Cele două botoșănence care i-au schimbat viața lui Florin Niță! ”Era un copil foarte necăjit”

Cele două botoșănence care i-au schimbat viața lui Florin Niță! ”Era un copil foarte necăjit”

 Florin Niță  

Florin Niţă, omul pe care astăzi îl admirăm cu toţii, a avut propriile lupte, a dus în spate probleme grele, a suferit de foame, a fost nevoit să doarmă prin scări de bloc. Povestea tuturor anilor în care a muncit este foarte dureroasă, iar ca să ajungă în postura în care este astăzi drumul a fost lung.

Două botoşănence, Pansela Manea, vecina lui Florin Niță, şi Mariana Dumitru, cu origini în Ionăşeni, au schimbat destinul portarului Florin Niţă.

Pansela Manea, vecina lui Florin, a rugat-o pe şefa ei de la fabrica cozonaci, Mariana Trifan, care o cunoştea pe Mariana Dumitru, soţia celebrului fotbalist şi antrenor Liţă Dumitru, să-l primească pe Florin la fotbal, ceea ce s-a şi întâmplat (Cf. Salvați Vârfu Câmpului de la necunoaștere). Dumitru Liţă a intuit talentul şi începuturile carierei de fotbalist a lui Florin Niţă au fost la Chiajna.

”Îi mulțumesc pentru tot ceea ce a făcut pentru mine pentru că m-a ajutat în momente dificile. El m-a adus la Chiajna și îi mulțumesc pentru asta”, a spus Florin Niță înainte de meciul cu Olanda, mulțumindu-I astfel lui Liță Dumitru.

A fost un copil foarte cuminte şi muncitor, şi a ajuns un om de excepţie cu picioarele pe pământ, care nu a uitat niciodată de unde a plecat şi cine l-a ajutat, astăzi ajungând un sportiv desăvârşit, unul dintre cei mai buni fotbaliști din lotul României la EURO 2024, fiind votat de către suporterii echipei naționale de fotbal a României ”Tricolorul” lunii.

„Viaţa îţi dă şi bune, şi rele! Mi-e greu să vorbesc. Aproape că nu pot… dacă încep să povestesc, trebuie să plâng. Munceam pe unde puteam. Munceam la propriu. Da, ambalam cozonacii! Nu m-am dat niciodată la o parte de la muncă și nu e nicio rușine să mergi să muncești, să câștigi bani, să ai un drum. Când rămâi al nimănui, te gândești lângă cine să stai, cu cine să vorbești. Chiar dacă eram un copil când mi-am pierdut tatăl, mă gândeam că trebuie să stau lângă cineva care să-mi poată da ceva de mâncare… Mă gândeam că trebuie să mă duc să muncesc de mic pentru a nu rămâne în stradă, sub cerul liber… Toți se uitau la mine și erau impresionați că fac sacrificii pentru a-mi ajuta familia. Trebuia să fac ceva să-mi ajut familia. Mama era bolnavă, nu aveam bani și ne bucuram de fiecare dată când ajungeam acasă cu un cozonac…”, povestea Florin Niţă, în 2021, într-un interviu pentru GSP.

Florin Niţă a dezvăluit şi cum a început să joace fotbal. Totul i se datorează unei vecine, care l-a sfătuit să se bucure de fiecare clipă petrecută pe terenul de joc. „Aveam o vecină pe care o chema Pansela. O fostă vecină din Drumul Taberei, care m-a ajutat foarte mult. O să o țin minte mereu. M-a luat de mână și mi-a zis că dacă nu voi munci, nu o să reușesc. Ea a fost cea care m-a dus la fotbal şi mi-a zis: ‘Bucură-te de fiecare dată când joci fotbal, e o plăcere a vieţii!’. Așa am ajuns la fotbal. Mi-a spus în primele zile: Florine, să te ții de fotbal și vei avea multe bucurii!”, a mai spus Florin Niţă.

Pansela Manea a vorbit cu jurnaliștii de la Orange Sport despre Niță. „L-am cunoscut în faţa blocului, împreună cu ceilalţi copii. Era un mediu foarte plăcut, el e unul dintre cei mai cuminţi copii pe care i-am văzut vreodată. Florin era un copil foarte necăjit, un copil care avea o mamă foarte bolnavă. Avea lipsuri atât materiale, cât şi spirituale. Marea majoritate a copiilor făceau drăcii. În gaşca de copii era şi Florin, dar el nu neapărat că făcea dracii, el făcea parte din grupul copiilor de la bloc”, a declarat Pansela Manea, pentru Orange Sport.

Aceasta a vorbit și despre munca lui Niță la fabrica de cozonaci. „Faptul că era într-o comunitate îl atrăgea, faptul că oamenii mari aveau încredere în el, faptul că era alături de noi. Dar gândul lui era tot la fotbal. El jucase fotbal la Steaua, dar în ultima perioadă nu mai avea nimeni nevoie de ajutorul lui. Era foarte dezamăgit. L-am întrebat. ”Ce-ţi doreşti să faci? Fotbal. Păi, Florine, dacă-ţi doreşti să faci fotbal, vei face fotbal, pentru că asta iţi doreşti. Păi cum să fac fotbal? Aşa cum se face fotbalul”. În momentul în care iubeşti o meserie, lucrul acela se întâmplă. Cu cât o să fii serios, muncitor şi încrezător, cu atât rezultatele tale vor fi nemaipomenite”, a spus Pansela Manea.”

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

CCR a anulat candidatura Dianei Şoşoacă la preşedinţie. Ce se întâmplă cu Mircea Geoană!

Saturday, 5 October 2024

Judecătorii Curţii Constituţionale au dezbătut, sâmbătă, mai multe contestaţii cu privire la candidaturile lui Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Ludovic Orban, Kelemen Hunor şi Dianei Iova...

Valeriu Iftime, de Ziua Educației: ”Avem copii extrem de talentați, cărora le sunt tăiate aripile din cauza lipsei de oportunități și resurse”

Saturday, 5 October 2024

Liderul PNL Botoșani și președitele ales al Consiliului Județean a transmis un mesaj de Ziua Educației. Redăm integral mesajul lui Valeriu Iftime: ”Avem copii extrem de talentați, c...

FC Botoșani – Rapid, mâine de la ora 18:15

Saturday, 5 October 2024

FC Botoșani și Rapid se întâlnesc mâine pe "Municipal", în etapa cu numărul 12 din Superligă. Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Rapid! Botoșănenii v...