UTIL: Oțetul - resursa din bucătărie

OÅ£etul se găseÅŸte într-o gamă foarte variată, obÅ£inut din vin, mere, orez sau altele, simplu ori cu ierburi. Poate fi obÅ£inut din orice materie din care se poate fabrica alcool, fiind un vin acrit, de unde îi vine ÅŸi numele. De fapt, orice băutură care conÈ›ine alcool în proporÈ›ie de mai puÈ›in de 18 la sută se poate transforma în oÈ›et, cu ajutorul unor bacterii catre transformă alcoolul etilic în acid acetic.

OÈ›eturile din cereale sunt fabricate mai ales în țările asiatice, în timp ce în Orient se prepară oÈ›eturi È™i din stafide, nucă de cocos ori trestie de zahăr. Poate fi obÈ›inut oÈ›et È™i din fructe, malÈ› sau porumb, dar È™i din bere, È™ampanie, rachiu ori alte băuturi.

Ieftin ÅŸi foarte la îndemână, oÈ›etul este folosit nu doar în bucătărie, ci ÅŸi în afara ei, în sute de moduri. Cel mai bun pentru treburile gospodăreÅŸti este oÅ£etul din vin alb, urmat de oÅ£etul din mere. Toate celelalte tipuri de oÅ£et sunt doar pentru consum alimentar.

1. AdăugaÈ›i două linguri de oÈ›et în apa cu care spălaÈ›i legumele cu frunze È™i toate insectele ascunse în părÈ›ile verzi vor fi mai uÈ™or de îndepărtat.

2. O linguriță de oÈ›et adăugată în apa în care fierbe peÈ™tele face carnea acestuia mai albă È™i mai tare.

3. AdăugaÈ›i o linguriță de oÈ›et din vin în albuÈ™urile pentru bezele È™i lăsaÈ›i 30 de minute să aÈ™tepte înainte de a continua prepararea. OÈ›etul va face compoziÈ›ia să se întărească mai repede, iar bezelele vor fi mult mai albe.

4. Dacă nu aveÈ›i destule ouă pentru bezele, puteÈ›i pune în loc oÈ›et (o linguriță / un albuÈ™ de ou), dacă aveÈ›i în compoziÈ›ie încă un agent de creÈ™tere (praf de copt, de obicei).

5. Brânza se păstrează mai bine dacă o înveliÈ›i într-o bucată de bumbac îmbibată în oÈ›et.

6. Carnea ÅŸi fructele de mare vor fi mai fragede dacă stau peste noapte înmuiate în oÅ£et, înainte de a fi gătite. Pot fi utilizate oÅ£eturi aromate sau oÅ£et de mere în acest scop.

7. Ouăle fierte în apă cu oÅ£et nu se vor sparge ÅŸi se vor curăţa mai uÅŸor. Ouăle ochiuri făcute în apă în care au fost adăugate două linguri de oÅ£et la un litru de apă vor rămâne întregi, iar albuÅŸul nu se va mai împrăştia.

8. PreparaÈ›i-vă propriul colorant alimentar galben, din coji de ceapă fierte timp de 10 minute într-o soluÈ›ie făcută dintr-o cană cu apă È™i o jumătate de cană de oÈ›et. Pentru colorant roÈ™u, amestecaÈ›i o cană de suc de sfeclă roÈ™ie cu o linguriță de oÈ›et È™i apoi adăugaÈ›i apă cât să se ajungă la culoarea dorită. PăstraÈ›i coloranÈ›ii la rece, în recipiente închise.

9. Mirosul de peÈ™te ori ceapă de pe mâini poate fi îndepărtat frecând mâinile cu oÈ›et È™i spălându-le apoi cu apă călduță.

10. Petele de cerneală ÅŸi cele de fructe pot fi îndepărtate dacă puneÈ›i È›esătura în oÈ›et pentru o oră-două.

11. PreparaÈ›i-vă un deodorant de interior amestecând două căniÈ›e de oÈ›et cu o căniță de ierburi aromate mărunÈ›ite (rozmarin, lavandă, mentă, busuioc, ace de brad ori cuiÈ™oare). PuneÈ›i totul la fiert pentru zece minute, lăsaÈ›i la răcit, È›ineÈ›i la temperatura camerei pentru trei-patru săptămâni, într-un vas acoperit, apoi le strecuraÈ›i bine È™i puneÈ›i lichidul într-un difuzor. Îl folosiÈ›i în acelaÈ™i fel ca È™i pe sprayurile din comerÈ›.

12. Puteţi folosi oţet la curăţarea tastaturii calculatorului, a cuptorului cu microunde şi a frigiderului, a filtrelor de cafea, a petelor de calcar de pe vase, a bijuteriilor din argint (mai puţin a celor cu perle), a jaluzelelor şi a mobilei, precum şi a altor obiecte din casă.

13. Lipiciul de la etichetele de preţ ori de la abţibilduri rămas pe diferite obiecte ori pe pereţi poate fi uşor curăţat cu oţet.

14. Urmele de sare rămase pe încălţămintea de iarnă se duc dacă sunt ÅŸterse cu o cârpă îmbibată în oÅ£et nediluat.

15. OÅ£etul combate mătreaÅ£a (2 căni de oÅ£et de mere în combinaÅ£ie cu două căni de apă rece, în loc de balsam de păr), redă strălucirea părului deteriorat ÅŸi protejează părul blond de clorul din apa de la robinet.

bucatareli

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Trupa Mare din Botoșani, grup din care a făcut parte și Rareș Prisacariu, moment inedit pe scena Românii au talent! (Video)

astăzi, 21:22

Trupa Mare este echipa de teatru a Școlii Populare de Arte „George Enescu” din BotoÈ™ani, condusă de Silvia Răileanu, actriță la Teatrul Mihai Eminescu din BotoÈ™ani. Trupa a fost &ic...

Pâinea cu cea mai mare doză de arsenic se află pe rafturile magazinelor din România și este cumpărată frecvent!

astăzi, 20:15

Potrivit acestei cercetări, anumite tipuri ale acestui produs banal sunt adevărate pericole pentru sănătatea umană. În contextul în care suntem tot mai interesaÈ›i de calitatea È™i...

Polițiștii botoșăneni, prezenți lângă enoriași cu sfaturi despre prevenirea violenţei în familie!

astăzi, 19:30

Activitatea se încadrează în cadrul Proiectului local „Te ajutăm să fii în siguranţă”, proiect ce se derulează în parohiile din judeÅ£ul BotoÅŸani, activităÅ...