Artistul din Botoșani, a cărui creație dăinuie și după moartea sa. „A fost un artist complet (...)”

Despre Florin Niculiu se zice că „a fost un artist complet, a cărui supremă etică rămâne seriozitatea, interogațiile tulburătoare și adânci asupra existenței umane și asupra justificării artei în cuprinsul existenței.

Artistul plastic Florin Niculiu s-a născut la 10 iulie 1928 în Hudeşti, judeţul Botoşani. S-a remarcat prin lucrările de pictură de şevalet, grafică şi frescă, multe dintre acestea fiind expuse în muzee.

A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu" din Bucureşti, în 1950, formându-se la şcoala unor cunoscuţi maeştri ai picturii româneşti, precum Nicolae Dărăscu, Alexandru Ciucurencu, Camil Ressu. A făcut călătorii de studii în Cehoslovacia (1962), Olanda (1970) şi RFG (1971), potrivit lucrării „Dicţionarul artiştilor români contemporani", autor Octavian Barbosa (Bucureşti, Ed. Meridiane, 1976).

Florin Niculiu a debutat în 1954 la anuala de stat şi ulterior a participat la saloane de pictură şi grafică, la manifestări de artă românească organizate la Havana (1966), Frankfurt pe Main, Berna, Praga (1968), Budapesta, Tunis, Alexandria, Moscova, Tallin, Viena (1969), Torino, Gand, Bruges, Alexandria (1970), Dusseldorf, Haga, Berlin, Varşovia (1971), precum şi la expoziţii internaţionale (1967 - Istanbul; 1970 - Cagnes sur Mer, Gand, Bruges). A avut, de asemenea, expoziţii personale în Bucureşti în 1964 şi 1968.

„Un suprarealism de viziune, mai puţin de concepţie, caracterizează arta lui Florin Niculiu. (...) Devenită imagine, realitatea obiectivă se subiectivează poetic, impunându-se ca metaforă şi simbol ale vieţii interioare", se arată în „Dicţionarul artiştilor români contemporani", autor Octavian Barbosa (Bucureşti, Ed. Meridiane, 1976).


Potrivit AGERPRES, a fost distins, de-a lungul carierei sale, cu mai multe premii interne şi internaţionale: "Prix National" la Festivalul Internaţional de Pictură de la Cagnes-sur-Mer, Franţa (1970); "Premiul pentru pictură" al Uniunii Artiştilor Plastici (1976); Premiul "Artă pentru Pace", acordat de Centrul Cultural "Caravaggio", Roma (1984); Premiul "Flacăra" (1988).

Pictorul Florin Niculiu a murit la 22 mai 1997, la Bucureşti.

În luna octombrie 2022 Fundaţia Jean Louis Calderon a marcat împlinirea a 25 de ani de la moartea pictorului Florin Niculiu prin organizarea unei expoziţii de anvergură, la Galeriile Cornel Florea din Bucureşti.

„Expoziţia de pictură-desen adună laolaltă pe simeze 78 de lucrări de înaltă valoare artistică, cinci dintre acestea fiind împrumutate de la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR), iar alte două de la Muzeul de Artă Recentă (MARe). Catalogul de aleasă ţinută, editat cu această ocazie, conţine 96 de pagini şi reflectă toate lucrările expuse care tratează temele importante şi recurente ce l-au preocupat dintotdeauna pe artist, executate în tehnici diferite, iar ca element de noutate trebuie subliniat faptul că o jumătate dintre acestea nu au mai fost văzute până acum de publicul larg", se arăta într-un comunicat transmis de organizatori.

Florin Niculiu este un „portstindard al unei întregi generaţii", se mai sublinia, între altele, în comunicat.


Atât de contemporanul Florin Niculiu a fost un artist complet, a cărui supremă etică rămâne seriozitatea, interogaţiile tulburătoare şi adânci asupra existenţei umane şi asupra justificării artei în cuprinsul existenţei", spunea şi curatorul expoziţiei, Damian Florea.

Expoziţia de la Galeriile Cornel Florea a fost deschisă până la 20 noiembrie 2022.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Remus TANASĂ: Câteva gânduri despre Enescu

astăzi, 10:00

Muzica lui George Enescu face parte din patrimoniul imaterial al umanității. El a compus, a cântat la vioară sau la pian, a dirijat și a răspândit dragostea prin și pentru muzică de...

Patronul milionar din Botoșani care merge cu metroul în București. ”Noi avem doar avionul…!” (Video)

astăzi, 09:39

Invitat la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”, omul de afaceri și viitorul președinte al Consiliului Județean Botoșani, a explicat motivele pentru care atunci când ajunge la Bucure...

21 septembrie: Zilele Europene ale Patrimoniului la Memorialul Ipotești

astăzi, 09:12

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, invită publicul, pe data de 21 septembr...