Familia Bardaus a pornit la drum cu intenția de a construi un sistem de agricultură ecologică complet integrat, care să garanteze calitate la fiecare pas, cu scopul de a oferi produse ecologice și sănătoase pentru clienți, având angajamentul de a respecta mereu mediul de lucru, relatează lumeasatului.ro.
Pornind de la doar 50 de hectare, Vladimir și Mara, doi tineri antreprenori din Ungureni, Botoșani, au reușit să extindă până în prezent terenurile certificate ecologic la 120 de hectare, și să construiască de la zero o fermă unde cresc 9.000 de găini ouătoare, pe care le hrănesc doar cu furaje certificate ecologic, provenite din terenurile proprii.
Fiecare găină dispune în fermă de o suprafață de 4 mp de teren înierbat, iar halele de creștere, unde găinile dorm sau stau în perioadele de vreme rea, sunt concepute să ofere câte 1 mp pentru fiecare 4 găini.
Astfel, ouăle produse la Ferma 7 Dubina provin de la găini ce trăiesc mai liber decât în curtea bunicilor și primesc mâncare fără substanțe chimice.
„Ne aflăm într-o fermă făcută prin fonduri europene, dezvoltată începând cu anul 2017, investiție finalizată în anul 2023. Găinile noastre sunt crescute de la vârsta de o zi, am început în luna octombrie 2023, iar în luna martie anul acesta am obținut primul ou. În momentul de față producem aproximativ 6000 de ouă/zi. Avem un efectiv de 8000 de păsări în acest moment, rasa Isa Brown. Păsările noastre sunt crescute în trei hale de producție, fiecare hală are o suprafață interioară de 500 mp și suprafața de creștere exterioară de cca. 1 hectar’’, declară administratorul fermei 7 Dubina, Vladimir Bardausc, singurul producător de ouă ecologice din Regiunea Moldovei.
Conceptul acestei ferme a fost de a aduce în Regiunea de Nord Est ouă ecologice, la un preț mai accesibil.
„Noi în momentul de față nu am reușit să ajungem în supermarketuri, livrăm în momentul de față în Iași, în câteva magazine certificate ecologic, magazine care pot vinde produsele noastre cu codul 0, așa cum trebuie marcat în sistemul ecologic. Nu vindem toată capacitatea în sistem ecologic, multe ouă le vindem în sistem convențional, la un preț mult sub cel de producție’’, mai punctează Vladimir.
Investiția a fost făcută prin fonduri europene.
„Investiția fizică a fost undeva la 2,6 milioane de euro, cu tot cu TVA. Am primit o finanțare de 90% din componenta fără TVA, pentru partea de producție, 50% pentru partea de comercializare, astfel am făcut un magazin la poarta fermei. Ne-am achiziționat două mașini de transport frigorific, în așa fel încât să transportăm ouăle către toți colaboratorii noștri, în condiții optime”, adaugă crescătorul din Ungureni.