La mulţi ani! VICTOR ACATRINEI - 70! "Eul artistic reflectat într-o oglindă!"

La mulţi ani! VICTOR ACATRINEI - 70! "Eul artistic reflectat într-o oglindă!"

VICTOR ACATRINEI

Arta lui Victor Acatrinei este una a adevărului relevat, chiar dacă el, adevărul, se manifestă deseori într-un dualism materie-spirit, real-virtual, concret-imaginar. Cu toate acestea, picturile sale realizate în tehnica simetriei nu produc nici contradicţii, nici nu se ascund în neînţelese simboluri. Dimpotrivă, privitorul primeşte, de o parte şi de alta a verticalei, atât imaginea apolinică, moderată, clară a structurii umane, cât şi pe cea dionisiacă, provocatoare de fantezie cromatică.

Victor Acatrinei s-a născut pe 11 februarie 1946 la Vorniceni, în judeţul Botoşani, copilărind la Vlădeni alături de cei doi fraţi ai săi, Eugen şi Vasile, cel din urmă devenind mai târziu preot.

Părăseşte Botoşanii la vârsta adolescenţei, pe când avea 14 ani, dar meleagurile natale îi rămân în suflet, ca o lumină pururi aprinsă, izvor de inspiraţie şi de respiraţie artistică. De altfel, în Banatul dârz, Victor Acatrinei va rămâne acelaşi botoşănean în haine croite după chipu-i şi asemănare. "Pictorul Acatrinei este un bărbat robust, voinic, ca mai toți botoșănenii. Vorbește tare și răspicat, pentru că, după cum spune, nu are ce să ascundă. Îți spune adevărul în față, deși multora nu le place acest lucru", scrie despre el un ziar timişorean. Familia se stabileşte la Șemlac, în județul Arad, Victor Acatrinei urmând apoi școala profesională în Timișoara, iar liceul la seral. Pasiunea pentru culoare îl duce spre studiul picturii, absolvind mai întâi Şcoala Populară de Artă, secţiile sculptură şi pictură, apoi cursurile Facultății Facultatea de Arte şi Design a Universităţii de Vest Timişoara şi devenind, astfel, "pictor cu şcoală şi cu acte".

"Pentru că de pictat, pictam eu la fel de bine și fără facultate. Aveam talent de mic copil la desen, la cinci ani deja scriam. Prima expoziție am avut-o în anul 1981, la Muzeul de etnografie și folclor", spune Victor Acatrinei, mărturisind că este atras de impresionişti, iar dintre pictorii români, de Luchian, Grigorescu, Aman.

Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara.

Deşi a devenit "pictor cu şcoală şi cu acte", Victor Acatrinei recunoaşte că profesorii către care sufletul său se întoarce cel mai des nu sunt neapărat cei din universitate, cei care i-au deschis drumul către pictura "profesionistă", ci mai ales cei întâlniţi de-a lungul vieţii. Printre ei botoşăneanul Constantin Piliuţă şi Traian Bilţiu Dăncuş. "Pictura și tehnica în culoare le-am învățat de la Traian Bilțiu Dăncuș, pictor din Satu Mare, profesor la București. Eram la Mănăstirea Cernica, iar el lucra acolo, picta sala de mese a călugărilor. A făcut o frescă deosebită. Un om atât de talentat rar îți e dat să vezi. L-am cunoscut și pe Piliuță, iar aici (Timişoara, nota red.) am învățat pictura de la Aurel Țară".

Şi-a format mâna pictând flori, peisaje, dar şi executând copii după mai toţi marii clasici. S-a oprit asupra pânzei, tehnica de suflet fiindu-i cea în ulei. "Eu toată viața din asta am trăit: am vândut tablouri și am putut să trăiesc. Mi-am întreținut familia. Unii, invidioși, n-au văzut cu ochi buni asta, iar până am terminat facultatea m-au tot blamat, că sunt pictor fără școală. După facultate am încercat să fac și altceva, să pictez într-o altă manieră", povesteşte Victor Acatrinei în presa din Timişoara (ziarultimisoara.ro).

Maniera care îl consacră în arta românească este cea a simetriilor, o tehnică modernă, care l-a captivat, dar nu l-a "furat" destul cât să iasă din spaţiul picturii clasice. "Sunt frumoase simetriile, dar eu tot pictura clasică o iubesc, pictura cu care am trăit o viață întreagă. Deși, se pare, nu se mai poate merge pe școala veche în pictură. Ca să ies din vechile mele tipare, a trebuit să trec la o pictură modernă, dar tot în mod estetic, tabloul să aibă frumusețea lucrului bine făcut".



Simetriile lui Victor Acatrinei, chiar dacă îl situează pe pictor în sfera modernismului şi îl desprind, la nivel teoretic, de "şcoala veche de pictură", ele nu fac decât să îi întărească aura de creator în culoare, de bun organizator al spaţiului pictural. Simetria se manifestă în planurile duale pe care pictorul le reprezintă, în imaginea-oglindă ce se răsfrânge în modul de percepţie a privitorului. Planul real şi cel imaginar creează o lume fantastică, a lume spaţială bine definită, echilibrată, Victor Acatrinei menţinând şi argumentând, prin culoare, energia misterioasă a perisajelor sale.

