Sărbătoare în Concești. PS Nichifor Botoșăneanul a binecuvântat pictura și catapeteasma lăcașului de cult „Nașterea Maicii Domnului”

Sute de oameni din împrejurimile Darabaniului s-au adunat în comuna Concești, localitate aflată la câțiva kilometri de oraș, pentru a lua parte la acest moment istoric ce marchează împlinirea lucrării de înfrumusețare a Bisericii „Nașterea Maicii Domnului”. 

În Duminica a VI-a după Rusalii, 16 iulie, credincioșii din localitatea botoșăneană Concești, precum și cei din orașul Darabani, au participat la slujba de sfințire a picturii Bisericii „Nașterea Maicii Domnului”. Momentul săvârșit astăzi încununează întregul efort depus în ultimii ani la edificarea și înfrumusețarea locașului de rugăciune.

La această zi de sărbătoare a fost prezent și Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

Sute de oameni din împrejurimile Darabaniului s-au adunat în comuna Concești, localitate aflată la câțiva kilometri de oraș, pentru a lua parte la acest moment istoric ce marchează împlinirea lucrării de înfrumusețare a Bisericii „Nașterea Maicii Domnului”. După întâmpinarea PS Nichifor Botoșăneanul de către clerici, oficialități și credincioși, cei prezenți s-au îndreptat spre biserica parohială, pentru a participa la slujba de sfințire a picturii și a catapetesmei.

În continuare, mulțimea s-a rugat la Sfânta Liturghie săvârșită pe un podium special amenajat în preajma locașului de cult. Răspunsurile liturgice au fost oferite de membrii Corului Academic „Byzantion”, scrie doxologia.ro.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre textul evanghelic citit astăzi, explicând modalitatea prin care Dumnezeu iartă păcatele și vindecă de durerile trupești și sufletești.

„Evanghelia este importantă pentru noi și de aceea o propovăduim: să înțelegem că iertarea păcatelor o poate face numai Bunul Dumnezeu. Nici preotul nu iartă păcatele în numele Lui, nu este o instanță de judecată care dă absolvire sau dispensă pentru anumite greșeli, ci cu puterea lui Dumnezeu, lucrătoare în el, împlinește această iertare a păcatelor. Păcatele pot apăsa conștiința unui om făcându-l trist, făcându-l sălbatic, făcându-l necomunicativ sau înlănțuindu-l cu patimi grele. Omul bun este omul care a avut grijă să se curețe de păcatele sale, să înțeleagă legătura lui cu Dumnezeu și să se dezlege de legătura păcatului. De aceea, primul cuvânt al Domnului Hristos a fost „Îndrăzneşte, fiule! Iertate sunt păcatele tale” (Matei 9: 2), indirect spunând că mai grea este povara păcatelor decât durerea înfricoșătoare a unui om paralizat ani întregi pe o targă, încât acei prieteni au trăit suferința lui ca fiind a lor. Înfricoșător lucru nu numai să suferi pe un pat, ci să fii nevoit să depinzi de cel ce îți dă o cană de apă, te ajută sau te spală. Așadar, împlinește Hristos acest cuvânt: „Iertate sunt păcatele tale”, și auzind nelămuririle din jur, șușotelile celor din jur, a afirmat: „Pentru ce socotiți cele rele în inimile voastre?; Să știți că putere are Fiul Omului pe pământ a ierta păcatele”. (Matei 9: 4, 6). Pentru aceea vindecarea celui bolnav, cu neputință de tămăduit, a făcut-o ca semn, ca să înțelegem că doar Dumnezeu ne poate ierta păcatele și că în Hristos s-a arătat nu un proroc deosebit, nu vreun filosof cu o filosofie desăvârșită, nu vreun învățător cu o învățătură mai bună decât a celor până la El sau după El, ci Dumnezeu a luat chip în istorie și Și-a descoperit voia și lucrarea Lui. Hristos S-a înălțat la Ceruri pentru ca noi să continuăm această lucrare în libertate, păstrând credința Apostolilor și mulțumind Lui pentru aceste semne. De aceea, în Biserică găsim singurul loc în care primim acest dar: al iertării păcatelor, al botezului, al lucrărilor simple, precum Spovedania, Împărtășania, Cununia, Sfântul Maslu. Biserica o vedem ca dar al lui Dumnezeu pe pământ, necesar pentru a putea și noi să primim nu doar iertarea păcatelor, ci și sfințenia vieții atunci când căutam acestea și când lucrăm împreună cu Dumnezeu la dobândirea ei”, a precizat PS Nichifor Botoșăneanul.

