Săptămâna viitoare începe Postul Crăciunului. În acest an, postul se ține în perioada 15 noiembrie – 24 decembrie

Săptămâna viitoare începe Postul Crăciunului. În acest an, postul se ține în perioada 15 noiembrie – 24 decembrie

Săptămâna viitoare începe Postul Crăciunului. Acesta este unul dintre cele mai importante din an, cunoscut și ca Postul Nașterii Domnului Iisus Hristos sau Postul Sfântului Martin ori Postul Ignatului, durează 40 de zile.

Postul Crăciunului, unul dintre cele patru mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxă Română, va fi în acest an în perioada 15 noiembrie – 24 decembrie.

Lăsata Secului va fi duminică, 14 noiembrie.

În cele 40 de zile ale postului de Crăciun, enoriașii nu trebuie să consume, carne, brânză și ouă, în timp ce în zilele de luni, miercuri și vineri se consumă mâncare fără ulei și fără vin.

În Postul Crăciunului 2021 sunt 16 zile cu dezlegare la pește.

Postul Crăciunului durează şase săptămâni şi îi pregăteşte pe credincioşi pentru marea sărbătoare a Naşterii lui Iisus Hristos. Semnificaţia postului are rădăcini în Vechiul Testament.

Postul Crăciunului: mai multe dezlegări la pește, ulei și vin decât în Postul Paștelui

În comparație cu postul Paștelui, acesta nu este atât de strict, având mai multe dezlegări la pește, ulei și vin.

Astfel, în fiecare zi de marți și de joi va fi dezlegare la ulei și la vin, iar sâmbăta și duminica va fi dezlegare la pește, dar dacă sunt zile de sâmbătă sau duminică în perioada 20-24 acestea nu au dezlegare la peste, ci doar la untdelemn si vin.

În plus, dacă în zilele de luni, miercuri sau vineri, este sărbătoare cu cruce neagră, atunci credincioșii pot consuma ulei și vin. Și în zilele de sărbătoare marcate în calendar cu cruce roșie va fi dezlegare la pește.

Sărbători cu cruce roșie

21 noiembrie – Intrarea Maicii Domnului în Biserică

30 noiembrie – Sfântul Andrei.

Sărbători cu cruce neagră

13 noiembrie Sfântul Ioan Gură de Aur;

15 noiembrie Sfântul Paisie de la Neamţ,

Începutul Postului Naşterii Domnului;

20 noiembrie Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul;

23 noiembrie Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea

25 noiembrie Sfânta Muceniţă Ecaterina.

Conform tradiției, în ziua de Ajun se ține post negru, adică se mănâncă doar seara, iar masa trebuie să fie compusă din grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame.

Conform tradiției din bătrâni, în funcție de vremea din postul Crăciunului, vom ști cum va fi primăvara.

Astfel, dacă este vreme liniștită, se anunță o primăvară cu multe ploi.

În unele locuri, după Lăsata Secului, oalele din casă se așază cu gura în jos pentru a ține departe de casă bolile și paguba.

În Postul Crăciunului, dar și în restul perioadelor de post de peste an, se spune că există o rugăciune care face minuni pentru credincioși.

Rostită în fiecare zi din Postul Crăciunului, această rugăciune îi va ajuta pe credincioși să își găsească liniștea și să uite de problemele de zi cu zi.

„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai tocmit, prin Legea Ta cea Veche și cea Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruința asupra păcatului,- că împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună plăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase-Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”, este rugăciunea care se rostește în fiecare post, inclusiv în Postul Crăciunului, potrivit crestinortodox.ro.

 

Spune-ne opinia ta