STELIAN PREDA - Spectacol in doua acte: Botosani si Bacau!

STELIAN PREDA - Spectacol in doua acte: Botosani si Bacau!

 Stelian Preda, la Zilele Teatrului Mihai Eminescu, Botosani 2008  

A scris pagini luminoase in istoria Teatrului botosanean, l-a "adus" pe scena pe Eminescu. Are 75 de ani de viata pamanteasca si peste 50 de ani de teatru. Nascut in luna iunie a anului 1935, Stelian Preda a marcat – fara doar si poate – teatrul moldav al ultimei jumatati de secol. 

A luat contact cu teatrul pe cand avea doar 18 ani, odata cu admiterea sa, in 1953, la Institutul de Arta Cinematografica, pe care l-a absolvit in 1959. A fost coleg cu Florin Piersic, Leopoldina Balanuta, Margareta Pogonat, Ion Dichiseanu, Adela Marculescu, cu o parte dintre ei "urcand" apoi spre Botosani, imediat dupa absolvire.

Pe scena de la Botosani, Stelian Preda interpreteaza unul dintre cele mai importante si dragi roluri ale carierei sale: Eminescu, intr-un spectacol cu peste 1000 de reprezentatii, cel mai longeviv din intreaga sa cariera de 51 de ani.

Joaca pe scena de la Botosani, unde devine si director al Teatrului Mihai Eminescu. Paraseste Botosanii inainte de 1989, pentru Teatrul din Bacau, unde este de asemenea actor, regizor si director de teatru.

Noaptea de 21-22 decembrie 1989 il gaseste in mijlocul oamenilor, la Bacau, recitand "Doina", de Mihai Eminescu. "Am recitat poezia in fata a 3000-4000 de oameni, care, cu lumanari aprinse, in genunchi, au ascultat Doina, de care multi nici nu auzisera. A fost o rasplata pentru munca mea", marturiseste in presa bacauana Stelian Preda.

Ii place sa spuna despre sine ca a fost de patru ori director, in trei teatre, in perioade foarte grele. "Era cenzura, dar cea mai mare cenzura era autofinantarea. Astea au fost greutati. Astazi? Acum e usor sa conduci un teatru, ai subventii de la stat. Este mult, este putin pentru un om, pentru un actor?".

In 51 de ani de teatru, a jucat in peste 200 de roluri, in teatru, TV si film. Mii de spectacole, zeci de mii de ore de repetitii.

"Un actor nu poate fi remunerat, nu poate fi platit in mod administrativ, leafa conteaza pentru existenta, un actor, un artist creaza, cum poti plati creatia? Cum platesti trairile, zbuciumul, consumul nervos, orele si noptile nedormite inainte de o premiera, de un mare spectacol?".

Se mai mandreste cu o reusita artistica: "Am facut cel mai longeviv spectacol pentru copii si tineret, se cheama "Nota zero la purtare", l-am facut si la Botosani, dar si in Bacau, daca tin eu bine minte s-au jucat peste 300 de reprezentatii".

In urma cu cateva zile, actorul Stelian Preda a fost omagiat in urbea in care traieste de peste 30 de ani, oamenii de cultura dedicandu-i proiectul cultural "Vieţile unui vis – Teatrul", in cadrul unui eveniment organizat de Centrului Internaţional de Cultură şi Arte "George Apostu" Bacau.
 
În cadrul manifestarii, oameni de cultură şi artă ai Bacăului, invitaţi din ţară, inclusiv din Botosani, prieteni, colegi actori şi regizori, rude ale sărbătoritului au dat frâu liber gândurilor, sentimentelor şi amintirilor, în încercarea de a împlini portretul unei remarcabile existenţe artistice.

"Actor prin vocaţie şi director, … regizor cutezător ,… Stelian Preda a scris, prin pana altora …, o parte din istoria teatrului moldav, cea stând cu un picior în Botoşani şi cu altul în Bacău", sunt cuvinte spuse cu dragoste despre marele om de teatru, adaugandu-se: "Trăind el însuşi într-o cheie sobră a vieţii, Stelian Preda a cerut şi colaboratorilor angajare totală, chiar gravitate – oricum, multă emoţie – în viaţa de pe scenă. Şi datorită Domniei Sale Teatrul "Mihai Eminescu" din Botoşani are o tradiţie consistentă, cu realizări care în mod cert îşi au un loc însemnat în istoria teatrului românesc".

Negresit, actorul, regizorul, Omul Stelian Preda isi merita locul in Galeria de Aur a Artistilor!



 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

În atenția angajatorilor: Ce prevede Legea dialogului social!

astăzi, 17:26
23

Legea Dialogului Social nr. 367/2022 prevede că negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați/lucrători. În cazul în care intr-o unitate ...

Rețeaua de gaz a comunei Mihai Eminescu se extinde, primarul Verginel Gireadă a semnat contractul la București! (foto)

astăzi, 16:04
64

Verginel Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu din județul Botoșani, a semnat, joi, contractul de finanțare la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pentru realizarea...

Jandarmii din Botoșani și Bacău vor fi alături de suporteri la meciul FC Botoșani – C.S. Mioveni!

astăzi, 15:45
99

Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani va asigura, vineri seară, ordinea și siguranța publică pe Stadionul municipal Botoșani, la meciul de fotbal disputat începând cu ora 20:0...