"Verticala acestor simetrii peisagistice este întâlnirea dintre real și virtual, așa cum orizontul este întâlnirea dintre cer și pământ. Poate exista și o linie de orizont verticală? Iată că da, acolo unde ni se pare că se întâlnește vederea cu imaginarul, aspirația cu visul, înălțarea cu mântuirea. În lucrările de imagine unică, pictorul surprinde peisajul într-o ipostază inedită, dar de fiecare dată într-o stare strălucitoare, cu un întăritor sufletesc de siguranță și ca o știre mereu frumoasă și pură despre lume", scrie despre simetriile lui Acatrinei prof. Univ.dr. Ioan Iovan.




Tehnică mai puţin întâlnită în pictura de la noi, simetria este un simbol al unităţii obţinute prin sinteza opusurilor, prin "reducerea multipului la unu", după cum spune prof. Alexandru Doroghi, care vorbeşte despre ciclurile de simetrii ale pictorului Victor Acatrinei ca despre un univers care "îşi descoperă înţelesul prin întoarcerea la unitate, indicând totodată o anumită conceptualizare. Simetriile vegetale şi cele vieneze, acompaniate de exuberanţa florală, evită monotonia prin inserarea secvenţială a unor peisaje domestice. Simetriile dau impresia stampelor orientale sau a încărcăturii luxoase a barocului. Ele sunt, în fond, expresia unei dualităţi, a unui eu artistic reflectat într-o oglindă".

"Lucrările artistului Victor Acatrinei sunt dominate de o axă trasată vertical unde, prin simetria creată, imaginile se metamorfozează în aripi ce îmbrăţişează privitorul", scrie, despre pictura confratelui său, artistul vizual Ciprian Chirileanu.



Expoziţii personale Victor Acatrinei: 1986, 1988 - Galeria de artă Bastion - Timişoara, 1996 - Galeria Buzunar - Timişoara, 1998 - Banca Turco-Română, Timişoara, 1999  - Casa A.M. Guttenbrun Timişoara, 2000 - Galeria Orchideea - Timişoara, 2005, 2006 - Galeria Pro Armia - Timişoara, 2010 - Galeria Helios - Timişoara, 2011 - Expoziţie personală la Consiliul Judetean Timiş, 2011 - Galeria ProArte Lugoj, 2013 - Galeria Helios - Timişoara, Galeriile "Ştefan Luchian", 2015 - Botosani

Expoziţii de grup: 2007 - Dubova - Mraconia, Helios, Timişoara, 2008 - Dubova - Mraconia, Muzeul de Artă, Timişoara, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 - Salonul Artelor Vizuale a U.A.P. Timişoara, Muzeul de Artă, Timişoara, 2009 - Expoziţia de artă plastică (cu participarea artiştilor din Serbia) - Galeria Art Club Iulia, Timişoara, 2010   - Salonul Artelor Vizuale Lugoj a U.A.P. - Filiala Lugoj, 1980-2009 - Expoziţii de grup organizate de Casa de Cultură a Municipiului Timişoara.

Tabere de creaţie: 2000-2007 - Tabăra de creaţie a Vânătorilor de munte, 2006-2007 - Tabăra de la Jupâneşti, Făget, Timiş, 2007, 2008 - Dubova - Mraconia, 2008, 2009 - Tabăra Căprioara - Săvârşin, Arad, 2011 - Tabăra de la Balcic, Bulgaria, 2011   - Tabăra de la Herneacova, 2012 - Tabăra de la Băile Calacea.

Cu o cromatică luminoasă, în tonuri sincere, chiar provocatoare, Victor Acatrinei ridică un vertical lumii, căreia îi conferă energii astrale, simetria susţinând, în fapt, un efect de oglindire a sinelui, de palpabilă trăire într-un joc virtual al culorilor.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Regizorul Cristian Pascariu, înainte de lansarea filmului ”Nasty” la Botoșani: ”Îl veți vedea pe Ilie într-o ipostază necenzurată, într-o ipostază sinceră” (Foto, Video)

Joi, 18 Aprilie 2024
516

Filmul ”Nasty” va avea premiera de gală la Cinema Unirea Botoșani sâmbătă, 20 aprilie, de la 19:00, publicul având prilejul de a se întâlni și cu echipa care a...

Anamaria Chelaru: ”Noi, păpușarii, suntem făcuți să lucrăm între călugărie și armată!” (Foto, Video)

Marţi, 16 Aprilie 2024
969

Când am căutat-o și i-am propus acest interviu, am întrebat-o direct: Cum este Anamaria Chelaru în afara scenei? A răspuns dintr-o suflare, cu vocea clară și îndelung form...

S-a stins un mare actor născut în Botoșani. ”Ce frumoasă a fost călătoria sa pe aici!”

Sâmbătă, 13 Aprilie 2024
4850

Născut pe 6 mai, în prima zi de Paşti a anului 1945, în familia preotului Mihai Cojocaru din Hăneşti, judeţul Botoşani, actorul a plecat astăzi în veșnicie.Constantin Coj...