Simpozion istoric despre viața boierilor moldoveni, organizat de Clubul Rotary în Botoșani (foto, video)

Povești despre viața boierilor moldoveni și despre moștenirea pe care aceștia ne-au lăsat-o au răsunat, vineri, în Aula Colegiului Național „A.T. Laurian” din Botoșani, în cadrul unui simpozion istoric. De asemenea, participanții au avut parte de două momente artistice deosebite, care i-au transpus în vremurile de altădată.

Activitatea s-a aflat la cea de-a doua ediție și a fost organizată de Clubul Rotary din Botoșani.

Ediția de anul trecut s-a desfășurat la Conacul Zăicești, acolo unde invitații au ascultat concluziile unei cercetări istorice și etnografice a așezărilor de răzeși din Moldova și au avut ocazia să admire costume răzeșești din mai multe zone ale Moldovei, cum ar fi Galați, Vaslui, Târgu Neamț, Suceava și Botoșani, sub titulatura Reunește-ne Ștefan!, proiect inițiat de Rotary Club Tg. Neamț.

Anul acesta activitatea a adus în aceeași încăpere aproximativ 100 de elevi de la câteva licee din județ. Au participat mai mulți profesori de istorie, care le-au povestit elevilor despre Conacul Miclescu și despre boierul filantrop Anastasie Bașotă. Tot despre aceste două subiecte, elevii au urmărit un filmuleț cu boierul Miclescu și mai multe imagini reprezentative din viața celor doi.

Atmosfera a fost destinsă de două momente artistice deosebite susținute de Bianca Havârneanu și Alexandra Marițencu, ambele fiind eleve la Liceul de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani. Pentru a fi un moment mai aparte, câteva membre ale Clubului Interact din Botoșani au îmbrăcat straie purtate de strămoșii noștri și au defilat pe culoarul Aulei din cadrul Colegiului Național „A.T. Laurian”. 

Despre boierul Miclescu a vorbit prof. doctor Iulian Nechifor, de la Colegiul Economic din Botoșani, iar Bogdan Jîșcanu, directorul Liceului „Anastasie Bașotă”, a vorbit despre boierul al cărui nume răsună în comuna Pomârla, adică Anastasie Bașotă.

Elemente de istorie au fost aduse în discuție de prof. Loredana Ciobanu, coordonator al activității. 

Astăzi a fost un eveniment despre boierii moldoveni, o activitate mai degrabă decât un eveniment. A fost organizat de clubul Rotary și adresat elevilor botoșăneni. Subiectul activității a fost despre boierii moldoveni și mai ales despre moștenirea pe care o avem din partea acestora, și vorbim despre o moștenire culturală, istorică, politică. Accentul s-a pus pe conacele din zona județului Botoșani, dar cum un astfel de subiect nu poate fi cuprins în doar două ore, ne-am bazat pe exemple. Am abordat importanța conacului de la Călinești, Conacul Miclescu, am descoperit împreună povestea de viață a boierului Miclescu, experiența lui din perioada comunistă și de după. Poate ceea ce a fost cel mai interesant pentru copii a fost faptul că am accentuat ideea de educație și de implicare a boierului în promovarea educației. Mă refer la acel concert care a avut loc la conac, Concerte pe Siret, la care am avut bucuria de a participa și care m-a inspirat foarte mult în organizarea acestei activități. Apoi am vorbit despre Anastasie Bașotă, un boier filantrop. Despre acesta am considerat că cel mai bine ar fi să ne spună chiar directorul Liceului de la Pomârla, care poartă numele boierului Anastasie Bașotă”, a declarat prof. Loredana Ciobanu, coordonator al activității și inspector școlar pe disciplina istorie.

Cadrul didactic relatează faptul că deși a fost o activitate lungă, elevii au fost impresionați de poveștile pe care le-au aflat despre cei doi boieri.

Cred că elevii au fost impresionați de eveniment, cred că a fost un pic cam lung și era cât pe ce să îi pierdem în fața telefoanelor, însă datorită modului divers de abordare cred că am depășit această problemă. Una peste alta, cred că a fost o activitate care a stârnit interesul. Faptul că au reușit să stea pe scaune timp de două ore și să ne asculte a fost absolut minunat”, a completat prof. Loredana Ciobanu.

La activitate a participat și Irina Ursu, reprezentant al Asociației GAL Leader Colinele Moldovei, care le-a vorbit elevilor despre obiectivele asociației. Și șeful educației botoșănene, prof. Bogdan Suruciuc, a fost prezent la deschiderea activității. 

Activitatea s-a derulat cu sprijinul și prezența directorului Colegiului Național „A.T. Laurian”, prof. Ioan Onofrei, și a directorului adjunct, prof. Mihaela Prăjinariu. 















 

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Trafic restricționat în noaptea alegerilor, despre ce zonă este vorba! (Video)

Friday, 22 November 2024

Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, a anunțat, vineri dimineață, că în noaptea alegerilor, adică în intervalul orar 21:00 – 06:00, traficul va fi restricționat pe o a...

Peste 1300 de forțe de ordine mobilizate pentru alegeri, un elicopter Black Hawk va supraveghea traficul în Botoșani! (Video)

Friday, 22 November 2024

În acest sens, sunt angrenați 1300 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră și pompieri. Totodată, în sprijin vor veni și jandarmii din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi d...

Neconformități găsite de pompieri în secțiile de votare, despre ce este vorba! (Foto, Video)

Friday, 22 November 2024

Au fost descoperite peste 50 de stări potențiale de pericol, care au fost înlăturate în urma controalelor efectuate de pompieri. Pentru deficienţele care au întrunit elementel...