Șezătoarea, o tradiție reînviată de profesorii, elevii și părinții din Unțeni (fotogalerie)

Șezătoarea, o tradiție reînviată de profesorii, elevii și părinții din Unțeni (fotogalerie)

Sala Clubului de teatru de la Școala Gimnazială Nr. 1 Unțeni a găzduit, în weekend, o frumoasă acțiune sub genericul „ȘEZĂTOARE DE IARNĂ”.

Pe 14 ianuarie 2023, s-au reunit la Școala din Unțeni patru generații: părinți, copii, bunici și chiar străbunici, într-un decor ce a pus în valoare vechi tradiții meșteșugărești locale.

Proiectul inițiat de Comitetul reprezentativ al părinților din școală, a recreat o șezătoare după modelul celor de altădată, cu scopul de a păstra și a transmite generațiilor tinere această moștenire culturală. Participanții, în majoritate femei, au venit cu „lucrul de mână”, fiecare împărtășind celor prezenți din pasiunea lor pentru tors lână, pentru cusut, țesut, croșetat sau împletit. 

Doamna Maricica Stolniceanu, care a învățat meșteșugul țesutului de la mama sa, a demonstrat tehnica țesutului pe „război” și a prezentat câteva covorașe lucrate din lână, în culori naturale. A îndemnat mămicile să folosească lâna – un material natural ce ar trebui prețuit mai mult – și a răspuns la întrebările celor interesați, oferind informații despre procurarea materialelor, a uneltelor și modelelor necesare pentru lucru.

„Să-i învățăm și pe copii să țeasă pe gherghef. Este o îndeletnicire relaxantă care face bine atât minții, cât și sufletului”, a spus ea.

Bunicile au povestit, la rândul lor, despre șezătorile la care au participat în tinerețe, iar Maria Rotariu, profesoară pensionară și fostă directoare a școlii, a vorbit asistenței despre diferența dintre șezătoare și clacă.

Câțiva dintre elevii invitați la eveniment au animat atmosfera cântând melodii populare, iar elevul Stolniceanu Ionuț a interpretat o suită de cântece la saxofon. Ghicitorile, proverbele și zicătorile, n-au lipsit din program, copiii și adulții încercând să-și arate iscusința în dezlegarea lor.

După tradiție, pe parcursul șezătorii, gazdele au omenit pe participanți cu gustări pregătite de mâinile lor pricepute.

Întrucât evenimentul a avut loc în ajunul Zilei Culturii Naționale, s-a rezervat un moment special omagierii lui Mihai Eminescu, în cadrul căruia au fost evocate momente din viața marelui poet și s-au recitat versuri din opera sa.

Doamna inspector Ciobanu Loredana, reprezentantă a Inspectoratului Școlar Județean din Botoșani, și-a exprimat la final bucuria de a fi prezentă la acest eveniment deosebit și a apreciat modul în care părinții s-au mobilizat și au organizat șezătoarea.

Au fost ore valoroase în care cooperarea și legătura între generații au fost mai vizibile ca oricând, iar toți cei prezenți, copii și adulți, au avut doar de câștigat.  

Clipul video al activității poate fi urmărit AICI. 




 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Nemulțumiri rezolvate cu managerul la un spital din Botoșani. „Suntem bolnavi, nu venim aici să stăm ca la hotel” (foto)

Miercuri, 29 Noiembrie 2023
1286

După luni bune în care au încercat să își facă o programare la Spitalul de Recuperare „Sfântul Gheorghe” din Botoșani și au întâmpinat doar piedic...

Contre și critici între doi consilieri locali în ședința de CL. „Două lucruri sunt omniprezente: hidrogenul și proștii” (video)

Marţi, 28 Noiembrie 2023
560

Ședința de Consiliul Local, de marți, a devenit un „teren minat” pentru liberalul Eugen Țurcanu, care a primit insulte și cuvinte grele din partea colegului său, pesedistul Marius Ro...

Societatea de apă luată în vizor și în ședința de CL: „Nova Apaserv este un dezastru și trebuie să luăm atitudine!” (video)

Marţi, 28 Noiembrie 2023
412

Ieri, la CJ, consilierii USR au cerut demiterea conducerii Nova Apaserv și luarea de măsuri urgente pentru salvarea oamenilor care au ajuns la exasperare din lipsa apei curente.În cadrul ...