Un botoșănean din Todireni a intrat în rândul centenarilor. Primarul comunei Todireni, Petru Toma: „A fost și este un exemplu de înțelepciune pentru comunitatea noastră”

Ion Juravle, din comuna Todireni, sau cum îi mai spun sătenii, nea Ionică, a împlinit, joi, 6 ianuarie, vârsta de 100 de ani, ocazie cu care a intrat în rândul centenarilor.

Primarul comunei Todireni, Petru Toma, împreună cu președintele Consiliului Județean (CJ) din Botoșani, Doina Federovici și locotenent - colonel în rezervă Ioan Sorin Ciobanu, vicepreședintele Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir”, Sucursala din Botoșani, l-au vizitat la ceas aniversar pe bătrânul nea Ionică.

 

„Nea Ionică este unul dintre botoșănenii de la care avem ce învăța. Este întruchiparea devotamentului, a iubirii față de țară și a puterii de sacrificiu. Este omul care a îndurat războiul, pentru ca noi să fim astăzi un popor întreg și unit. Este unul dintre botoșănenii care nu au căutat scuze și nu au dat înapoi atunci când România a avut mai mare nevoie de ei - în cel de Al Doilea Război Mondial. Îi mulțumim pentru că ne-a primit și ne-a împărtășit din memoriile dumnealui și îi urăm multă sănătate. Mulțumim nea Ionică și pentru cuvintele frumoase scrise de dumneavoastră în Cartea de Onoare a Consiliului Județean Botoșani”, a declarat Doina Federovici.

Ion Juravle este unul dintre cetățenii care trăiește de 100 de ani în satul Todireni și a crescut 10 copii. Chiar și la această vârstă înaintată el citește și scrie fără ochelari.

„Astăzi, am fost onorat, să fiu  la ceas aniversar, alături de veteranul de război, Ion Juravle, care a împlinit frumoasa vârstă de 100 de ani. O vârstă la care a ajuns cu voia lui Dumnezeu, trecând prin multe experiențe de viață”, a declarat primarul comunei Todireni, Petru Toma.

Potrivit primarului, este primul cetățean născut în satul Ceir din comuna Todireni, sat care s-a format începând cu anul 1921, odată cu împroprietărirea țăranilor veniți din Bucovina. Ulterior acest sat s-a contopit cu satul Todireni.

„Nea Ionică, așa cum îl știu localnicii, a fost și este un exemplu de înțelepciune pentru comunitatea noastră. A trecut prin război, durere, încercări și foamete, lucruri pe care noi ceilalți, le-am auzit povestite de la bunicii și străbunicii noștri. Secretul longevității sale, pe lângă hrana sănătoasă, produsă în gospodărie, a fost și cumpătarea. În acești 100 de ani a trăit numai cu dragostea în suflet, pentru familia lui, pentru săteni, pentru comună și pentru țară”, adaugă Petru Toma.

Veteranii botoșăneni din teatrele de operații, membri ai Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor și Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir”, Sucursala din Botoșani, și locotenentul – colonel în rezervă Ioan Sorin Ciobanu, au înscris pe drapelul României mai multe mesaje.

Drapelul a fost purtat, cu mândrie, de către nea Ionică.






 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Important parteneriat pentru reconstrucția Ucrainei, semnat între Botoșani și alte 11 județe din România! (Video)

astăzi, 13:26

În ședința extraordinară de astăzi a Consiliului Județean Botoșani a fost semnat un Acord de Parteneriat între ADR Nord-Est și ADR Nord-Vest. Mai precis, parteneriatul prevede &b...

Investiție privată de 300.000 de euro pentru noua sală de operații pe neurochirurgie de la Botoșani! (Video)

astăzi, 11:20

În ședința extraordinară de miercuri dimineață a Consiliului Județean Botoșani s-a aprobat proiectul de hotărâre privind eliberarea acordului proprietarului pentru obținerea autor...

Depunere de jurământ în plenul CJ, cine sunt noii consilieri care fac parte din echipă! (Foto, Video)

astăzi, 10:30

Noii consilieri județeni au depus, miercuri dimineață, jurământul în plenul unei ședințe extraordinare a Consiliului Județean Botoșani. Este vorba despre Raluca Vaipan, de la PS...