Centralul argeșean și-a schimbat două decizii la VAR, în prim plan fiind de fiecare dată echipa lui Valeriu Iftime. Mai întâi, la 0-0, Călin le-a dat penalty moldovenilor pentru un duel între Vlad Pop și Jaly Mouaddib, dar a revenit după ce a văzut faza la monitor, scrie Fanatik.
Apoi, în repriza a doua, când tabela arăta 1-0 pentru olteni, Călin a acordat din nou 11 metri pentru FC Botoșani, dar doar după intervenția VAR. Inițial, „centralul” nu considerase neregulamentar atacul prin alunecare a lui Lekiatas la Ofosu.
„N-ai cum să-l trimiți la Iași pe Vidican și la VAR pe Iulian Dima. N-ai cum să-i trimiți pe acești arbitri la asemenea meciuri foarte importante. Venim la Botoșani, Iulian Călin la centru, Mladinovici VAR. Nu se poate așa ceva. Ei nu arbitrează. N-am zis nimic după partida de la Iași, chiar dacă a fost penalty foarte clar. Băieții ăștia nu arbitrează. Știți cine arbitrează? Spectatorii! Spectatorii arbitrează. Dacă la Iași era Hațegan, îl mai întorcea Dima de la VAR pe Hațegan? Niciodată!”, a tunat Eugen Trică, după FC Botoșani – FC U Craiova 4-1.
Partida din etapa a patra a play-out-ului a avut loc în plină campanie electorală pentru Iulian Călin. Arbitrul liberal și-a lansat recent candidatura pentru primăria orașului argeșean Ștefănești.
Conform legii din România, judecătorii și magistrații-asistenți nu pot face parte din formațiuni politice și nu pot participa la activități cu caracter politic. Nici arbitrii, cei care ar trebui să împartă dreptatea între echipe finanțate de obicei de autoritățile locale, din punct de vedere moral, n-ar trebui să fie acceptați.
În cazul lui Călin, lucrurile arată și mai rău. Valeriu Iftime, finanțatorul principal al clubului FC Botoșani, este din martie 2024 președintele PNL Botoșani și candidatul liberalilor la funcția de președinte al Consiliului Județean.
Totuși, în R.O.A.F. (n.r. – Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice) există un singur paragraf care interzice implicarea în politică, iar acela îl vizează pe președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor. Astfel, „fluierașii” sunt liberi să facă ce vor, când vor, fără să dea explicații, mai scrie sursa citată.