„Aruncată ca o cârpă murdară”. Campioana din România intrată în Cartea Recordurilor cu o viață de film și suferințe enorme!

O fostă mare sportivă a României a trăit o adevărată dramă în viață, după ce a scris istorie în tenisul de masă timp de 25 de ani. A cucerit 17 titluri de campioană mondială, o performanță care nu a fost egalată de nimeni nici până în ziua de astăzi în această disciplină.

„Aruncată ca o cârpă murdară”. Campioana din România intrată în Cartea Recordurilor cu o viață de film și suferințe enorme!

 Angelica Rozeanu  Foto: sportpesurse.ro

Povestea de viață trisă a sportivei Angelica Rozeanu

Fosta mare sportivă s-a născut pe 15 octombrie 1921 (Bucureşti) și s-a stins din viață pe 2 februarie 2006 în Israel (Haifa). De-a lungul vieții, Angelica Rozeanu a trecut prin numeroase presiuni și încercări, iar totul a început în anul 1940.

La acea vreme, familia Rozeanu rămânea fără întreaga avere, asta după ce legionarii au preluat puterea și au început persecuţia evreilor din România. Atunci, fosta mare sportivă a fost exclusă din tenisul de masă și nu a mai participat la vreo competiție timp de 5 ani, scrie sportpesurse.ro.

În 1960, Angelica Rozeanu a plecat definitiv din România și a ajuns în Israel, pentru a-și crește copilul alături de soțul său. Comuniştii au decis să-i retragă cetăţenia, iar numele sportivei a fost şters din istorie.

„În Austria m-a sunat fostul meu soţ, care mi-a spus că trebuie să profit de această ocazie şi să merg în Israel, să nu-mi bat joc de libertatea fetiţei noastre. Şi am plecat. Nici în Israel nu mi-a fost foarte uşor. Ca să mă întreţin am lucrat şi într-o fabrică de calculatoare, iar acasă, în România, aflasem că mi s-a retras cetăţenia şi că bunurile mele au fost confiscate, fratele sau mama mea neavând voie să ia nici măcar un album de poze”, a povestit Angelica Rozeanu, în 2005.

Angelica Rozeanu a scris istorie și în Israel

În Israel, Angelica Rozeanu a continuat să joace tenis de masă şi a câştigat trei titluri de campioană naţională între 1960 şi 1962. De-a lungul carierei sale, fosta sportivă a cucerit 17 titluri de campioană mondială, o performanță care nu a fost egalată de nimeni nici până în ziua de astăzi în această disciplină.

Datorită performanțelor sale uriașe, Angelica Rozeanu a fost desemnată Maestru Emerit al sportului de autorităţile de la Bucureşti, în anul 1954, iar în 2004 a primit din partea statului român ordinul Meritul sportiv, Clasa I.

„Nu vă speriaţi tovarăşe Dej. Sunt eu, Angelica Rozeanu, pe care aţi felicitat-o personal de mai multe ori. Sunt la ananghie şi de aceea v-am acostat. Am fost îndepărtată din sport, nu mai am niciun fel de mijloc de existenţă, sunt disperată. M-au alungat ca pe o cârpă murdară. Am probleme mari pentru că soţul meu vrea să plece din ţară”, i-a spus Angelica Rozeanu lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, prim secretar al PCR, potrivit sursei citate.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Furt calificat în toiul nopții, tânăr reținut de polițiștii botoșăneni!

astăzi, 10:56

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Darabani, au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui tânăr, din comuna Havârna, bănuit de comiterea infracțiunii de fu...

Elev de 12 ani din Botoşani, la spital după ce ar fi fost lovit de profesorul de sport!

astăzi, 10:47

Este anchetă la o şcoală din oraşul Săveni, judeţul Botoşani. Un elev de 12 ani a ajuns la spital cu o lovitură la cap, după ce ar fi fost bătut de profesorul de educaţie fizică şi sport....

PSD Botoșani, Marius Constantin Budăi: ”PSD este garanția creșterii veniturilor dumneavoastră!” (Foto)

astăzi, 10:25

”PSD este garanția creșterii veniturilor cetățenilor români! PSD Botoșani vă propune cea mai bună echipă pentru județul nostru. Am onoarea să fac parte din această echip...