Sute de enoriași uniți în credință de Sfânta Parascheva, la Botoșani (foto, video)

Momente emoționante trăite de sute de credincioși, cu ocazia sărbătorii Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

Și la Botoșani enoriașii au făcut coadă să se închine raclei în care se află veșmântul ce a acoperit Sfintele Moaște ale Cuvioasei Parascheva, de la Biserica ce îi poartă numele, aflată pe Pietonalul „Unirii”. Coada se întinde pe sute de metri, aproape de trecerea de pietoni ce duce spre Palatul Administrativ.

Credincioșii au putut participa și la slujba oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Protopopul de Botoșani, Petru Fercal.

Scurt istoric despre viața Sfintei Parascheva

Moștenind o mare avere de la părinți împreună cu fratele ei, tânăra Parascheva a dăruit săracilor partea ce i se cuvenea de moștenire și, „părăsind frumusețea acestei lumi”, s-a retras „în adâncul pustiei”.

În fiecare an, la 14 octombrie, Biserica Ortodoxă de pretutindeni prăznuiește pe Cuvioasa Maică Parascheva. În chip deosebit, ea este cinstită în Moldova, întrucât de mai bine de 350 de ani moaștele ei se găsesc la Iași, fiind izvor de binecuvântare și însănătoșire duhovnicească și trupească pentru toți cei care o cheamă în rugăciune să fie mijlocitoare către Preamilostivul Dumnezeu.

Dacă Sfânta Muceniță Parascheva, prăznuită la 26 iulie în Calendarul Ortodox, este cunoscută în popor cu numele „Sfânta Vineri”, Cuvioasa Maică Parascheva a fost numită, mai cu seamă în Moldova, „Vinerea Mare”. Ca un simbol al unității Ortodoxiei de pretutindeni, viața de după moarte a Sfintei Parascheva arată că sfințenia ridică din neamul său pe omul ce s-a asemănat cu Dumnezeu, făcându-l lumină de iubire și apropiere între toți cei care mărturisesc și viază întru aceeași credință. Mărturie despre cinstirea adusă de strămoșii noștri Sfintei Parascheva sunt bisericile ctitorite cu hramul „Cuvioasa Parascheva” nu numai în Moldova, dar și în Transilvania și în Țara Românească.

Sfânta Cuvioasă Parascheva a trăit pe pământ în prima jumătate a veacului al XI-lea. Prima învățătură în limba română despre viața sfintei o găsim în „Cartea românească de învățătură” a Mitropolitului Varlaam al Moldovei, Iași, 1643.

S-a născut în Epivata (azi Boia­dos), pe țărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol (mai târziu, Istanbul), pe atunci capitala Imperiului bizantin. Părinții ei, oameni de neam bun și credincioși, râvnitori spre cele sfinte, au crescut-o în frica de Dumnezeu, îndemnând-o spre deprinderea faptelor bune, dar mai ales a postului, rugăciunii și milosteniei.

Un frate al ei, după ce a învățat carte, s-a călugărit sub numele de Eftimie; a fost ales episcop în localitatea Madite pentru dragostea față de cele sfinte și pentru cultura sa deosebită.

Întregul istoric despre Sfânta Cuvioasă Parascheva poate fi consultat pe site-ul doxologia.ro.

 

 




















 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Noul prefect de Botoșani despre șeful IPJ: „Nu am niciun motiv să îi cer demisia” (video)

Thursday, 26 September 2024

Dan Nechifor, trimisul Guvernului în teritoriu, a fost întrebat ce părere are despre colaborarea cu șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, cms. șef Tudor Cost&...

Secții de votare dublate în unele școli din Botoșani din cauza reabilitărilor. Prefect: „Nu cred că ar trebui să fie probleme” (video)

Thursday, 26 September 2024

Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, a anunțat faptul că în unele unități de învățământ vor fi dublate secțiile de votare. Asta pentru că în 14 școli din mun...

Modificări pentru unii clienți ai Serviciului de Permise din Botoșani, despre ce este vorba! (video)

Thursday, 26 September 2024

Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, a anunțat faptul că a fost emis un ordin la nivel național cu privire la Serviciul Public Comunitar Regim Permise și Înmatricularea Vehiculelor ...