Valeriu Iftime este unul dintre cei mai bogați oameni din Botoșani. Patronul grupului Elsaco și al echipei de fotbal FC Botoșani spune însă că ar putea să trăiască și cu bani puțini.
Povestește că are mereu 100 de lei cash la el, plus cardul. A scos însă 700 de lei de la bancomat pentru a merge la o prăjitură.
"Nu, mi-ar plăcea să trăiesc cu bani puțini, dar nu prea știu prețurile. M-am păcălit odată și am luat cireșe cu un preț de 10 ori mai mare. Pentru că eu nu prea cumpăr. Erau 5 lei kilogramul de cireșe și eu am dat 50 de lei. Nu știu cum! Vorbeam în bani noi și am dat. Am spus cuiva și mi-a zis: "Băi, ești dus cu capul? Dar ce, sunt din aur? Ce-ai făcut?".
Nici haine nu-mi cumpăr, mi le ia soția. Mai merg la restaurant cu băieții mei și comandă ei. Nu-s atât de sofisticat. Pot mânca foarte simplu, cum fac când sunt în post, ciorbă de cartofi, niște fasole, varză murată. Din păcate, anturajul nu-mi dă voie. Merg la tot felul de dineuri unde trebuie să fiu foarte atent, altfel o iau razna și mă îngraș. Or mie vârsta nu-mi mai permite! Deci nu știu cât cheltui, dar n-aș vrea să cheltui mult și nici nu-s un om pretențios.
Câţi bani aveți acum la dumneavoastră?
Cred că 700 de lei. Am scos ieri de la bancomat! De obicei, am cardul și 100 de lei. Am acum mai mult pentru că mi-a povestit cineva despre o cofetărie și m-am dus cu nepoata mea să i-o arăt. N-aveam niciun ban și m-am dus repede la un bancomat. Nu umblu cu bani! Am fost cândva cu niște prieteni cu echipa națională în Brazilia, toți erau cu bani, cu dolari. Eu și asociații mei aveam cardul. Am mâncat toți, când să plătim la masă, am spus că plătesc cu cardul. Și toți îmi dădeau bani mie, dând și bacșiș, îmi dădeau mai mult.
Am stat vreo 5 zile împreună. Făcusem vreo mie de euro! Le-am zis să mergem să luăm o masă ca să le pot da banii înapoi. Niciodată n-am purtat bani la mine. Cardul mi s-a părut suficient. Mai sunt oameni care vin după mine la stadion și mă roagă să-i ajut cu 100 sau 200 de lei. Asta e iar o cutumă făcută în fotbalul românesc, cum că ăla din fotbal are mulți bani și trebuie să-i ajute pe toți. Mai ajut și eu, dar nu-s vreun mare filantrop. Câteodată îmi pare rău că nu pot ajuta mai mult! Dar totul trebuie să fie cu o limită.
Care e cea mai mare greșeală pe care ați făcut-o?
Nu pot să spun! Nu-s greșeli fundamentale. Poate faptul că n-am învățat o limbă străină în anii '87-'90. Ca să fiu mult mai pregătit pentru un dialog. Cred că făceam un business mult mai sănătos dacă în anii '90 știam să colaborez mai bine cu străinii, nu ca un provincial care le făcea orice serviciu. Nu aveam un limbaj coerent, nu știam ce să le spun!
Poate că o altă greșeală a fost că n-am știut să intervin în factorul politic, nu să fac politică, ci să fiu mult mai atent la ea. Nu am știut până acum 5-7 ani că noi suntem, de fapt, niște jucători într-un borcan. Pentru că tot oamenii politici ne conduc. Iar dacă noi nu știm să ne impunem ca o societate civilă, să generăm oameni de valoare, pe care să-i aleagă lumea, nu putem avea o viață mai curată. Aici am fost indiferent! Nu trebuia să fie așa! Poate că am greșit!, a spus Iftime, pentru GSP.
(Iosif Pintilie)