Federația Română de Oină, Ministerul Tineretului și Sportului și Comitetul Olimpic și Sportiv Român, în parteneriat cu Primăria Comunei Vorona și Liceul Tehnologic "Ștefan cel Mare și Sfânt” din Vorona, organizează în perioada 15-16 noiembrie Campionatele Naționale de Oină în Sală pentru Juniori II și III.
La Campionatul Național de Oină în Sală pentru Juniori III s-au înscris șase echipe, respectiv CS Brigada Gherăeşti, CS Biruința Gherăeşti, CS Stejarul Pârcovaci, CS Hoina Craiova, CS Spicu Horia, CS Crasna
În același timp, la Campionatul Național de Oină în Sală pentru Juniori II vor participa echipele CS Brigada Gherăeşti, CS Biruința Gherăeşti, CS Stejarul Pârcovaci, CS Hoina Craiova, CS Spicu Horia, CSM Progresul Băileșți
Iată și programul celor două competiții este următorul așa cum au fost anunțate de organizatori:
Campionatul Național de Oină în Sală pentru Juniori III - Vineri 15.11.2019 ora 16.00 - 20.00
Campionatul Național de Oină în Sală pentru Juniori II - Sâmbătă 16.11.2019 ora 8.30 - 13.00 și 15.00 - 18.00
Toate meciurile vor avea loc în Sala Liceului Tehnologic "Ștefan cel Mare și Sfânt” din Vorona, cei care sunt de altfel cei mai aprigi păstrători ai acestei tradiții sportive 100% românești.
Oina (sau hoina) este un joc sportiv tradițional românesc. Acesta era răspândit pe întreg cuprinsul țării, având un număr mare de denumiri și variante: în Banat i se spunea „lopta mică” sau „pila”, în Transilvania „de-a lunga” sau „lopta lungă”, în zona Sibiului „fuga”,în Muntenia și în Moldova „hoina” și apoi oina, în Maramureș „ojerul” sau „oirul”, în Dobrogea „de-a lunga” etc.
În unele părți oina se juca și de către fete, sub numele de „oiniță”. Este asemănător cu jocuri sportive comune altor țări, cum ar fi Schlagball-ul german, pesäpallo-ul finlandez, jocul paume din Franța, respectiv Cluiche Corr-ul irlandez.
Jocul solicită calități sportive complexe (viteză bună de alergare, reflexe rapide în mișcările de autoapărare față de loviturile mingii, precizie în aruncarea și lovirea mingii cu un baston sau bâtă).