Rezultate deosebite în urma unui an de observații în teren pe valea Ibănesei-Bașeului-Podrigăi, pentru o lucrare de licență (fotogalerie)

Sub îndrumarea coordonatorului științific conf. dr. Carmen Gache, în urma observațiilor avifaunistice lunare efectuate în situl Natura 2000 ROSPA0049 Iazurile de pe valea Ibănesei-Bașeului-Podrigăi în intervalul iulie 2021 - iunie 2022 și a analizării rezultatelor, Iustina Bogza a realizat lucrarea de licență cu titlul „𝐶𝑜𝑛𝑡𝑟𝑖𝑏𝑢𝑡̦𝑖𝑖 𝑙𝑎 𝑐𝑢𝑛𝑜𝑎𝑠̦𝑡𝑒𝑟𝑒𝑎 𝑜𝑟𝑛𝑖𝑡𝑜𝑓𝑎𝑢𝑛𝑒𝑖 𝑢𝑛𝑜𝑟 𝑎𝑐𝑢𝑚𝑢𝑙𝑎̆𝑟𝑖 𝑑𝑖𝑛 𝑏𝑎𝑧𝑖𝑛𝑢𝑙 𝐵𝑎𝑠̦𝑒𝑢𝑙𝑢𝑖”.

 

Conform concluziilor studiului, în perimetrul iazurilor și acumulărilor acvatice studiate au fost identificate 98 de specii de păsări, cuprinse în 16 ordine și 37 de familii, ceea ce înseamnă aproximativ jumătate dintre ordinele și familiile de păsări reprezentate pe teritoriul României.

Dintre acestea, au fost identificate 6 specii de păsări periclitate (egreta mare, egreta mică, stârcul roșu, lopătarul, piciorongul și corbul), 8 specii de păsări vulnerabile (rața roșie, stîrcul de noapte, barza albă, uliul porumbar, cristelul de câmp, ciocîntorsul) și o specie critic periclitată (gaia neagră).

Toate acestea sunt incluse în Cartea Roșie a Vertebratelor din România, spun reprezentanții Arii Naturale Protejate Botoșani. Totodată, 21 dintre speciile întâlnite în teren sunt incluse în Anexa 1 a Directivei Păsări și, deci, necesită măsuri speciale de protecție.

Supraviețuirea păsărilor în această zonă este amenințată de activitățile de desecare a terenurilor mlăștinoase în vederea exploatării lor agricole, întrucât, astfel a fost determinată reducerea drastică a stufărișului și dispariția zonelor de popas și de cuibărit.









 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Tot mai mulți tineri ajung la spital, stilul de viață și mâncarea sunt inamicii. Medic: „Apelăm la vicii să ne liniștim” (Video)

astăzi, 18:00

Medicul Cristina Luchian, specialist în neurologie în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani, a explicat faptul că foarte mulți tineri ajung la sp...

Boala fără leac, a afectat peste 400 de botoșăneni. Medic: „Mă mai fac bine?” (Video)

astăzi, 16:00

Boala Parkinson afectează cam 1% din populația mondială, ceea ce reprezintă o prezență destul de însemnată ca patologie. Medicii din Botoșani susțin că, în 2024, au fost consulta...

Terapii inovative ajunse la Botoșani pentru o categorie de pacienți pentru care nu se găsește leac! (Video)

Wednesday, 2 July 2025

La Botoșani au început să ajungă, din acest an, terapii inovative pentru bolnavii de Parkinson. Specialiștii susțin că pentru această boală nu există tratament curativ, însă exis...