permitandu-le sa munceasca "la vedere", in regim de colaborare, nelimitat.
O alta specializare buna este cea de software developer. Programatorii nu se bazeaza doar pe jobul full time pe care il desfasoara in fiecare zi, ci lucreaza si in alte proiecte pe cont propriu. Persoanele care activeaza in aceasta zona isi pot gasi clienti pe forumuri si pot lucra proiectele respective dupa programul lor obisnuit de munca. La fel pot proceda si specialistii in IT si aici ii putem incadra pe cei care administreaza servere, configureaza statii de lucru sau fac management de retea.
In era Internetului, firmele si organizatiile aleg sa se promoveze foarte mult prin intermediul site-urilor proprii, iar acest lucru a dus la o crestere a ofertelor de colaborare pentru web designeri si administratori de site. Astfel de proiecte nu implica o prezenta constanta la locul de munca si nici un program de munca full-time.
O alta profesie pe care specialistii in resurse umane o incadreaza in randul celor cu mari sanse de supravietuire este cea de designer comercial. Proiectele care necesita o astfel de calificare pot fi facute si de acasa si pentru derularea lor nu este obligatorie prezenta la sediul clientului. Pentru a putea iesi in evidenta si pentru a se impune pe piata, campaniile de marketing si publicitate au nevoie de o anumita identitate vizuala si de aceea se apeleaza tot mai des la serviciile unui designer.
Si in domeniul resurselor umane apar oportunitati de colaborare. Multe firme aloca bugete de training pentru dezvoltarea angajatilor, iar cererea este in continua crestere. La fel ca si alte profesii liberale, un trainer poate lucra cu mai multi clienti in paralel si isi poate creiona castigul in functie de capacitatea sa de munca.
Si angajatii de la stat isi pot suplimenta veniturile. Aici sunt inclusi profesorii care sunt implicati nu doar in sistemul de invatamant derulat in scoli. In paralel, dascalii au dezvoltat o adevarata industrie a meditatiilor prin intermediul carora isi asigura sume cu mult mai mari decat cele primite lunar sub forma unor salarii platite de la bugetul public.
Nu poti condamna un om care face acest lucru in conditiile in care angajatorii au mari probleme in achitarea salariilor, iar multe companii isi platesc personalul cu intarzieri foarte mari. Nu spunem ca aceasta este solutia, dar intr-o perioada in care statul nu este capabil sa-si protejeze cetatenii, nu putem pune la zid niste oameni care muncesc pentru a putea trai.
Topul profesiilor care te scapa de stresul zilei de leafa
Stiri Botosani Thursday, 28 February 2013 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Un fermier din Botoșani întâmpină dificultăți din cauza unui produs comercializat mult mai scump în supermarketuri!
astăzi, 12:54
Iulian Siminic a vorbit despre situația foarte dificilă cu care se confruntă fermierii, în special în ultimii ani, și a criticat faptul că prețurile la care laptele este achiziționa...
Garda de Mediu Botoșani, în control la instituții pe tema gestionării deșeurilor! (foto)
astăzi, 11:40
Comisarii Gărzii de Mediu Botoșani au desfășurat acțiuni de inspecție și control pentru verificarea stadiului de realizare a măsurilor prioritare de guvernanță privind gestionarea deșeurilo...
PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „Toți cei care au fost părtași la acest dezastru trebuie să plece acasă!” (video)
astăzi, 11:10
„Toți cei care au fost părtași la acest dezastru trebuie să plece acasă! Am spus-o încă de la începutul campaniei trecute: situația critică a companiei de apă a demonstra...