Pentru munca depusă la ridicarea și înfrumusețarea Bisericii din Concești, părintele paroh Alin Constantin Aroșoaie a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Crucea „Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv” pentru clerici.

Totodată, cei care au contribuit la realizarea locașului, au fost răsplătiți de chiriarh cu diferite ordine și distincții de vrednicie: primarul comunei, Costel Nazare, dar și preoteasa Anca Aroșoaie, au primit distincția mitropolitană „Crucea Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv” pentru mireni, iar col. Cristian Cucoreanu, precum și familiile Constantin și Mihaela Grosu, Ștefan și Mariana Chiran, și Bogdan și Loredana Arnăutu, au primit din partea IPS Teofan „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei” pentru mireni.

„Este o bucurie astăzi pentru noi și pentru credincioșii Parohiei Concești, căci osteneala noastră se sfințește. Biserica aceasta a fost până astăzi darul oamenilor pentru Dumnezeu, dar ea devine acum și darul lui Dumnezeu pentru oameni. Noi îi oferim lui Dumnezeu daruri pământești, limitate și trecătoare, în schimb primim de la El daruri veșnice. Comuna Concești avea nevoie și merită să aibă un astfel de locaș de închinare pentru că este un sat cu oameni gospodari, credincioși, uniți și mereu disponibili să ajute atunci când nevoia o impune”, a mărturisit la final părintele paroh.

Lucrările de construcție au fost începute de către pr. Ioan Șușu în anul 1999, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și cu purtarea de grijă a părintelui protopop Costică Pînzariu. Începând cu 1 decembrie 2017, dată ce coincide cu numirea părintelui Alin Constantin Aroșoaie la Parohia Concești, împreună cu noul Consiliu Parohial și cu susținerea autorităților locale, s-a decis angajarea unor specialiști în construcții care au analizat situația lucrărilor existente la noua biserică.

În 2018, în luna mai, s-au realizat noi lucrări de consolidare și reorganizare arhitecturală, conform noului proiect: subzidirea bisericii, schimbarea și refacerea acoperișului în stil moldovenesc, construirea unei turle noi și acoperirea ei cu tablă, ș.a. În paralel au început și lucrările la fațada locașului de cult prin aplicarea tencuielii decorative și placarea soclului cu piatră naturală, finalizând cu turnarea aleilor ce înconjoară biserica. În interior, pereții au fost acoperiți cu frescă neagră, fiind pregătiți pentru pictură, iar pardoseala a fost placată cu granit, montându-se spre final instalația electrică.

În data de 16 septembrie 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a oficiat slujba de sfințire a noului sfânt locaș. Până la această dată, slujbele religioase au fost săvârșite în biserica veche de aproape 140 de ani.

Între anii 2018-2023, noua biserică a fost pictată în integralitate în tehnica fresco de către pictorul bisericesc Constantin Diaconescu. În paralel, în perioada 2020-2022 a fost realizată placarea catapetesmei cu icoane din mozaic și sticlă fuzionată, de către pictorii mozaicari de la „Art Georgies” din Iași.

Între anii 2018-2019, în fața bisericii parohiale, a fost ridicat un monument din piatră în cinstea Eroilor Neamului, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, sfințit în după-amiaza zilei de 1 septembrie 2019 de către Părintele Mitropolit.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Apelul pompierilor botoșăneni: „Nu vrem să citim despre tine în ziarul de a doua zi sau pe internet”

Tuesday, 12 November 2024

Salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani trag un semnal de alarmă în ceea ce privește buna informare a cetățeni...

BEJ s-a autosesizat în cazul unui candidat independent din Botoșani la parlamentare, care este motivul!

Tuesday, 12 November 2024

Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr. 7 din Botoșani s-a autosesizat în cazul unui candidat independent la alegerile parlamentare care vor avea loc pe 1 decembrie 2024. Potrivi...

Omul de afaceri Silviu Prigoană a murit, după ce i s-a făcut rău într-un restaurant din Bran!

Tuesday, 12 November 2024

Silviu Prigoană, om de afaceri și fondatorul Realitatea TV, a murit astăzi în timp ce se afla la masă la un restaurant cunoscut de lângă Bran (cartierul Șimon). Există două ipoteze...