Iulian Siminic a vorbit despre situația foarte dificilă cu care se confruntă fermierii, în special în ultimii ani, și a criticat faptul că prețurile la care laptele este achiziționat de la producători sunt prea mici, iar adaosul commercial aplicat de marile lanțuri de magazine este de aproximativ 60%, relatează gandul.ro.
Mai mult, importurile masive de lapte și produse lactate sunt un alt factor care afectează grav producătorii locali. Fermierul a spus că, desi munca este foarte grea, el obține numai doi lei pe fiecare litru de lapte vândut, în vreme ce retailerii își triplează câștigurile.
Seceta și creșterea costurilor pentru furaje au agravat situația
În plus, și seceta, dar și creșterea costurilor pentru furaje au agravat situația. În vreme ce alte state member UE protejează mai bine producția locală, în România, peste 60-70% din laptele de vacă este importat, fapt care duce la scăderea numărului de ferme și a animalelor.
Astfel, în asociația sa, numărul vacilor a scăzut de la 12.000 la 8.000, fapt care reflectă cât de dificilă a devenit activitatea pentru crescătorii de bovine.
„Se importă peste 60-70% din laptele de vacă din România, iar noi, crescătorii de bovine, pe zi ce trece dispărem. În asociație la mine, cel puțin în ultimul timp, animalele dispar foarte tare. De la 12.000 am ajuns undeva la 8.000 de vaci.
Prețul laptelui în România este la un nivel foarte mic. Seceta a venit peste noi și nu putem să mai creștem animale. Suntem nevoiţi să cumpărăm furaje, care sunt foarte scumpe. Procesatorii la negocieri nu ne cred. Eu nu înțeleg.
Într-o Românie în care trăim, noi dăm laptele cu doi lei şi la raft e zece lei. Mergem la procesator și întrebăm, iar el ne spune că nu are ce face. Adaosul pe produse lactate este de 60%. Cei de la supermarket pun 60% la raft. Noi laptele îl dăm cu doi lei, iar la raft este 10 lei. Noi murim. Pe noi ne distrug şi suntem obligați să plecăm slugi în afară, iar marile supermarketuri care au venit în România prosperă, pleacă cu buzunarele pline”, a declarat Iulian Siminic.