Slujba de Înviere de la bisericile din Botoșani. De Paşte 2021, lumina se împarte în condiţii speciale

Slujba de Înviere de la bisericile din Botoșani. De Paşte 2021, lumina se împarte în condiţii speciale

Anul acesta, credincioșii vor putea merge în biserici să ia Sfânta Lumină în Noaptea de Înviere.

Chiar dacă pandemia de coronavirus nu a trecut, decidenții politici și reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au reușit să ajungă la un acord, astfel încât oamenii să poată merge și participa la slujbe, dar cu respectarea mai multor reguli, astfel încât riscul de răspândire a SARS-CoV-2 să fie pe cât posibil diminuat.

Una dintre aceste reguli prevede că, la ora 00.00, credincioșii vor aștepta primirea Sfintei Lumini păstrând distanța de 1,5 metri între ei.

Iată la ce ore sunt programate slujbele de Paște:

Sâmbătă 1 mai, de la ora 23.30 are loc Vecernia cu Sfânta Liturghie. Două ore mai târziu începe distribuirea Sfintelor Paști.

24:00 - Învierea Domnului, Slujba Învierii, Canonul Învierii şi Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur

Duminică, 2 mai, de la ora 12.00 are loc Vecernia Învierii (a doua Înviere), iar luni, 3 mai, are loc Utrenia de la ora 08.00 și Sfânta Liturghite de la 09.30.

Sfânta Lumină a fost deja adusă de la Ierusalim sâmbătă, 1 mai, spre seară, şi oferită delegaţiilor eparhiilor pe Aeroportul Internaţional Otopeni pentru a fi trimisă în județele României.

La Aeroportul "Ștefan cel Mare-Suceava" a fost adus pentru al treisprezecelea an Lumina Sfântă care ajunge în Bucovina și Nordul Moldovei.

Biserica Ortodoxă Română a transmis un set de recomandări privind modul în care se vor desfășura slujbele.

Iată și regulile de desfășurare a Slujbei de Înviere, în contextul pandemiei de coronavirus:

- Preoții vor calcula numărul de persoane care pot intra în lăcașul de cult și în incinta acestuia. Locurile în care pot sta credincioșii trebuie marcate, astfel încât să fie respectată distanța socială. Trebuie asigurată o suprafață minimă de 4 metri pătrați pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 metri între persoane, în interior, și 1,5 metri între persoane, în exterior.

- Vor fi organizate din timp, în locuri special amenajate în afara lăcașului de cult, mai multe puncte de distribuire a Paștilor a lumânărilor, a candelelor și a obiectelor de colportaj.

- Va fi nevoie de dezinfectarea mâinilor la intrarea în lăcașul de cult. Masca de protecție este obligatorie, iar ea trebuie să acopere și gura, și nasul.

- Credincioșii vor aștepta, în afara lăcașului de cult, pe locuri individuale special marcate, primirea de la clerici a Sfintei Lumini, la ora 00.00, păstrând distanța de 1,5 metri între ei;

- La finalul slujbei de afară, pentru săvârșirea Canonului Învierii şi a Sfintei Liturghii, clericii vor intra în lăcașul de cult împreună cu credincioșii, în limita spațiului disponibil, potrivit prevederilor sanitare în vigoare, sau vor continua slujba în afara lăcașului de cult, în cazul în care numărul credincioșilor este mare.

- Fiecare biserică va pregăti mai mulți voluntari care să se asigure de buna desfășurare a slujbelor.

 

Spune-ne opinia ta