Simpozionul "Dimitrie Iov", 13 august 2010, Flamanzi: Cand eroii se intorc acasa...

Simpozionul "Dimitrie Iov", 13 august 2010, Flamanzi: Cand eroii se intorc acasa...

DIMITRIE IOV

Au trecut mai bine de 50 de ani de cand Romania a suferit una dintre cele mai groaznice "amputari" din istorie! Sute de intelectuali, preoti, scriitori, studenti, elevi, oameni politici au fost omorati in temnitele comuniste. De 50 de ani, Romania supravietuieste fara elite, fara repere, fara modele. Putinele personalitati care au supravietuit cumplitelor torturi isi duc traiul astazi intr-o saracie sfasietoare, sfidati de salariile de sute de milioane cu care isi "alina" batranetile tortionarii securisti, sub protectia generoasa a statului roman. Daca unii dintre supravietuitori au razbatut si au luptat cu sistemul postcomunist si postrevolutionar, fiind rareori si recunoscuti public, precum botosanenii Alexandru Zub, Dan Lucinescu sau Florin Constantin Pavlovici, cei care nu mai sunt dispar de la an la an din constiinta romanilor, acoperiti de o intentionata si cruda tacere.

Negresit, faptul ca in aceste zile, la Flamanzi, va avea loc un simpozion dedicat in exclusivitate unei personalitati care a infruntat sistemul comunist, sfarsindu-si zilele in cumplita inchisoare Gherla, este cu atat mai extraordinar!

Simpozionul "Dimitrie Iov" va reuni vineri, 13 august 2010, peste 150 de invitati care vor evoca personalitatea scriitorului Dimitrie Iov.
 
Primarul orasului Flamanzi, Constantin Pitorac, al carui merit consta in incapatanarea cu care a parcurs drumul sinuos al documentarii legate de viata si opera lui Dimitrie Iov, recunoaste ca demersul sau se inscrie in randul actiunilor menite sa indrepte flamanzenii, si nu numai ei, catre adevaratele repere morale, intr-o societate dominata de false valori.

"Suntem in cautare de repere morale. Acest simpozion se doreste sa ajunga in constiinta cetatenilor din Flamanzi, in contextul in care lumea alearga spre alte lucruri decat cele care s-ar putea constitui in adevarate modele. La acest simpozion sunt asteptate aproximativ 150 de persoane. Am invitat de la cadre didactice la medici, din Flamanzi, Botosani, dar si reprezentanti ai autoritatilor judetene, parlamentari, oameni de cultura, precum si invitati din Republica Moldova – Soroca, unde Dimtrie Iov a locuit 20 de ani si unde a fost in doua randuri prefect, deputat si senator. De asemenea, am invitat primari si consilieri din judet", a spus Constantin Pitorac, primarul orasului Flamanzi.

In urma cu ani buni, pe cand era doar consilier local, Constantin Pitorac a scormonit – in nume propriu - arhivele din Romania si Republica Moldova, in cautarea manuscriselor lui Dimitrie Iov.

"La Arhivele Nationale, cautand certificatul de nastere, pentru a afla numele de nastere al scriitorului, am descoperit alte documente relevante privind activitatea sa politica, de asemenea, am fost si la Arhivele Teatrului National din Iasi, unde Dimitrie Iov a fost director", spune Constantin Pitorac.
 
"M-a uimit gestul sau patriotic. Pana in urma cu 10 ani nu stiam nimic despre Dimitrie Iov. L-am descoperit in Monografia localitatii Flamanzi, a invatatorului Petru Munteanu. Apoi am cautat alte urme. In interiorul BULETINULUI INSTITUTULUI DE FILOLOGIE ROMÂNĂ "A. PHILIPPIDE" Anul V, nr. 3 IAŞI, am gasit niste scrisori catre finii scriitorului din Flamanzi, este vorba despre familia George si Maricica Haisan. Astazi mai traieste doar fiica celor doi. Apoi am luat pas cu pas cautarea datelor despre Dimitrie Iov. Pe internet am gasit informatii despre arhivele CNSAS, si anume o lista cu numele celor carora li s-au confiscat manuscrise de catre fosta Securitate, unde la pozitia 36 figura si Dimitrie Iov. CNSAS anunta ca aceste manuscrise vor fi inapoiate. Insa cand am solicitat CNSAS manuscrisele, am aflat ca ele fusesera predate unui nepot, Gheorghe Enescu. L-am cautat, insa din nefericire acesta murise in 2005. Pentru ca traia singur, fara familie, intr-un apartament din Bucuresti foarte modest, Gheorghe Enescu isi lasase locuinta unui macelar, prieten care promisese ca ii va face in schimb toate cele trebuincioase dupa moarte", povesteste primarul Constantin Pitorac.

Intamplarea de la CNSAS avea loc in 2009, iar soarta manuscriselor pare pecetluita, nimeni nestiind nimic despre drumul spre care acestea se indreapta.

În corespondenţa din ultima perioadă a vieţii, D. Iov preciza că are pregătite 20 de volume în manuscris, conţinând romane, proză scurtă, versuri şi piese de teatru. Toate aceste volume au fost ascunse într-o mănăstire, după cum spune C. D. Zeletin, iar în momentul când Dimitrie Iov a fost arestat, călugării au ars manuscrisele de frica Securităţii.

