Sfântul Onufrie, cel mai mare sihastru al ținuturilor botoșănene, sărbătorit joi la Sihăstria Voronei

Sfântul Onufrie, cel mai mare sihastru al ținuturilor botoșănene, sărbătorit joi la Sihăstria Voronei

Sfântul Onufrie de la Vorona este sărbătorit pe 9 septembrie. Proclamarea oficială a canonizării celui mai mare sihastru de pe meleagurile botoșănene a avut loc la 8-9 septembrie 2005 la Mănăstirea Vorona și Sihăstria Voronei.

Cu această ocazie, pe parcursul zilei de joi, 9 septembrie 2021, credincioșii vor putea lua parte la Sfânta Liturghie de Hram, săvârșită la Sihăstria Voronei, oficiată de un sobor de preoți în frunte cu ierarhi de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

De asemenea, pelerinii vor putea să se închine la moaștele Sfântului Onufrie de la Sihăstria Voronei.

Evenimentul religios este cel care încheie Săptămâna Culturii la Vorona.

Peștera Sfântului Cuvios Onufrie de la Vorona

Ţinta finală a pelerinilor este, însă, o grotă, pierdută în mijlocul sălbăticiei. De la mănăstiri până la grotă este un drum de patru kilometri, printre copaci, hăţişuri, pe pante abrupte. 

Peştera pe care o caută se află în vârful unui pisc greu accesibil, într-un bloc masiv de calcar. Locul este cunoscut în lumea iniţiaţilor ordodocşi drept „grota lui Onufrie“. Istoric vorbind, lucrurile sunt neclare în privinţa pustnicului. 

 Legenda transmisă din generaţie în generaţie de localnici şi de oamenii bisericii spune că este vorba despre un călugăr rus singuratic, care s-ar fi aciuat la Vorona pe la jumătatea secolului al XVIII-lea. Ceea ce-l face cu adevărat atractiv pentru ortodocşi este credinţa că pustnicul a înfăptuit minuni.

Viața cuviosului Onufrie

Despre Onufrie se ştie doar ce au transmis călugării ruşi care au stat la început cu el la Sihăstria Voronei înainte să plece în pustnicie.

Se spune că a venit din Rusia la Sihăstria Voronei în anul 1749, că s-a născut în Rusia ţaristă în jurul anului 1700 şi că ar fi făcut parte dintr-o mare familie nobiliară, fiind chiar rudă îndepărtată al ţarului Petru I, scrie Adevărul.

Mulţi ani ar fi fost şi guvernator al unei provincii ruseşti. Nu se ştie de ce a apucat calea pustniciei.

„S-a retras în sălbăticie. Acolo mânca, dormea, se ruga. A trăit 25 de ani în pădure singur. Mânca doar o singură dată pe zi, după apusul soarelui şi dormea doar trei ore“, spune maica Evghenia.

Înainte de a muri, Onufrie ar fi apărut în vis unui preot din Tudora care ar fi plecat în toiul nopţii către peşteră unde l-a găsit căzut la pat pe Onufrie. L-a dus la Sihăstria Voronei unde a şi murit la aproape 90 de ani.

 

 

Spune-ne opinia ta