MARIETA BACIU - Sunetul viorii dupa 30 de ani!

MARIETA BACIU - Sunetul viorii dupa 30 de ani!

MARIETA BACIU - Drumul spre perfectiune cere talent, munca, seriozitate!

Discretie, delicatete, profesionalism si forta artistica greu de egalat!

Marieta Baciu si-a daruit ultimele trei decenii de viata Filarmonicii botosanene, oferind farmec, echilibru, dar si prestanta orchestrei.

Nascuta in Iasi, violonista Marieta Baciu s-a stabilit in Botosani in anul 1978, fiind repartizata la Filarmonica de Stat dupa absolvirea Conservatorului de Muzica George Enescu din Iasi, la clasa profesor vioara Bujor Prelipcean.

Anul trecut a infiintat Orchestra de Camera George Enescu, un proiect indraznet, am spune chiar maret, din nevoia de a promova, mentine si cultiva in randul tinerilor memoria compozitorului George Enescu. Botosanenii au putut urmari, pe 12 februarie 2009, un concert al Orchestrei de Camera George Enescu.

"Structura acestei formatii este o combinatie fericita care imbina experienta artistilor cu zeci de ani de viata scenica cu efervescenta si disponibilitatea celor tineri", motiveaza Marieta Baciu infiintarea Orchestrei de Camera George Enescu.

Si surprizele muzicale de abia acum incep! Pentru anul 2009 sunt gandite concerte care sa marcheze evenimente si date importante din calendarul muzical. Un program va fi dedicat in intregime aniversarii a 200 de ani de la nasterea compozitorului Felix Mendelssohn-Bartholdy.

Nimic nu a fost usor, recunoaste Marieta Baciu. Activitatea neintrerupta de 30 de ani la Filarmonica de Stat Botosani a insemnat multe satisfactii, insa si etape dificile, dar necesare, ale conturarii si definirii personalitatii artistice.

"In toata aceasta perioada nu am ezitat nicio clipa ca, prin comportament si atitudine, sa urmez crezul artistului adevarat, care are obligatia nu numai a contributiei personale prin daruire neconditionata publicului caruia i se ofera, dar si de cinstire a valorilor culturii nationale", marturiseste violonista Marieta Baciu.

Publicul a fost mereu alaturi de ea. Inca din urma cu 6 ani, in 2003, a inceput seria recitalurilor J. S. Bach - Sonate si Partite pentru vioara solo, care s-au bucurat de atentie deosebita, dar si de aprecieri din partea melomanilor.

"Munca de formare a tinerilor a fost o alta preocupare si activitatea de profesor mi-a adus satisfactii, dar microbul pentru muzica de camera transmis de profesorul Bujor Prelipcean nu m-a parasit si mi-am dorit din toata inima sa adun in proiecte interesante marea majoritate a tinerilor artisti. Am reusit cu acest ultim concert-12 februarie 2009 si sper ca in timp sa atingem un inalt nivel artistic", adauga Marieta Baciu.

A colindat lumea alaturi de artistii filarmonicii, cu care a avut turnee in Italia, Franta, Germania, Spania, SUA, Republica Moldova.

Dincolo de CV-ul care o recomanda drept unul dintre artistii performanti ai Botosanilor si nu numai, dincolo de profesionalismul cu care isi trateaza fiecare concert, Marieta Baciu ramane o figura distincta in Nordul Moldovei, de unde ne place sa spunem ca ne-a plecat Enescu, acelasi Enescu pe care il ignoram din ce in ce mai des, din ce in ce mai detasati, afundati in problemele unui cotidian perfid si inselator.

 

MARIETA BACIU - nascuta ANCUTA, in Iasi la 2 septembrie 1954.

1962 -1965 - eleva la Liceul National M Sadoveanu

1962 - eleva in paralel la Liceul de Muzica si Arte Plastice Octav Bancila -clasa de vioara- profesor Leonid Bongart.

1966 -1974 - eleva clasa de vioara - profesor Micaela Haag

1974- turneu Germania - Tubingen, Stuttgart, Trossingen

1974 - 1978- studenta Conservatorul de Muzica George Enescu Iasi clasa profesor vioara - Bujor Prelipcean

1978  - repartitie ministeriala -Filarmonica de Stat Botosani

1993-membru fondator Cvartet MAESTOSO

1997-2000 - director Filarmonica de Stat Botosani

2008 - infiinteaza Orchestra de camera ENESCU

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

astăzi, 18:24

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

astăzi, 17:12

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...

Au rămas fără acoperiș deasupra capului: Două case vecine au luat foc, o femeie a ajuns la spital! (Foto)

astăzi, 15:45

S-a întâmplat în această dimineață, în municipiul Dorohoi. Locuințele celor două femei sunt lipite una de cealaltă, iar flăcările au fost observate târziu, de una...