Dimitrie Iov s-a nascut pe 9 martie 1888, in satul Uriceni (denumire ce vine de la "uric" - document de punere in proprietate), Flamanzi, ca fiu al lui Toader Iov si al Ecaterinei, comercianti. A urmat Scoala Superioara de comert din Iasi. A activat ca inspector general al Artelor pentru Basarabia, deputat si prefect de Soroca. A fost directorul Teatrului Național din Iași între 1942 și 1944. S-a evidentiat prin perseverenta si daruirea cu care a luptat pentru cauza Basarabiei, fapt care i-a adus si cumplita condamnare la inchisoare.

Dimitrie Iov a fost condamnat, de catre autoritatile comuniste, pentru delictul de "agitație publică". Arestat pe 8 aprilie 1957, bolnav și terorizat psihic, botosaneanul moare în Penitenciarul Gherla doi ani mai tarziu, pe 20 august 1959. Scriitorul Gh. Penciu povesteste ca Dimitrie Iov s-a stins cu febră mare, în braţele lui.

"…n-a fost Rusia aceasta niciodata o putere care, prin vitejii, s-atraga privirea asupra ei.Totdeauna cоnd i-a venit bine, s-a napustit asupra vecinului, onfingоndu-si ghiara […] azi, maine sau oricand, prabusirea acestei tari acaparatoare va veni, fie i-o va aduce razboiul, fie ca va оndeplini-o vremea…", scria pe 11 decembrie 1942 Dimitrie Iov, in ziarul Prutul.

In sentinta Tribunalului Militar Bucuresti, din 8 aprilie 1957, Dimitrie Iov era acuzat ca s-a alaturat unui grup de intelectuali unde "…la diferitele intalniri ce le aveau discutau dusmanos la adresa regimului din tara noastra […], discutau in mod dusmanos evenimentele politice interne si internationale, ascultate la posturi de radio imperialiste […], se recitau diferite poezii cu caracter dusmanos la adresa regimului, a guvernului RPR și URSS, poezii compuse de inculpatul Iov Dumitru".
 
Versurile lui Dimitrie Iov au mentinut vie speranta basarabenilor, au cultivat sentimente nationale pentru romanii de pe malurile Prutului. Poeme sfintite prin moartea pe altarul Romaniei Mari a unui botosanean a carui singura vina a fost cea ca si-a iubit tara.

"Adevărata poezie dăinuie indiferent de ostilitatea timpurilor și a oamenilor. Se spune că numai poeții mor, poezia este eternă. De altfel, asemenea marilor patrioți români, Dimitrie Iov avea să fie sacrificat prin moarte fizică, dar mai înainte urmărit și supus umilințelor și calomniilor. Era timpul unei generații de sacrificiu", marturiseste scriitorul Constantin Arcu, redactor sef al revistei Bucovina Literara, Cetatean de Onoare al orasului Flamanzi.




Simpozionul "Dimitrie Iov - Jertfa pe Altarul Unităţii Naţionale", Flamanzi, ora 17.00 (eveniment transmis in direct pe internet de www.live.botosani.ro):

-Cuvânt de deschidere: Primarul oraşului Flămânzi, Constantin Pitorac;
-Comunicare: "Dimitrie Iov – Un destin in armonie cu cel al neamului romanesc ", prof. Constantin Mursa - Flămânzi;
-Comunicare: "Activitatea literară si politică a lui Dimitrie Iov în Basarabia interbelică", istoric N. Bulat – Soroca, R. Moldova;
-Comunicare: "Dimitrie Iov sau Plansul Basarabiei", scriitor Constantin Arcu – membru al Uniunii Scriitorilor Bucovineni;
-Comunicare: "Dimitrie Iov se intoarce acasa", prof. universitar Ioan Berghia, presedinte al Asociatiei culturale "Pro Basarabia si Bucovina", filiala "Constantin Stere" din Iasi;
-Video-interviu: "Arestarea şi condamnarea scriitorului Dimitrie Iov", prof. universitar C. D. Zeletin, Bucureşti – participant la întâlnirile literare la care a fost arestat Dimitrie Iov;
-Video-interviu: "Tortura şi moartea lui D. Iov în închisoarea de la Gherla", scriitor Gheorghe Penciu, Bucureşti, coleg de suferinţă, în braţele căruia a murit D. Iov la Gerla;
-Lansare de carte: "Dimitrie Iov - Fericiri pe margini de prăpastie", publicist Gabi Gomboş –Flămânzi;
-Dezvelirea bustului scriitorului  şi omului politic, martir Dimitrie Iov, creatie a cunoscutului scuptor botosanean Marcel Manastireanu.




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu, taxat dur de Diaspora. Georgescu a câștigat Europa, SUA a fost cu Lasconi! (Foto)

astăzi, 08:24

Comunitatea românească din Diaspora a votat masiv pentru Călin Georgescu, acesta câștigând primul tur al alegerilor prezidențiale cu peste 43% din numărul total de voturi. Ma...

România după primul tur de alegeri, PNL a câștigat într-un singur județ!

astăzi, 08:08

România este împărțită, ca număr de județe câștigate, între independentul Călin Georgescu și social-democratul Marcel Ciolacu, în timp ce UDMR a câștigat 6...

Ciobotariu, dezamăgit după remiza cu Poli Iași: „Trebuia să închidem meciul. Nu ne ajută rezultatu!”

astăzi, 07:38

Tehnicianul de la Botoșani a fost deranjat de faptul că echipa lui nu a reușit să marcheze golul al doilea, după ce Chică-Roșă a deschis scorul. „Am fost destul de greoi. Nu ne ajută...